Deze week deel 9 van “met De Orkaan het Zaanse oerwoud in”. Vorige expedities trokken naar de Balkenhaven, het Plofbos, het eiland Bloemendaal, de Fortuinweg, de Noorder IJpolder, Westzaan, Nauernasche Vaart en Oostzanerveld.
Nu naar de Kalverpolder, je kan er zelfs met de auto komen.
Op ontdekkingsreis in je eigen achtertuin. Gewapend met kompas, klamboe en klewang gaat De Orkaan op zoek naar de wildste stukken Zaanstreek.
Ver is het niet, maar wel ontoegankelijk en onbegaanbaar, en soms zelfs verboden. Geen uitje voor mietjes, watjes en Landallers. Wie het Jagersveld en het Twiske al doorkruist heeft, is niet voor één gat te vangen: slagbomen trotserend, tijgerend onder prikkeldraad en per kano als het moet.
Expeditie 9: Westerdijk Kalverpolder
Het is ‘verse’ rimboe aan Westerdijk in de Kalverpolder. Ontstaan in de laatste jaren, in de bocht van de N515 (de Leeghwaterweg) en de Westerdijk langs de Ringvaart naar Engewormer en Wijdwormer (Noorderweg) (midden op de foto)
Links zijn ook twee oudere stukken ongerepte natuur te vinden.
Het stuk aan de Westerdijk is makkelijk te betreden, je kan zelfs met de auto naar beneden (4-wiel-aangedreven aanbevogen maar niet per se nodig) of met de fiets of lopend, over het hek klimmen en je bent er. Mag dat? Geen idee.
Dank voor de update Ed!
Het moerasbosje meest links op de luchtfoto is een onderdeel van de Kooiakkers dat door een werkgroep van de KNNV-vereniging voor veldbiologie beheerd wordt. Elke woensdagochtend en eerste zaterdag van de maand wordt er gewerkt en is het zodoende toegankelijk via een loopplank.
Het bosje in de Wijde Wormer ontwikkeld zich op een plek waar 30 jaar geleden weidevogels broedden. Toen zag je daar nog de grutto's en tureluurs vanuit de Kalverpolder alarmerend over de dijk vliegen. Nu is het symbolisch voor de vele plekken in de Zaanstreek waar de weidevogels moeten wijken voor verruiging en spontane bosontwikkeling. Het wachten is nu nog op het moment dat ook aan die kant van de Leeghwaterweg gebouwd gaat worden.