Deze week deel 5 van “met De Orkaan het Zaanse oerwoud in”. Vorige expedities trokken naar de Balkenhaven, het Plofbos, het eiland Bloemendaal en de Fortuinweg. Nu de Noorder IJpolder.
Op ontdekkingsreis in je eigen achtertuin. Gewapend met kompas, klamboe en klewang gaat De Orkaan op zoek naar de wildste stukken Zaanstreek.
Ver is het niet, maar wel ontoegankelijk en onbegaanbaar, en soms zelfs verboden. Geen uitje voor mietjes, watjes en Landallers. Wie het Jagersveld en het Twiske al doorkruist heeft, is niet voor één gat te vangen: slagbomen trotserend, tijgerend onder prikkeldraad en per kano als het moet.
Expeditie 5: de Noorder-IJpolder
Eigenlijk is dit een stukje Amsterdam. Wie via de Zuiddijk doorfietst richting Oostzaan/Amsterdam en vlak voor de busbaan begint, rechtsaf langs de woonboten gaat, zit meteen op Amsterdams grondgebied. Doorfietsen tot de weg een smal zandpaadje wordt. Aan het eind begint de rimboe.
Door de hele rimboe lopen uitgesleten fiets-, motor- en wandelroutes. Je kan er ook via de busbaan komen, maar dat is dus “een beetje soort van” verboden.
Vorig jaar fietste De Orkaan met Sonja Puhl-Dielhle van de Zaanse Fietsersbond langs de rand van de rimboe, hieronder het modderpad tussen Barnegat en Noordzeekanaal (het stukje helemaal links op de kaart).
In het gebied heeft de gemeente Amsterdam in 2014 een fietscross (MTB) “gedoogroute” toegestaan. Het stuk grond wordt ook gebruikt door motorcrossers die via de busbaan of via Amsterdam-Noord (langs de slagboom van de Febofabriek) op het terrein komen.
De officiële aanfietsroute is op de kaart van MTB-Twiske te volgen (klikken voor grotere versie). Maar tegenwoordig kan je ook over de ingang van de Coentunnel fietsen.
Dit is het begin van de route, aan het eind van de Zijknaal H-weg (de weg langs de woonboten). Volgens MTB-Twiske.nl is
“dit gebied is een van de laatste plekken nabij Amsterdam waar de natuur jarenlang zijn eigen gang heeft kunnen gaan. Een select groepje mensen kent en waardeert het gebied en gebruikt het voor zijn/haar hobby. In het gebied tref je daarom o.a. wandelaars die hun hond uitlaten, vissers, natuurspotters, maar ook motorcrossers en af en toe een verdwaalde mountainbiker.”
De kans bestaat dus dat je een motorcrosser tegenkomt.
Ik vind het leuk om aanvullend te reageren. Ik ben van 1937 en opgegroeid in Tuindorp-Oostzaan.Het betreffend gebied was vroeger, zoals bekend, een mooie polder aan het Noorzeekanaal. In mijn jeugd fietste ik met wereldkampioen Jaap Oudkerk(zie tekst hierboven Eelco Taams) die daar in de boerderij woonde, samen vanaf school (Mosveld in Noord) naar huis. We maakten er altijd een wedstrijdje van, maar Jaap won altijd. Er bestond toen overigens nog een boerderij van fam. Jansen.
In de oorlog werd de polder doorkruist met een Nooddijk (apart verhaal!)
Ook heb ik in mijn zeer jonge jaren (vlak na oorlogstijd in de jaren'40)
heel vaak in dat ruige gebied gespeeld met mijn vriendjes; we noemden dat het Alang-alang gebied. dit vanwege een opgespoten deel met zeer hoge riet-/wildgroei. Fantastisch voor huttenbouw. In 1960 stond Tuindorp en de aangrenzende polder onder water vanwege dijkdoorbraak Zijkanaal H.
Enfin, dit is mijn stukje historie omtrent het huidige ruige gebied.
@ de orkaan
Ik moet eerlijk zijn, ik ben er al jaren niet meer geweest en weet niet beter dat het viaduct weg was/is. Maar ik kan me vergissen natuurlijk
Anderhalve maand terug ben ik er wel in de buurt geweest maar ben toen over het land naar Amsterdam-noord gelopen
Hier zijn wat foto's van mijn tochtje toen, het blijft een prachtig gebied
http://www.esteie.nl/?p=14730
http://www.esteie.nl/?p=14728
In mijn vroegste jeugd was het een poldertje met boerderijen. Een daarvan was van Jaap Oudkerk sr. Jaap jr. was een succesvol wielrenner op de baan. Hij werd wereldkampioen achter de derny-motoren. Mijn vader hooide de Oostzanerdijk in die buurt. Tijdens mij. Wethouderschap ben ik op het idee gekomen, dat het mogelijk moet zijn om daar een vaarroute voor kleine bootjes (sloepen e.d.) te creëren van de Watering naar het IJ. Daar is wel een sluisje bij nodig. Als je zoiets ook zou doen aan de andere kant van de polder Oostzaan, bij het Kalf, dan zou je er een prachtige vaarroute tussen Zaan en IJ kunnen worden toegevoegd aan het recreatieve sloepen netwerk.
Ik ben een half jaar geleden nog zo gefietst. Twee jaar geleden kon het niet meer, maar nu is volgens mij die weg dus hersteld. Tenzij het in de afgelopen maanden weer opgebroken is. Vanuit Zaandam kom je uit bij de FEBO-fabriek in Noord. Fietsen over de busbaan is inderdaad verboden. Dat schrijven we ook. Overigens is het idioot dat er al zo lang over een snelle fietsverbinding wordt gepraat en de meest logische en snelle oplossing, een fietspad langs de busbaan, maar niet van de grond komt.
"Maar tegenwoordig kan je ook over de ingang van de Coentunnel fietsen."
Sinds de aanleg van de 2e coentunnel is dit niet meer mogelijk, het viaduct over de ingang van de tunnel is gesloopt om de 2e tunnel te kunnen bouwen. Het is trouwens ook verboden om over de busbaan te fietsen of brommeren