Geinig wetenswaardigheidje: je hebt zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Niet alleen in je hoofd of in je rechtervoet, maar in je hele lichaam.
Soms lijkt het zo simpel.
Cultuur is zuurstof voor een gemeenschap. Dat moet je niet clusteren, maar door de gehele stad laten stromen.
Het cultuurcluster kan voor dertig miljoen euro niet gebouwd worden, en de regels moeten worden omgebogen omdat er in het gebied al te veel horeca is en ook al een bioscoop… Daarbij lijkt het tegennatuurlijk dat er geknutseld en gekleid gaat worden op de duurste –met de auto slecht bereikbare- vierkante meters van Zaanstad. Vierkante meters waarin commerciële partijen –waaronder naar verluidt een hotelketen- wel brood zien. Laat het aan de markt en stop die euro’s in een ander gat.
Kerken
Steeds meer kerken krijgen een andere bestemming. Dat is soms pijnlijk voor mensen die een gebouw gekend hebben als huis van God. Aan de andere kant is het onderhoud vaak niet meer op te brengen. Soms brengt de verkoop verlichting: er wordt gefuseerd met een andere gemeenschap en gezamenlijk dragen ze lasten en lusten voor een nieuwe kerk.
In februari van dit jaar stuurde de Protestantse Gemeente Zaandam een brief naar de raad waarin zij melden dat zowel de Bullekerk als de Noorderkerk in de verkoop moet.
“De gemeente Zaanstad ontbeert tot nog toe een samenhangend beleidsperspectief over mogelijke bestemmingen en gebruik van deze kerkgebouwen wanneer die aan eredienst worden onttrokken.”
Daarbij wezen ze erop dat er een aantal beeldbepalende monumentale kerken als de Oostzijderkerk (oudste gebouw van de stad), de Doopsgezinde Vermaning en de Evangelisch-Lutherse Maartenkerk ook te maken hebben met ontkerkelijking. De Gereformeerde kerk in Westzaan wordt aangeboden, en deze maand werd bekend dat de enige nog gaaf bewaarde schuurkerk in Nederland (aan het Papenpad) ook te koop staat.
Met de (minimaal) dertig miljoen euro die we besparen omdat we cultuur niet gaan clusteren, kunnen we een hoop creatieve, culturele ruimte creëren, in inspirerende gebouwen met een geschiedenis, door heel Zaanstad. De -pak em beet- drie miljoen die nodig is voor de aankoop van de Synagoge zal geen probleem meer zijn, en de Bieb blijft in het fijne Verkade-pand en het Filmhuis in de Fabriek.
Voor zover ik in het –slecht te doorzoeken Raadsinformatiesysteem (RIS)- kan achterhalen, is er niet gereageerd op de brief van de Protestantse Gemeente, maar ik hoop dat ze binnenkort alsnog een positief antwoord op de mat mogen krijgen.
Ik lees het steeds maar weer: we kunnen toch oude gebouwen opknappen, dat is goedkoper.
De praktijk leert dat dat vaak vele malen duurder is dan nieuwbouw. Ook het afblazen van de aanbestedingen kost 4 miljoen. Als we het dan toch over geld hebben zou ik wel eens willen weten hoe duur het is de Fabriek aan de eisen van deze tijd te laten voldoen, zelf schatten ze dat hoog in. En een poppodium bouwen in een oud pand is ook en enorme investering.
Misschien moeten we het meer over de cultuur dan over het geld hebben, betalen doen we sowieso. Maar wat is een bruisend cultureel leven belangrijk voor een stad als Zaanstad.
Ik twijfel nog, maar wilde dit even kwijt.
Het verzorgen (en liefst vertroetelen) van ons erfgoed, om het te behouden voor generaties na ons, zie ik als een taak van de gemeenschap. Een enorme investering in onze geschiedenis, met een functie voor de toekomst. Daar betaal ik liever aan mee dan aan een geforceerde clustering van cultuur op de duurste vierkante meters van de stad.
Als dit gebouw er komt zal het al snel leeg staan. De kosten zullen veel hoger zijn dan geraamd, de huren dus ook. De opbrengsten zullen juist veel lager zijn dan gepland, want de beoogde functies zitten elkaar in de weg en sluiten elkaar uit, en het is de slechtst denkbare lokatie. Alleen al daarom gaat het mis.
