Ooit was Khalil Mamo een bekende couturier in het Midden-Oosten. Oorlog en geweld dwong hem om te vluchten naar Nederland, waar hij niks had en helemaal opnieuw moest beginnen. Via Stichting Nour in Wormerveer zet hij zijn expertise en ervaring in om anderen te helpen aan een vooruitzicht op betaald werk in de mode-industrie.
Khalil begon zijn carrière als jongste bediende in Syrië. Hij wilde meer en volgde cursussen om zelf jurken te ontwerpen. Vervolgens vertrok hij naar Libanon om bij de bekende couturier Zuhair Murad aan opdrachten voor beroemdheden als Beyoncé te werken. Na zijn tijd in Libanon vertrok hij naar Erbil in Irak. In Erbil bouwde hij zelf bekendheid op en werd hij een zeer gevierde couturier.
Oorlog en geweld gooide roet in het eten van zijn glansrijke carrière. Het deed hem besluiten te vluchten, maar dit liep niet zoals gepland. Door de coronapandemie en een bombardement op de ambassade in Beiroet liep hij vier jaar vertraging op. Toen hij eindelijk verder kon vetrok hij naar Nederland, waar zijn vrouw en twee kinderen al twee jaar verbleven.
In Wormer bouwde het gezin een nieuw leven op. Vanuit Taalcafé De Sluis en buurtcentrum De Lorzie ontstond het MultiCultiCafé waar Khalil één van de eerste gasten was. Hier ontstond het idee voor Stichting Nour.Â
Benieuwd naar Khalil, zijn werk bij Stichting Nour en zijn missie om anderen te helpen? Bekijk dan de onderstaande mini-docu.
Door Rick Nieborg (regie & script) en Pim Ulle (camera).

Heel mooi dit. Ik ken Khalil persoonlijk en het is een lieve en zeer gemotiveerde man. Ik gun hem dat hij hier net zo succesvol wordt als vroeger en dat velen in zijn jurken mogen schitteren.