Er zijn in de afgelopen jaren een hoop scholen verdwenen in Zaanstad. En dat betekent dat leerlingen ervan nooit een schoolreünie hebben gehad. Daar komt verandering in als het aan Paul Riteco en Carlita Koningstein ligt. Op 7 september organiseren zij in en voor de Bullekerk een megareünie voor leerlingen van verdwenen scholen.
In deze podcast vertellen ze meer over Grote Zaanse Scholen Reünie. De podcast kun je hieronder beluisteren, maar ook op Soundcloud, Spotify en alle andere podcastplatforms.
Wil je erbij zijn, meld je dan aan op de site van de Bullekerk en kijk op Facebook om te zien wie er ook komen.
Door Di-Lan Sun. Foto: Simone Ronchetti.
Ja hoor, hier ook Hugo de Grootschool op de Parkstraat in Zaandam was mijn lagere school. 60tiger jaren doet niet mee begrijp ik er uit?
Hallo Niek wat leuk om je stukje Kogie te lezen ik heb ook op de St leonardusschool gezeten mijn vriendinnetje was Monica Grandiek uit de bloemenbuurt ik woonde in de anemoonstraat en heet Marga Cops je vader speelde prachtig orgel in de kerk later heb ik muziekles gehad van je vader op de Sancta Maria school hij was altijd keurig gekleed in pak leuk dat ik je zus en vader goed heb gekend oud Koog aan de Zaan heeft mij een heerlijke jeugd gegeven bedankt voor je leuke stukje in de orkaan Top Niek
Helemaal niet leuk dat de reünie vanaf 1974 is.
Beetje leeftijdsdiscriminatie dat wel.
Wat houdt je tegen om een eigen reünie te organiseren?
Zijn er meer oud leerlingen van de Feniksschool. Zou leuk zijn.
Eens kijken of de St Leonardusschool van de Boschjesstraat in het 'Kogie' ook vertegenwoordigd zal zijn.
In de 1e klas juf Vonk. Bijna gepensioneerd dus die was van rond 1900. Zij liet mij linkshandig schrijven, wat heel progressief was voor zo'n oude juf. We leerden schrijven met een kroontjespen dus mijn schrift zat onder de inktvegen.
In de 2e klas een 'nieuwe' juf, zo van de kweekschool
Ik zat naast Nancy, een tenger grietje met krullen in het haar en een brilletje op.
In de 3e klas meester Rovers. Die was heel modern want we mochten meneer zeggen in plaats van meester. Hoewel modern, hij geloofde niet dat ik links mocht schrijven en nam mij mee naar juf Vonk om er achter te komen dat zij daarin had toegestemd.
In de 4e klas juf Evers, weduwe van meester Evers, voorheen de hoofdmeester. Op een winterse dag kwam juf Evers bij de hoofdingang. Ze stampte kordaat de sneeuw van haar voeten af terwijl ze op de houten vlonder van de voordeur stond. Echter dit stampgeweld was te veel gevraagd aan de vlonder. Pardoes zakte de corpulente juf door de vlonder heen.
In de 5e klas meester Dijkers. Mijn beide ouders hadden nog les van hem gehad op dezelfde school.
Meester Dijkers was streng, een lel voor je harsus gebeurde niet vaak maar kon je na ongehoorzaam gedrag wel verwachten. Meester Dijkers gaf ook franse les op donderdagmiddag van 4 tot 5 uur wat ik braaf enkele jaren hen gedaan.
En toen de 6e klas. Op de Leonardus had je twee zesde klassen, een die aansloot op huishoudschool, LTS en ULO/MAVO en een die aansloot op hoger middelbaar onderwijs Ik was een dromertje dus voor mij zou de eerstgenoemde zesde klas geschikt zijn. Ik kwam bij juf Publikhuizen in de klas. Zij was een tengere vrouw met lichtblond krullend haar, brilletje op en goed gemutst. Een vlotte juf en goed lachs. Toen in het voorjaar moesten we een toets doen. De cito-toets, een nieuw verschijnsel. De uitslag was nogal verwarrend. Ik bleek uitermate geschikt te zijn voor hoger middelbaar onderwijs.
Tsja, deze 6e klas sloot daar niet op aan. Besloten werd om mij de 6e klas nóg een keer te laten doen maar dan uiteraard de klas van meester van Dongen, tevens hoofd van de school. Meester van Dongen was zoals alle onderwijzers toendertijd streng en duldde geen tegenspraak. Ook leidde hij het kinderkoor van het schooltje. Dan stond hij met zijn rechter arm te dirigeren en met de andere hand bediende hij een soort van harmonium. Een leerling die niet kon zingen moest met een zwengel het harmonium voorzien van lucht, dus die stond te pompen. De jongens die niet zo best konden zingen werden helemaal achteraan gezet en mochten doen alsof. Op een dag moesten we zingen voor een commissie die bepaalde of we goed genoeg waren voor een of andere wedstrijd. Dat konden we wel vergeten en het hele koor werd flink uitgekafferd door meester van Dongen. Daar stond hij dan met een rode kop van de opwinding, zijn colbertje uit gedaan en zijn broek omhoog gesjord tot navelhoogte door te strakke bretels. Arme meester.
Maar hij heeft er wel voor gezorgd dat ik probleemloos naar het Michaelscollege kon gaan....
Hallo Niek wat leuk om je stukje Kogie te lezen ik heb ook op de St leonardusschool gezeten mijn vriendinnetje was Monica Grandiek uit de bloemenbuurt ik woonde in de anemoonstraat en heet Marga Cops je vader speelde prachtig orgel in de kerk later heb ik muziekles gehad van je vader op de Sancta Maria school hij was altijd keurig gekleed in pak leuk dat ik je zus en vader goed heb gekend oud Koog aan de Zaan heeft mij een heerlijke jeugd gegeven bedankt voor je leuke stukje in de orkaan Top Niek
Wat een leuk idee! Tjee Feniksschool en MAVO De Werf hebben mij mijn basis gegeven.
denk dat als ik daar heen zou gaan,ik de enige ben van mijn ouwe schooltjes.
Hugo de Groot en de ULO, geen idee of dat ding een naam had :)
Graag voeg ik er aan toe dat we dit niet alleen in maar vooral ook samen met de Bullekerk doen.