Meindert Moos werkt vanaf zijn 16e in de fietsenzaak van zijn vader. Ruim zestig jaar bestierde hij de winkel aan de Raadhuisstraat. De fietsenzaak is nu vooral een museum, en na 111 jaar is er ook een boek over het leven en werken van de familie Moos uit Koog aan de Zaan. Een opvolger heeft Meindert niet, zodat de geschiedenis van 111 jaar ook niet verder gaat. 

Meindert komt in de zaak na het onverwachte overlijden zijn vader. Meinderts grootvader Willem Carel Moos begon in 1913 in een schuurtje achter op het erf met de fietsenzaak. Sinds Meindert verantwoordelijk werd voor de fietsenwinkel, ademt hij fiets en stroomt er kettingolie door zijn aderen. De klanten van de rijwielzaak aan de Raadhuisstraat in Koog aan de Zaan, zullen het beamen: bij Moos ga je nooit de deur uit zónder een goed advies. Maar vaak ook niet zónder fiets, laat dat maar aan Meindert Moos over.

Verhalen vertellen is zijn ding, trek daar rustig maar even voor uit. Hij kan daarbij putten uit ruim 65 jaar werk- en levenservaring. De rijwielzaak was ook een ontmoetingspunt voor de Koog en daarbuiten. De fiets was in de hoogtij-jaren de voornaamste manier om je te vervoeren. Dus kwam je nogal eens langs bij de fietsenmaker voor een nieuwe band of reparatie. Samen met zijn monteur/manusje van alles André en zijn (inmiddels overleden) vrouw Gerie bestierde hij zijn ‘wereldzaak’, zoals hij het zelf noemde.

Toen de verjaardagskalender aangaf, dat het toch tijd werd om te denken aan ‘pensioneren’, bleek dat voor Meindert een moeilijk te accepteren feit. Hij wilde niet zomaar stoppen maar ging ‘afbouwen’. Dat duurde uiteindelijk zo’n 15 jaar. En wie nu langs de etalages in de Koog wandelt, krijgt de indruk dat de winkel nog steeds open is. In het zicht staan volop fietsen, racefietsen, bromfietsen en talrijke accessoires.

De oplettende passant merkt echter één belangrijk verschil op: het bordje: ‘Meinderts Museum’ op het raam. Dat is precies wat de voormalige winkel ook nu is: een museum gewijd aan maar één ding: ‘de Fiets’.  Nou ja er zitten in de museumcollectie ook wel enkele motoren en bromfietsen, maar de hoofdmoot blijven fietsen (veel Gazelles). 

Het museum dat nu aan de Zaan staat, is best uniek te noemen. Zelfs de mensen van het Gazelle-museum in Dieren kijk enigszins jaloers naar de collectie de Meindert heeft opgebouwd.

Als je zoveel te vertellen hebt, ligt het voor de hand dat je een en ander wilt bewaren voor later. Samen met Willem Brandsma en Jos Rietveld kwam er een boek dat in 220 pagina’s de historie van de familie Moos vertelt. Vandaag wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Jan Hamming, die ook het voorwoord schreef. Geïnteresseerden moeten snel zijn, er zijn maar 100 exemplaren en die zijn alleen te koop bij Meindert Moos zelf (trek er maar een uurtje voor uit).

Burgemeester Jan Hamming kwam met Jan de Bruin op de Puch naar de opening.

Burgemeester Jan Hamming, Meindert Moos en Jan de Bruin – foto Pascal Fielmich

Door Kees Malingré. Muziek: coverband ‘King’ uit Frankrijk.