Wij geven code rood voor mollen. Wie in Krommenie langs de Rosariumlaan loopt of door het Rosariumpark wandelt, verwacht van de wijkmanager een signaal.
Het aantal molshopen lijkt met orkaankracht te zijn toegenomen! En niet alleen in Krommenie. Neen… onze complete streek wordt ondermijnd door de mol…
Een foto op Facebook van een perkje met molshopen in Zaandam leverde vijftig (50!) nieuwe ervaringen en gemolde locaties op. Moeten we ons na de griepepidemie voorbereiden op een mollenepidemie? Wij gingen te rade bij een gedupeerde met verstand van gaten en mollen. Rob Wilderom, greenkeeper van de Zaanse Golfclub.
Pfffff… Geen plaag!
“Nee,” zegt Rob van de Zaanse Golfclub in Wijdewormer waar het aantal holes nog nooit zo groot is geweest.
“Het is wel een landelijk probleem maar het is geen plaag. Het aantal mollen neemt namelijk niet toe. De beestjes zijn alleen veel actiever. Ze moeten dieper gaan om wurmen te kunnen eten en moeten meer gangen maken om bij de wurmen te komen. En de resultaten van dat graafwerk komt een keer naar boven. Begrijpelijk, want mollen willen ook leven.”
Waarom moeten ze dieper? Het is toch nauwelijks winter geweest?
“Nee, maar er zat wel vijftien centimeter vorst in de grond. Daar heeft een mol last van.”
Wat kun je eraan doen?
“Klemmen zetten. Maar dat wordt ook moeilijker, want je weet niet in welke gang ze zitten.”
Via Coby van den Berg kregen we een foto waarop te zien is dat de mollen ook actief zijn in Rooswijk:
Extra overwegingen:
- Misschien moet je je afvragen of ze in Worm-erveer niet meer last hebben van mollen dan elders in Zaanstad.
- Een Hot-pot voor mollen.
- Het RIVM adviseert het dragen van mollenvangers.
- Het pontje bij Molletjesveer is tijdelijk uit de vaart genomen.
- De fanfare Onderling Genoegen in Krommenie zet met spoed de Moldau op het repertoire.
- Door dieper ondergronds te gaan, betuigen de mollen hun solidariteit met Dagblad voor de Zaanstreek en tonen aan dat hoop doet leven (behalve voor wormen).
Orkaan / Jaap de Jong
Je hoeft deze diertjes niet te vermoorden, wat mollen schijnt af te schrikken is de geur die door de bloem van het bolgewas keizerskroon wordt verspreid. Die ruikt naar vossen. Een ander diervriendelijk bestrijdingsmiddel is het ingraven van potten of flessen in molshopen. De wind blaast langs de opening van het glas, waardoor een laag fluitend geluid ontstaat. De mol heeft gevoelige oren, en vindt dit geluid buitengewoon vervelend. Er zal dan ook snel een andere woonplaats worden gezocht.
Ook lijkt het alsof er megaveel mollen zitten maar 1 mol heeft een groot territorium, de territoria van vrouwelijke mollen zijn circa 0,2 hectare groot en die van mannetjes 0,3 hectare. In het paarseizoen vergroten mannelijke mollen hun territorium echter tot 0,7 hectarea, wat ongeveer even groot is als een gemiddeld voetbalveld.
Ook de mol duldt geen soortgenoten binnen zijn territorium, welk bestaat uit horizontale en verticale pijpen (mollengangen), een burcht en diverse voorraadkamers. Voor de voortplanting gelden echter andere regels. De paringstijd, rond februari-maart, is de enige periode dat je twee volwassen mollen in elkaars nabijheid kan aantreffen. Een vrouwtje duldt slechts gedurende twee maanden haar eigen jongen binnen haar territorium, daarna moeten ze weg.
als je de mollen niet vangt komen er steeds meer. Ze zoeken dan weer nieuw terrein om gangen te graven .Maar er is meestal wel een gang
naar een sloot of een natte plek ,want ze gaan daar regelmatig naar toe om te drinken.Het beste is om daar dan een klem te zetten,in de gang.
Klemmen zijn o.a . te verkrijgen bij de Tijdgeest in Assendelft of de
Welkoop in Wormerveer.
En er zat een mol in de bewaking van Geert!
Golfbaan Twiske?
Je hebt helemaal gelijk, het is natuurlijk de Zaanse Golfclub, we hebben het al aangepast. Dank voor de tip.