De meldkamer aan het Prins Bernhardplein 112 zal midden 2018 verdwijnen.
Ze wordt samengevoegd met die van de veiligheidsregio’s Kennemerland, Noord-Holland Noord en die van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol in de nieuwe gemeenschappelijke meldkamer in Haarlem. Zo besloten de algemeen besturen van de drie veiligheidsregio’s gisteren.
Wij stelden 7 vragen aan Ramses de Vries, adviseur communicatie bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.
- Hoeveel banen kost dat hier?
Doordat er straks op één locatie samengewerkt gaat worden, kan het werk met minder mensen uitgevoerd worden dan op de huidige drie afzonderlijke locaties. De personele besparing vindt plaats bij zowel centralisten, als bij de leiding, staf en ondersteunend personeel. De komende periode wordt de omvang van de personele besparing verder uitgewerkt.
- Wat wordt ‘de Zaanse’ inbreng? Wie mag er mee?
De meldkamer brandweer is onderdeel van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Voor de centralisten op de meldkamer brandweer Zaanstreek-Waterland geldt dat zij in principe meegaan naar de nieuwe meldkamer in Haarlem.
- Waarom is er gekozen voor Haarlem?
De Minister van Veiligheid & Justitie heeft het besluit over de locaties van de meldkamers genomen. Er komen 10 meldkamerlocaties, waarvan één in Haarlem.
- De problematiek op bijvoorbeeld Schiphol is anders dan die in onze streek. Kan het gebrek aan gebiedskennis nadeel opleveren?
De periode tot aan samenvoeging in Haarlem wordt gebruikt om de medewerkers op de meldkamers in te werken op het nieuwe verzorgingsgebied.
- procedures in verschillende regio’s verschillen. Zijn deze voor samenvoeging gestroomlijnd? Enhoe dan? Niet alleen in de meldkamer maar ook in het werkveld.
Zowel landelijk, als binnen Noord-Holland worden processen, procedures en werkwijzen geüniformeerd. Zodanig dat tijdig en naadloos aangesloten wordt op de werkprocessen in het werkveld.
- In hoeverre communiceren jullie nu al onderling?
Veiligheidsregio’s Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Noord-Holland Noord, politie-eenheid Noord-Holland, Regionale Ambulancevoorzieningen Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Noord-Holland Noord en Koninklijke Marechaussee op Schiphol werken sinds 2014 intensief samen aan de voorbereiding van de samenvoeging van de meldkamers in Haarlem. Zowel op bestuurlijk niveau, directieniveau als op de werkvloer is er veel contact en afstemming tussen betrokken partijen.
- Zien jullie -naast voordelen- ook nadelen?
De huidige meldkamer in Zaanstreek-Waterland is klein en kwetsbaar. De samenvoeging in Haarlem leidt tot een robuuste meldkamer, waarmee kwaliteit en veiligheid voor burgers en hulpverleners geborgd is.
Update: Orkaan-fan René Mat stelde via Facebook nog twee vragen. We legden ze voor en ontvingen zojuist de antwoorden:
1. Ambulances worden al een tijd door Amsterdam aangestuurd en werken ook grensoverschrijdend.. gaat dat ook wijzigen?
Antwoord: ja, dit gaat door de vorming van de meldkamer Noord-Holland wijzigen. In de huidige situatie worden ambulances in Zaanstreek-Waterland aangestuurd vanuit de meldkamer Amsterdam-Amstelland. Het verzorgingsgebied van de nieuwe meldkamer Noord-Holland omvat ook Zaanstreek-Waterland, daarom wordt ook de meldkamer ambulancezorg voor Zaanstreek-Waterland ingevoegd in de nieuwe meldkamer in Haarlem.
2. Een meldkamer moet “als elke seconde telt” beschikbaar zijn, als er straks maar 1 meldkamer in het gebied is, hoe worden meldingen bij storing in Haarlem dan afgehandeld?
Antwoord: de vorming van één landelijke meldkamerorganisatie met 10 uitvoeringslocaties (waaronder de Meldkamer Noord-Holland) leidt er juist toe dat de kwetsbaarheid van de meldkamers afneemt. Bij uitval van de Meldkamer Noord-Holland, kan eenvoudig één van de andere negen locaties de dienstverlening overnemen.
Voor wie wil weten wat ze in zo’n meldkamer eigenlijk uitvoeren, meldkamer Noord-Nederland heeft een geinig filmpje gemaakt. Het is best spannend, maar we verklappen alvast dat het goed afloopt.
https://www.youtube.com/watch?v=KLeLk-c8uls
Foto boven van Meneer de Fotograaf.
Ik ben sceptisch hierover en vraag mij zo eea af of dit wel goed gaat komen.
Niet klagen, men wil nog steeds minder ambtenaren. Daarnaast mag al die inzet ook niet al te veel kosten. En gezien de sterke rechtse politieke stroming gaat het merendeel van de bevolking daarvoor.
Ik mag toch hopen dat men het veschil weet tussen de verschillende Katanjelanen in de streek, of Eendrachtstraten :)
Zou dit tijden één van de politie feestjes bedacht zijn op de Antillen? Men denkt in korte tijd de centralisten plaatselijke bekendheid te geven, echt dat gaat niet lukken, een stratenboek ja maar meer ook niet, steegjes, dempen en andere sluiproute's ik zie de ellende al op ons af komen.
En we hebben inmiddels al geleerd dat wat je wegdoet komt niet zo gauw meer terug,wat te denken aan de wijkbureau, waarvan nu de top van de politie zegt dat het niet een verstandige maatregel was deze af te stoten. Ik zeg hier komt ellende van, en dan zeggen diegene welke verantwoordelijk zijn: ja maar en hadden we maar.
Dat heb je in Zaandam en Wormerveer ook met de Blekerstraat en Bleekersstraat. Zelf de gemeente heeft hier een tijd terug een grove fout gemaakt De taluut van de Bleekersstraat werd er uit gehaald Waarom wist niemand. Na enige info moest het in Wormerveer zijn.
Wordt dit ons voorland? zie: http://www.112brabant.nl/news/14072-brandweer-rukt-uit-naar-verkeerde-dorp/ 'Brandweer rukt uit naar verkeerde dorp'
Nu maar hopen dat de nieuwe meldkamer het verschil tussen Wormer en Wormerveer snapt. In beide dorpen heb je een Kerkstraat: als je op Google Maps naar die in Wormer zoekt, kom je in Wormerveer terecht. Ze liggen zo'n vier kilometer (en een brug te ver) van elkaar verwijderd! Ik ben benieuwd of beide straten in de meldkamersystemen wel goed geregistreerd staan.
Vraag 7 is niet beantwoord.
Ja, dat viel ons ook op. Misschien zijn er geen nadelen?
Geen brugwachters meer, geen meldkamer meer, groter is zeker niet altijd beter. Er hoeft maar iets te gebeuren en het zal in de soep lopen. Transformatorhuisjebrand, geen waterdruk in een deelvan NH. Een verdeelstation stroom naar de gallemiezen, regio Amsterdam zonder stroom. We worden er alleen maar kwetsbaarder op. Schaalvergroting, goedkoper! Tot het niet meer volgens de regeltjes goed loopt.