De mentale gezondheid van jongvolwassenen in de Zaanstreek is nog steeds zorgwekkend. Ruim 30 procent beoordeelt hun mentale gezondheid als matig en bijna 15 procent als zeer slecht, zo blijkt uit de nieuwe Gezondheidsmonitor van de GGD.
Het onderzoek richtte zich op 16- t/m 25-jarigen, met bijna drieduizend deelnemers uit de regio Zaanstreek-Waterland.
Klachten
Dat het niet goed gesteld is met de mentale gezondheid, is niets nieuws. Vorig jaar publiceerde de GGD cijfers over 2022 waaruit bleek dat meer dan de helft van de jongvolwassenen in de regio Zaanstreek-Waterland psychische klachten ervaarde. In 2024 geeft slechts 62 procent van de jongvolwassenen in Oostzaan hun mentale gezondheid een dikke voldoende. In Wormerland ligt dit met 53 procent wat lager, en in Zaanstad voelt 48 procent zich goed over hun mentale welzijn.
Sinds de meting in 2022, vlak na de coronapandemie, is de mentale gezondheid in de drie Zaanse gemeenten op enkele punten verbeterd. Het aantal jongvolwassenen dat zich (heel) vaak gestrest voelt, daalde in Oostzaan van 52 procent naar 28 procent, in Wormerland van 42 procent naar 35 procent en in Zaanstad van 48 procent naar 46 procent. Stress wordt vooral veroorzaakt door school en werk.
Ook het aantal jongeren met suïcidale gedachten is afgenomen. In Oostzaan daalde het percentage van 31 procent naar 22 procent, in Wormerland van 23 procent naar 21 procent en in Zaanstad van 31 procent naar 30 procent.
Roken & drinken
Jongeren drinken steeds minder. In Oostzaan steeg het percentage dat niet of maximaal één glas alcohol per dag drinkt van 34 procent in 2022 naar 39 procent in 2024. In Wormerland ging dit van 42 procent naar 45 procent, en in Zaanstad maakte het zelfs een flinke sprong van 41 procent naar 55 procent. Het landelijke gemiddelde ligt op 42 procent. (In Edam-Volendam is het percentage niet/weinig-drinkers het laagst: 28 procent).
Het aantal mensen dat dagelijks een sigaret opsteekt verschilt per gemeente. In Oostzaan is het percentage afgenomen van 16 procent in 2022 naar 12 procent in 2024. In Wormerland daalde het van 15 procent naar 13 procent, en in Zaanstad nam het licht af van 15 procent naar 14 procent.
Tegelijkertijd is een nieuw fenomeen op de radar van de GGD verschenen: de e-sigaret, oftewel vape. In Oostzaan gebruikt 9 procent van de jongvolwassenen wel eens een vape, tegenover 14 procent in zowel Wormerland als Zaanstad. Het aantal jongvolwassenen dat ooit harddrugs zoals cocaïne, speed of truffels heeft gebruikt, blijft in de drie gemeenten vrijwel stabiel.
Benieuwd naar alle resultaten? De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen Zaanstreek-Waterland is hier te vinden.
Door: Nick Boeske. Persbericht en database GGD Zaanstad-Waterland. Kaart: GGD. Foto: De Orkaan.
Lekker makkelijk om overal maar Corona de schuld van te geven ipv eens naar jezelf te kijken. Kom eens achter de computer of telefoon vandaan en zoek een teamsport,doe vrijwilligers werk, ga het uitgaansleven in. De eenzaamheid wordt zelf opgezocht door de klaag en piep generatie. Niets gewend en maar klagen zonder er zelf wat aan te willen doen.