Op een verjaardagsfeest bij mijn vriendin Ingeborg biecht ze, tijdens het eten van tofu op een stokje, op dat ze is gepakt voor illegale dumping.
In de verwachting dat er een clou volgt kijk ik haar aan. Ze kijkt verontwaardigd terug. Dit is serieus…
Mijn BFF scheidt afval als geen ander. Ze heeft verschillende vuilnisbakken. Niet alleen GFT, batterijen en glas hebben een eigen plekje, ook metaal en plastic wordt apart aangeboden. Papieren dozen ontdoet ze secuur van cellofaan, en met kleren, schoenen en spullen die hebben afgedaan, maakt ze anderen blij. Op haar brievenbus prijkt een nee/nee-sticker, ze raapt zwerfvuil en heeft standaard zo’n opgevouwen boodschappentasje bij zich.
‘Honderdzevenentwintig euro’, met trillende hand schenkt ze ons nog wat biologische wijn bij.
‘Ing, wat heb je gedaan?’, fluister ik geschrokken. Zo’n straf krijg je natuurlijk niet zomaar…
Terwijl ze vertelt dat ze haar dichtgebonden zakje plastic afval in de kantelbak van de volle plastic-container aan de Tuiniersstraat in Zaandam had gepropt, pakt ze haar boete erbij:
‘Uit onderzoek op 22 januari 2018 is gebleken dat uw afval op onjuiste wijze is aangeboden (….). Het verkeerd aanbieden van afval is verboden en daarom moet u een bedrag van € 127,- voor uw illegale dumping betalen.’
‘Dit verzinnen ze toch niet?’ Ik kijk haar streng aan, ‘er is onderzoek gedaan!’
‘Misschien heeft een bezoeker na mij, mijn zakje ernaast gezet?’
Verderop in de brief spreekt het hoofd van de afdeling straattoezicht de juf en pedagoge die blij wordt van een volle container, omdat dit betekent dat meer mensen hun afval scheiden, belerend toe:
‘Samen willen we de stad zo schoon mogelijk houden. Als iedereen zijn afval op de juiste manier aanbiedt, lukt dit het best.’
Bezwaar blijkt onmogelijk, meldt het hoofd. Alleen een ‘gang naar de burgerlijke rechter’ staat open.
Het komt er waarschijnlijk op neer dat ze de boete gaat betalen. Onterecht: alleen al aan de inhoud van het zakje hadden ze kunnen zien dat het hier om een trouwe scheider gaat.
Als de fles leeg is en keurig bij het andere witte glas staat, beloof ik haar dat ik er een stukje over tik.
Hier vind je eerdere columns van Merel Kan.
Het papier en karton via de verenigingen aanbieden, die komen het in het algemeen ophalen (b.v. Fortuna-Wormerveer). Die zijn er blij mee en doen er iets goed voor de club mee. En daarmee voorkom je bovenstaande problemen.
Via verenigingen is fijn, maar het ging bij Ingeborg om plastic.
Ik heb gisteren ook een brief gekregen van de gemeente. 127,- boete omdat ze een adressticker met mijn adres bij de papierbak vonden (waarschijnlijk er uitgewaaid bij het papier scheiden) en toen meteen maar de hele berg karton die er dagelijks ligt bij Gibraltar op mijn conto geschreven. Het meest kwaad werd ik dat er in de brief staat dat ik geen bezwaar kan maken maar wel een opmerking kan achterlaten in mijn digitale dossier.
Meteen mijn rechtsbijstandverzekering gebeld, zij vonden op de site van Zaanstad de tekst dat als je wel reageert in Mijnzaak, dat ze het antwoord en de boete in overweging nemen en evt seponeren.
En na een belletje met de ombudsman kwam ik erachter dat hij de gemeente al twee keer op de vingers heeft getikt dat een burger altijd bezwaar moet kunnen maken. Zaanstad zou de brief aanpassen door aan te geven dat er gereageerd kan worden en dat een uitspraak volgt. Dit staat nog altijd niet in de brief dus heeft de ombudsman mij verzocht de gemeente hier op te wijzen. Mijn tip is dus: reageer via mijnzaak op de boete en geef ook zeker aan dat je het niet eens bent met de toon in de brief en schakel bij een onterechte boete je rechtsbijstandverzekering en de ombudsman in.
Ja, bezwaar zou altijd mogelijk moeten zijn, een boete (of in dit geval volgens mij eigenlijk: spoedeisend bestuursdwang met kostenverhaal) is namelijk een besluit van de gemeente. Het enige dat ik mij zou kunnen voorstellen is dat zij dit als een 'aankondiging' aanmerken, en het echte besluit nog moet volgen, waartegen je dan bezwaar kan maken...
Dank voor de tip!
Hoe doen ze dat in de Poelenburg?