Verder is het steeds belangrijk steeds de vraag te blijven stellen, en beantwoorden: wie heeft om dit gebouw gevraagd? Als ik goed ben ingelicht is het antwoord: de NS. Niet de beoogde gebruikers, van wie verwacht wordt dat zij het gebouw leven in zullen blazen. Dat gewenste leven, uitgroeiend tot een bruisend centrum van kunst en cultuur, kan niet onder dwang ontstaan.
Wat er nu, zonder dwang, wel is ontstaan aan cultureel leven, kan wel wat extra stimulans gebruiken. Dus, gemeente Zaanstad, denk na en keer terug op je schreden, nu het nog kan: zorg dat Fluxus weer een volwaardig instituut voor kunsteducatie wordt, dat niet alleen drijft op de goede wil van zzp-ers; verhoog de budgetten van bibliotheek en concertpodia, zodat er meer kwaliteit en keuze komt in het aanbod en medewerkers en musici fatsoenlijk betaald kunnen worden; koester de Fabriek en stimuleer de uitbouw ervan tot centrum voor ontmoeting en debat over cultuur en maatschappij; neem de onderhoudslasten van leegkomende maar voor muziek en lezingen zeer geschikt gebleken kerken over, en maak ze werkelijk geschikt als publieksruimte voor concerten en lezingen op hoog niveau; en bouw een geweldige popzaal op het Hembrugterrein.
Dat kost wat, maar dan heb je ook wat. Dat laatste kan van het "Cultuurcluster" niet gezegd worden, helaas. ("Cluster" is in de muziek trouwens wat je hoort als een kind op een pianoklavier gaat zitten....)
Het wordt tijd dat de sjoerdsoeterisering van de stad stopt. Het cultuurcluster is het zoveelste voorbeeld van madurodambouw op supersize schaal. Waarom dit soort besluiten toch wordt doorgedrukt heeft vaak te maken met de aantrekkingskracht van de geur van het Haagsche pluche en politieke ambitie van lokale bestuurders. Die de stad op enigerlei moment verlaten met achterlating van een landmark waaraan zijn/haar naam verbonden is. Het gedachtengoed dat alles makkelijk bereikbaar is, zo dicht lang de noordhollandse ijzeren rijn, klopt als een bus. Wat ook klopt is dat diezelfde mensen van buiten de stad die het cultuurcluster zo makkelijk kunnen vinden na afloop van het evenement ook zo weer vertrokken zijn. Zeg nou zelf: waarom zou je na afloop blijven hangen in een nieuwbouwdoos die net iets te modern en net niet sfeervol genoeg is? Laat filmhuis De Fabriek lekker op die prachtige lokatie zitten en tover de Noorderkerk om tot een poppodium dat zich kan meten met Paradiso. Kan het 'zusje van' mooi profiteren van extra concerten van artiesten die in het Amsterdamse in no time zijn uitverkocht.
Kunnen we dan voorstellen om de vervanger van de Kade ergens op het Hembrugterrein te plaatsen?
Zaanstad heeft toch een "hoogwaardig" poppodium nodig als we al die nationale en internationale sterren een plek willen geven
Het oude hoofdkantoor lijkt me wel een mooie locatie, tis nog net geen Paradiso maar het kan er qua uitstraling zeker mee wedijveren. Het casco wordt nu opgeknapt en de binnenkant kan geheel opnieuw ingericht worden...
Merel, mijn complimenten, prima verwoord !!!
Hoop alleen dat de armzalige toestand bij ingang station/stadhuis
nog niet jarenlang een aanfluiting blijven....!!!
Laat zo'n cultuurcluster maar over aan een relatief nieuwe stad als Almere. Zaanstad heeft de rijkdom van oudere toonaangevende gebouwen. Herbestemming voor culturele doeleinden geeft de stad sfeer, ziel en misschien zelfs enige klasse.
Precies! Zo'n cluster voelt skeer en goedkoop, terwijl -door de inwoners- de hoofdprijs betaald wordt.
