De Westzaanse molen Het Prinsenhof mag voorlopig niet meer draaien. De molen is één van de 48 Nederlandse molens die op last Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is stilgelegd.
Deze molens hebben deelbare molenroeden. “Het blijkt dat er iets mis is met de boutverbinding van deze roeden, waardoor niet met zekerheid is te zeggen of de wieken goed blijven zitten” aldus de Rijksdienst.
UPDATE: onder bericht een video van OtterDVD over het aanbrengen van ‘gedeelde roedes’.
De ‘roeden’ zijn de balken van de wieken. Traditioneel heeft een molen twee van die balken die kruislings met elkaar verbonden zijn. De 48 molens die nu stilstaan hebben allemaal vier ‘deelbare roeden’ waarvan er telkens twee via boutverbindingen aan elkaar vastgemaakt zijn. Die bouten kunnen bij grote belasting breken. In maart onderzocht de Rijksdienst de molens met problemen.
Volgens de NOS zijn bij molens in Schiedam en Haastrecht al bouten gebroken, zonder ongelukken overigens. In Nederland staan zo’n 1200 werkende molens, een minderheid heeft dus deelbare roeden.
De deelbare roeden kunnen worden vervangen door roeden uit één stuk volgens oud model of door de deelbare roeden te repareren. Voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei komt een advies aan de eigenaren. Dan is volgens de Rijksdienst ook duidelijk wat de kosten zijn van vervanging of reparatie.
Meer informatie over de Prinsenhof bij De Zaansche Molen (ook bron foto).