Of is dat te ingewikkeld voor een Boa, qua naamgeving en adressering? Daar kwam de huisraad en huisvuil 30 jaar geleden al over het balkon naar beneden zeilen..
Klopt Joop. Geven ze ook toe. Het wordt gewoon regelmatig schoongemaakt omdat controle niet mogelijk is.
Dus het oude liedje weer, wanneer je iets netjes probeert te doen en er gaat perongeluk eens iets fout ben je gelijk de klos.
Altijd al zo geweest. Steek je alleen over bij rood licht pakken ze je, doe je dat met 50 man dan kijken ze de andere kant op.
Goed dat je dit soort dingen weer eens aankaart Merel en correct Berry, je slaat de spijker op de kop.
Ze draaien de zaken om, de gemeente dient op de eerste plaats te zorgen dat je het vuil op de voorgeschreven manier kunt aanbieden.
Herinner mij zo'n zelfde soort zaak een poos geleden, in Poelenburg meen ik, van die oude mevrouw die al iets van drie ritten met haar rollator achter de rug had maar wegens een defecte lezer in de afvalcontainer haar zakje niet kwijt kon. Het er toen maar er naast gezet ( bij de rest van de troep ), kreeg toen ook een beste prent.
Zullen die lekkere handhavertjes weer blij geweest zijn zeg.
Is raar volk hoor, moet je voor uitkijken.
Zaanstad heeft zijn afvalinzameling geheel uitbesteed aan de HVC.
Ieder jaar gaat de afvalstoffenheffing omhoog, je wil niet weten wat daar gebeurd: dure leaseauto's , afvloeiregelingen personeel, allemaal te gek voor woorden. Afval is voor hun energie, eigenlijk moeten ze ons (aanbieders) ervoor betalen want hun maken hierdoor winst.
Niet betalen en voor laten komen, ben benieuwd welk bewijs ze hebben.Lijkt mij gezien hoe uw vriendin omgaat met haar afval, de rechter (Frank Visser) hiervoor toch wel een luisterend oor heeft.
Laat je niet wegzetten door ambtenaren.
Ja Ron, je zegt het goed, de gemeente heeft het uitbesteed maar blijft de opdrachtgever.
De handhavers delen de boetes uit niet HVC.
Maar ja, gelijk hebben is 1 maar je gelijk halen is 2.
Je moet er natuurlijk maar zin in hebben dat allemaal aan de hand te halen.
Als je nou een zak afval in een plantsoen of het Noordzeekanaal dumpt.... Waarom zijn die bakken eigenlijk vol? Moet de gemeente er niet gewoon voor zorgen dat je afval op een normale manier kunt aanbieden voordat er boetes worden uitgeschreven?
Ik ben benieuwd op basis waarvan de boete is gegeven. Onlangs was er nog een uitspraak waarbij een adres op een brief/enveloppe onvoldoende bewijs was voor een boete. Kennelijk doet Zaanstad daar nog niets mee. Zie svp:
https://www.noordhollandsdagblad.nl/zaanstreek/rechter-schrapt-boete-voor-dumpen-vuilnis-zaandam
Het mag toch niet zo zijn dat je een boete krijgt omdat een ander jouw zak er uit heeft gehaald?
Daar ging het er om dat de afstand van de woning van de 'overtreder' zo ver van de dumplocatie lag, dat een brief onvoldoende was. Maar als het bij de container is die bij jouw woning hoort, denk ik niet dat een rechter de boete om dezelfde reden onterecht vindt.
@Corine, ik vond het ook gek.
@Judith, ik geef haar de tip door. En inderdaad zuur.
Wat vreselijk zuur dat je BFF, die juist zo goed bezig is, deze volkomen onterechte boete kreeg. Goed dat wordt opgetreden tegen eventueel illegaal dumpen van afval, maar dat er geen bezwaar gemaakt kan worden als de boete onterecht blijkt te zijn, is natuurlijk helemaal van de gekke! Ik ben ook zo'n type dat met van alles en nog wat streeft naar een zo piepklein mogelijke ecologische voetafdruk, dus allemaal heel herkenbaar. Ook ik kreeg ooit een boete, toen ik in Jagersveld meende goed te doen door (samen met hond, die losliep omdat ik twee handen nodig had) aan het troep opruimen was. Wel bezwaar gemaakt en nooit meer iets van gehoord.. Tip voor Ingeborg: Kieper de inhoud van het zakje met plastic voortaan los in de container en stamp het met het lege zakje aan. Sterkte voor Ingeborg.
Eigenlijk is het wel heel erg raar dat je in een democratisch land geen bezwaar kunt maken. Vreemd dat dat niet mogelijk is.
Tsja, Het te verspillen geld moet natuurlijk wel door iets of iemand opgehoest worden ..;-)