In Nederland waren op 1 januari van 2023 82.100 fysieke winkels, 1.600 minder dan in 2022. Sinds 2010 neemt het aantal ‘stenen’ winkels af. Er kwamen webwinkels bij. Er zijn nu voor het eerst meer webwinkels (84.100) dan fysieke winkels in Nederland.
In ruim 70 procent van de Nederlandse gemeenten daalt het aantal winkels, ook in Zaanstad (-4 procent) en Oostzaan (-3,3 procent). Die daling is meer dan het Nederlandse gemiddelde (-2 procent). In Wormerland bleef het aantal winkels gelijk.
Het aantal winkels in schoenen en lederwaren daalde het sterkst, ook kwamen er minder winkels met wit- en bruingoed en winkels waar audio- en video-opnamen werden verkocht. Het aantal winkels in ‘overige voedingsmiddelen’ en speelgoedzaken steeg het meest.
De meeste winkels in Nederland zijn nog steeds kledingwinkels (13.300) die 16 procent van het totaal aantal winkels uitmaken.
Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Foto: Jan Leguijt.
tja, dat is best logisch. Hoge huren enz. Via het internet kun je goedkoper aanbieden, wat dan weer negatief is voor een winkelier. tegenwoordig heeft ook iedereen een pasje voor de Hanos, Sligro of Makro, dus daar heeft een winkelier ook weer last van. Overigens heeft de rechter bepaald dat een webwinkel ook detailhandel is, verboden op industrieterreinen als je geen detailbestemming hebt.
Het is nog altijd aan de gemeente hoe hier mee om te gaan. Ze zullen echt geen bedrijven uit de gemeente wegjagen vanwege een rechterlijke uitspraak.
oh, ik ken heel wat webwinkels waar je moet afhalen op een industriegebied, zouden er dan velen in overtreding zijn?