Goedkoop eten ging bij FoodUnie gepaard met het onderbetalen van personeel. De Arbeidsinspectie heeft sinds juli 2022 bij drie inspecties het bedrijf beboet wegens diverse overtredingen van de wet op het minimumloon. Het All you can eat-restaurant in Wormerveer is daarom voor twee maanden gesloten.

Al op 7 juli 2022 kreeg het bedrijf een boete van de Arbeidsinspectie vanwege vijf overtredingen van de wetgeving op het gebied van minimumloon (Wml). Toen kreeg FoodUnie ook een waarschuwing waarbij het bedrijf preventief stilgelegd zou kunnen worden. Die waarschuwing gold voor een periode van vijf jaar.

Maar het bedrijf was hardnekkig. Op 13 juni 2023 kreeg FoodUnie weer een boete vanwege ‘diverse overtredingen van de Wml’. Ze kregen ‘een laatste kans’ om overtredingen te voorkomen. Het bedrijf maakte bezwaar waarna de boete werd verlaagd.

Twee maanden dicht

Dat leidde niet tot het stoppen van de onderbetaling. Arbeidsinspecteurs hebben op 12 januari 2024 weer een inspectie uitgevoerd op het adres Samsonweg 13C in Wormerveer en opnieuw werden er overtredingen van de Wml geconstateerd.

Op 19 september kreeg FoodUnie een boete opgelegd van € 48.000. Op diezelfde dag werd een ‘bevel tot stillegging werkzaamheden’ gegeven. Het bedrijf moest per 27 september voor twee maanden dicht.

Daartegen ging het bedrijf in beroep. Gevraagd werd het besluit op te schorten omdat er nog een beroepszaak liep (er zouden namelijk in 2022 en 2023 helemaal geen overtredingen zijn geweest). Daar ging de voorzieningenrechter niet in mee, het verzoek werd afgewezen. Het bedrijf is gewaarschuwd en er zijn herhaaldelijk overtredingen geconstateerd aldus de rechtbank.

Dinsdag nog open

FoodUnie moet dicht per 30 oktober. Dat gaat overigens ook gebeuren – 29 oktober is de laatste dag dat FoodUnie open is (maandag is het restaurant niet open). De sluiting is voor twee maanden. FoodUnie heeft zelf aangegeven dat ze op 1 december weer open gaan, vanaf die datum is er weer te reserveren.

Dan overtreden ze opnieuw de wet volgens de arbeidsinspectie:

‘Het bevel gaat in op 30 oktober en dan moeten ze twee maanden stoppen met werken.’

Eerder werd door een medewerker tegenover De Orkaan gesteld dat de tijdelijke sluiting is opgelegd door ‘handhaving, en dat het restaurant in november gesloten blijft. In de mail van de eigenaar en de mededeling op de website (onder) werd benadrukt dat de sluiting te wijten is aan ‘omstandigheden buiten hun controle’. Dat laatste is wel een heel ruime interpretatie van wat er gebeurd is.

Op zaterdag was deze mededeling nog niet zichtbaar op de website en was het nog steeds mogelijk om te reserveren.

Een klant van de FoodUnie schrijft op Facebook dat ze gebeld had voor een reservering die zij had gemaakt en te horen kreeg dat ze de hele maand november gesloten zijn ‘door de overheid’.

Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie houdt toezicht op gezonde en veilige werkomstandigheden en een eerlijke betaling. Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt, kan de Arbeidsinspectie optreden. Dat doen ze meestal door boetes of waarschuwingen te geven.

Als een bedrijf bij een eerste inspectie niet alles op orde heeft, komt de Arbeidsinspectie terug voor een herinspectie. Blijven er overtredingen zijn, dan kan de Arbeidsinspectie steeds strengere maatregelen nemen. In sommige gevallen kan dat zelfs betekenen dat het werk wordt stilgelegd. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf keer op keer de arbeidswetten aan zijn laars lapt.

Door Dorine Kat, Piet Bakker en Merel Kan. Foto: Michel Schermer (FoodUnie afgelopen weekend). Bronnen: rechtspraak.nl, Arbeidsinspectie, Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan, berichten van lezers op Facebook en mail en website FoodUnie. De laatste uitspraak is van 22 oktober.