Een kleurloze man (m) die met roos op z’n schouders één is met het stof in de depots waarin hij te veel uur doorbrengt omdat het daglicht, het moderne leven en mensen, hem niet kunnen bekoren.
Dat was ons beeld van een conservator totdat we Hester Wandel leerden kennen.
Hester is de conservator van het Zaans Museum, ze verdraagt het daglicht, is best sociaal vaardig, houdt van het depot en van veel daarbinnen, brengt er inderdaad wat uurtjes door, maar heeft geen roos. Tenminste… dat hebben wij niet kunnen constateren.
Voordat de aankoop van de Monet rond was, mochten wij heel stiekem een kijkje nemen in het depot waar het schilderij lag. Hester maakte toen keihard duidelijk dat De Voorzaan en de Westerhem hoe dan ook de Zaan niet meer zou verlaten. De rest is geschiedenis (filmpje is van voor onze filmen-met-je-iPhone-training):
Plat en grauw
Toen wij voorzichtig opmerkten dat het werk misschien ietwat plat of grauw was legde ze uit dat het slecht weer was toe Monet zijn penseel over de Zaan streek in 1871. De grauwe lucht weerspiegelde in het water en dat water was nog brak omdat het verbonden was met de Zuiderzee. Het was vijf jaar voordat het Noordzeekanaal Zaandam van de zee afsloot… Daarna kwamen nog wat van die argumenten waardoor iets, wat in eerste instantie geen lust voor het oog was, zienderogen mooier en mooier werd. De diepte van het verhaal deed het ‘em en inmiddels houden we van deze Monet: sterker nog, we menen dat als we er met onze tong over zouden mogen gaan, we het zout uit de Zaan van 146 jaar geleden zouden kunnen proeven. Maar dat mag niet van Hester.
Gratis lezing
Aankomende zondag geeft Hester Wandel –bij uitzondering omdat het museumweek is- een lezing over Monet aan de Zaan. Het is van twee tot drie in het Zaans Museum en het kost niks, maar als je ook nog eens de volledige Monet-presentatie in het museum wil bezoeken dan is dat vijf euro (drie voor kinderen).
Wellicht onnodig nog te tikken dat wij deze lezing van harte aanbevelen (vooral aan Orkaan-lezers).
Hier vind je ons Monet-dossier.
Er aan ruiken mag volgens mij wel.
Maar hoe ruikt brak water?