De druk op de huisartsenzorg neemt toe, ook in de Zaanstreek. Wat de beschikbaarheid van huisartsen betreft, zit Zaanstad ‘op een kantelpunt’ aldus de gemeente.
Opmerkelijk genoeg zijn er in Nederland meer huisartsen dan ooit. Ondanks deze groei, hanteren steeds meer huisartspraktijken een patiëntenstop. Ook in de Zaanstreek is dit het geval, meldt het college na vragen van CDA-steunfractielid Nick Hendriks:
“Op dit moment is 55 procent van de praktijken gesloten voor nieuwe patiënten. Het gaat daarbij om Westerkoog, Assendelft Noord (waaronder Kreekrijk), Kogerveld en Poelenburg,”
De taken voor de huisarts nemen toe en daarnaast kiezen steeds minder artsen voor een eigen praktijk:
“De jongere generatie huisartsen heeft meer behoefte aan ruimte, zoals bijvoorbeeld in een gezondheidscentrum in plaats van een praktijk aan huis.”
Als er de komende jaren geen nieuwe huisartsen bijkomen, zal het tekort blijven groeien naar mate er meer woningen worden gerealiseerd schrijft wethouder Harrie van der Laan (POV). Hij is daarover in gesprek met Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland (HZW) en Zilveren Kruis.
Commerciële huisartspraktijken
Steeds vaker maken commerciële partijen gebruik van het huisartsentekort door bestaande praktijken over te nemen en deze in een keten te verbinden. Huisartsen werken er in loondienst of als zzp’er. Volgens het college is er voor zover bekend één commerciële partij actief in de Zaanstreek: Arts en Zorg (Panneroodstraat. Zaandam), maar “wij weten ook dat enkele huisartsen die met pensioen gingen benaderd zijn door commerciële partijen.”
Huisartsen kiezen zelf wanneer zij met pensioen gaan en regelen de overname zelfstandig en vaak op informele basis. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) biedt ondersteuning aan huisartsen bij het overname proces. Zij laten weten zich grote zorgen te maken.
‘Zorgelijk’
De kritiek op commerciële praktijken neemt al langere tijd toe. Zo zouden deze ketens niet goed bereikbaar en beschikbaar zijn, en zou het bieden van zorg een bijzaak zijn naast het verdienen van zo veel mogelijk geld. Patiënten geven aan dat zij niemand kunnen bereiken voor vragen, het onpersoonlijk aanvoelt en in het ergste geval zelfs tijdelijk zonder huisarts zitten.
Daarnaast lopen deze praktijken het risico om failliet te gaan als zij geen winst maken, de zorg voor patiënten komt daarbij in gevaar. Ook het college vindt dit een ‘zorgelijke ontwikkeling’ en ziet risico’s voor de toegankelijkheid en continuïteit van de zorg.
Het is alleen onmogelijk commerciële praktijken te verbieden om zich te vestigen in de Zaanstreek:
“Het grootste knelpunt bevindt zich in nieuwe wijken voor nieuwe inwoners, waar een nieuwe huisarts zich moet gaan vestigen. Nulpraktijken zijn lastiger op te zetten voor een startende huisarts dan de overname van een goedlopende praktijk.”
Door Mila Lange. Bron: antwoorden op vragen CDA.