Juist de gebouwen die staan voor de ondergrond van onze bezieling, worden nu door een visieloos beleid gepasseerd ten bate van een kostbaar, zielloos en onmachtig gat in de begroting en in de geschiedenis.
De gemeenteraadsverkiezingen komen d'r aan. Het lijkt me raadzaam om kennis te nemen van de standpunten van 'jouw' partij op dit gebied.
Helemaal eens Merel!
Op lokaal niveau moeten er goed gespreide, toegankelijke, betaalbare en gevarieerde voorzieningen zijn.
Cultuur moet niet geclusterd worden in een peperduur en overbodig prestigeproject.
Met Lucebert zijn wij van mening dat alles van waarde weerloos is - dat geldt zeker voor kunst en cultuur.
beste Merel, een reactie die me uit het hart gegrepen is maar dat had je wel van me verwacht. Wim van Velzen, voormalig directeur van makelaarskantoor KRK is nu bezig om bezwaar voor te bereiden tegen de omgevingsvergunning en heeft afgelopen donderdag ingesproken bij het Zaansatdberaad.
Voorts is het zo dat de rechter zich nu beraad over de door mij aangevraagde schorsing van de bouw en het toestaan van het referendum. Dus het enthousiasme in het NHD over de bouw is een nog lang niet gelopen race: nog geen bestek, nog geen aanbesteding, nog geen aannemer en projectontwikkelaar en vermoedelijk komt er nog wel een aanvraag voor extra krediet. Zaanstad neemt een enorm risico om evt. met de voorbereidingen van de bouw te beginnen want het kultuurklutser laat zich niet uit het veld slaan en gaat tot de hoge raad en evt. tot het Europees Hof voor de rechten van de Mens aan toe, omdat een referendum het enige middel is dat de burger heeft om een verkeerd besluit van de raad te kunnen amenderen. Een referendum is een grondrecht en wellicht denkt de rechter daar ook zo over.
https://stopditcultduurcluster.nu !
Fijn om in de reacties te lezen dat simpele logica niet zo gek wordt gevonden... 'de politiek' houdt zich alleen nog erg stil.
Nodig ze (en dan met name de vóórstanders) om te reageren. Zou een mooie Zaanse versie van 'De Correspondent' kunnen zijn. Ik ben wel benieuwd waarom ze denken dat het Cultuurcluster wél een goed idee is en wat het rekensommetje gaat zijn en wat er met de oude gebouwen gaat gebeuren.
De SP is het helemaal met je analyse eens Merel! Zoals je weet hebben we heel veel gedaan om de bouw van het peperdure cultuurcluster tegen te houden. Maar ja, de meerderheid beslist en die is niet altijd verstandig!
Merel
Moedig !
Misschien ook leuk om te weten hoeveel het gaat kosten per inwoner van Zaanstad. 38.000.000 / 151.418 (volgens Google) = 25.0960916139.
Dus 25 eur per persoon en in een gezin van 4 is dat toch 100 eur. Ben benieuwd of mensen dat beseffen.
Je maakt een foutje, het komt uit op € 250,00 per inwoner, dus € 1.000,00 per gezin van 4. Dat zijn diezelfde 1.000,00 die we van Rutte nog tegoed hebben.;-)
Helemaal mee eens! Zonde van al die leegstaande monumentale gebouwen.
Het besluit om het cluster voor 30 miljoen te bouwen was al met de hakken over de sloot genomen, maar als het dan 38 miljoen gaat kosten, is dat een goed moment om het alsnog af te blazen.
Er zit al veel geld in de ontwikkeling van het cultuurcluster, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
38 miljoen ? Zou me niks verbazen dat het uiteindelijk richting 50 miljoen zal gaan.
Zijn we hier wel gewend.
Merel, je hebt gewoon simpel gelijk !
Trouwens, las ik nu ergens dat De Bieb gaat verbouwen ?
De spijker op z´n kop, Merel! Ik ken zo langzamerhand niemand meer die dit cluster nog een prima plan vindt.
Het klinkt zó voor de hand liggend dit. Geen cluster, wel cultuur in de vaak leuke panden waar ze nu zitten, verspreid door de stad. Volop geld dan om het daar op te knappen, uit te breiden of gewoon door te zetten.