Zaans Erfgoed pleitte begin deze maand voor het niet slopen van de Beatrixflat, “een van de hoogtepunten uit de Zaanse Cultuurhistorie”.
Ook bewoners zijn tegen de sloopplannen waarbij er twee nieuwe woontorens met (luxe) appartementen op die plek komen.
In deze discussie heeft nu het Cuypersgenootschap zich gemengd. Zij stuurde onderstaande brief aan het college van B&W van Zaanstad:
Geacht college,
De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, wil met deze brief haar steun uitspreken voor het behoud van de Beatrixflat te Zaandam. Al geruime tijd wordt er gesproken over de sloop van deze iconische torenflat. Vanwege het architectonische en historische belang van dit gebouw verzoeken wij u om af te zien van sloop en volledig in te zetten op behoud en renovatie van het gebouw.
In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het belang van het erfgoed uit de wederopbouwperiode. Deze periode is voor Nederland van groot belang geweest. Steden ontwikkelen zich sterk en worden ook ingrijpend gemoderniseerd. Een opvallend kenmerk van de wederopbouwtijd is de opkomst van hoogbouw. Aanvankelijk was deze ontwikkeling vooral in Rotterdam zichtbaar. Vanaf de tweede helft van de jaren vijftig neemt ook elders de hoogbouw toe. Deze flat is voor Zaandam begin jaren zestig de eerste. Gebouwd naar ontwerp van de architecten W.A. Ulrich en B.J.F. Kamphuis is het gebouw met haar strakke modernistische architectuur zeer exemplarisch voor de wederopbouwperiode. Het gebouw maakt de stormachtige ontwikkeling en verstedelijking van Zaandam in deze periode goed zichtbaar. De Beatrixflat is voor de gemeente een historische mijlpaal. Sloop zou een gat slaan het geschiedenisboek van Zaandam.
Wij verzoeken u dringend om de plannen voor het gebied zo aan te passen dat behoud en herstel mogelijk zijn. Tevens geven wij u in overweging om het gebouw te beschermen als gemeentelijk monument.
Uiteraard geven wij graag aan een nadere toelichting op deze brief.
Hoogachtend,
Het bestuur van Stichting het Cuypersgenootschap, Namens deze,Leo (L.W.) Dubbelaar, secretaris
Hier ons dossier over de plannen.
Foto boven (1969) uit het gemeentearchief: “Winkelcentrum bij de Beatrixbrug met onder andere Slager C.J. Kruijer. Op de achtergrond de Beatrixflat. Het winkelcentrum is geopend op 26 november 1966.”
De flat nu:
we hebben veel zaanse houten huisjes hier, veel zijn er in de loop van de tijd verdwenen, maar veel zijn er gerestaureerd, waar ik deel aan mocht hebben.
veel monumenten hebben in de loop van de tijd veel kleuren onder gaan. de doopsgezinde kerk in de westzijde heeft 8 verschillende hoofdkleuren gehad tussen wit en zwart en heeft nooit altijd de zaans groene kleur gehad die nu heeft.
dus Soeters, handen af van de Beatrix flat of geef hem maar een ander kleurtje, dat is je wel toevertrouwd.
Het is gewoon een mooi gebouw en als de bouwkundige staat goed is waarom zou je flat dan slopen?
Over de kleurstelling kun je discussieren maar mijn voorkeur zou uitgaan van kleuren die bij de omgeving passen en dan zou je de kleuren van de Fabriek kunnen nemen, bruin met rood.
De Peperstraat is inderdaad niet het schoolvoorbeeld van mooie architectuur, en zou wat mij betreft mogen verdwijnen. Maar, de Beatrix flat is wél een architectuurikoon en zou (indien gerenoveerd) moeten blijven bestaan. Het uiterlijk zou opgeknapt kunnen worden door de witte en grijze vlakken in vrolijke kleuren te verven. Je zou er iets Mondriaan-achtigs van kunnen maken. Als het maar geen Zaans groen wordt!
In godsnaam ga zo een gebouw nou niet opleuken met vrolijke Mondriaankleuren.
Het is mooi zoals het is.
Blijf er gewoon van af.
Koop een kleurplaat.
Hij had andere kleuren dan nu Peter. Dus terug naar de oorspronkelijke kleuren of laten we de huidige kleuren op het gebouw? Maar dat het mag blijven is op zijn plaats.
Ah dat wist ik niet.
Mijn punt is dat het een goed ontworpen gebouw is dat mij nooit heeft gestoord door dominantie.
Daar helpt de huidige kleurstelling aan mee.
Ga je dat in leuke Mondriaankleuren overschilderen dan vrees ik van wel.
Leuk om te weten Jan
(Geen kleurenbeeld meer van?)
Bij de aanleg van de Beatrixbrug moest een groot deel van de Peperbuurt wijken. Met welke reden zou je deze flat dan nu sparen als weer de hele buurt op de schop gaat. Wees eerlijk, de Peperstraat is nu niet bepaald het toonbeeld van een entree tot het centrum. Deze flat verandert dat niet. Maak het weer nieuw en mooi zodat we weer 50 jaar kunnen genieten. En ja, ik ben oud genoeg om dat te weten.
Mevrouw Kolen,
U heeft helemaal gelijk. Doe die ouwe kerk aan de overkant dan ook maar meteen weg, net zoals die kleine huisjes eromheen. Allemaal ouwe troep. Trouwens, hoe oud bent u eigenlijk al?
Ironische groet,
U zult niet blij wezen met mijn reactie. Waarom een bejaarde flat behouden, terwijl de hele straat herbouwd gaat worden. Dan wordt het een vlag op een modderschuit. Dat is verkeerde nostalgie, en misschien een stukje eigenbel....
De flat is amper 60 jaar. Dan kan half Zaanstad wel plat gegooid worden als alle “bejaarde” woningen verkeerde nostalgie oproepen en/of uit eigenbelang voort komen.
De flat moet alleen gemoderniseerd worden en dat kan ook aan de buitenkant. Zie bijvoorbeeld de
flatgebouwen in Wormer (voor de Prins Clausbrug) en de flats in het Kogerveld (Fluitekruidweg).
En of de bedachte nieuwbouw nu zoveel mooier gaat worden dan de reeds bestaande flatgebouwen in de Peperstraat is nog maar de vraag......Ook deze flatgebouwen kunnen gemoderniseerd worden en aan de buitenkant aantrekkelijker gemaakt..Als het zo gaat worden als de appartementencomplexen bij de entree van Zaandam Zuid vanaf de Thorbeckeweg kan ik dat niet mooi vinden. Maar goed, smaken verschillen.....