Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail.
Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging.
Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.
Kees geeft een hint:
‘Dit stenen detail is op de kop af 126 jaar oud en staat niet eens zo hoog op het dak van een bijzonder gebouw. Wie o wie denkt dit eerder te hebben gezien en zo ja waar? Geen toto-prijs , maar wel de “eeuwige roem” voor de goede oplosser.’
Meedenkfoto #8
Antwoord deel #7
De zevende meedenkfoto… werd als eerste geraden door Kees Huyser. Hij gaf het juiste antwoord #held Andere lezers gaven daarna extra informatie.
Kees meldt bij de foto:
Het raadhuis aan de Raadhuisstraat (huisnr. 86) werd gebouwd in 1908 met het geld dat de bakker H. Sweepe de gemeente via een legaat naliet. Voor die tijd was een (te) klein gebouw bij het Koger Bosje als gemeentehuis in gebruik Op het front van het gebouw is het wapen van de gemeente ingemetseld. Het pand staat aan de Zaan, maar de omgeving wordt ontsierd door het Coentunnelviaduct dat vlak langs het raadhuis loopt. Na de samenvoeging tot Zaanstad (1974) kwam het raadhuis van Koog aan de Zaan als hulpsecretarie in gebruik. Tegenwoordig is er o.m. een acupunctuurkliniek in gevestigd.
Is toch de nokkroon omdat de bliksemafleider er langs loopt.
Het hekwerk voor het Tsaar Peterhuisje in Zaandam dus niet de kroon op dak van gebouw dat over het houten huisje is heengebouwd. Op de gemetselde pilaren tussen het hekwerk staan 2 kronen als op de raad foto zijn afgebeeld
Het Czaar Peterhuisje is gebouwd in 1632 en hier heeft Czaar Peter de Grote van 18 t/m augustus 1697 gewoond.
De Zaanse herbergier Bulsing redde het huisje eind 18e eeuw van de sloop. De eerste overkapping in 1823 was een stenen overkapping met open bogen, betaald door koningin Anna Paulowna. Na haar dood liet haar zoon prins Hendrik het houten huisje overbouwen om het te beschermen tegen de weergoden. Tsaar Alexander III liet het in 1890 stutten en op een stenen fundering plaatsen.
De laatste Russische tsaar, Nicolaas II, liet in 1895 de bekende Amsterdamse architecten vader en zoon Salm een nieuwe stenen overkapping ontwerpen. De architectuur van de Russisch-orthodoxe kerken diende daarbij als voorbeeld. De stenen Russische keizerskronen op de gevel en naast de hekken benadrukken het vorstelijke verleden. Het bijzondere ontwerp van Salm werd in 2001 tot Rijksmonument verklaard, zodat hier nu op deze plek twee monumenten staan.
Krimp 23, deze kroon staat op één van de 2 pilaren bij de ingang van het Czaar Peterhuisje in Zaandam.
Is dit niet die op het dak?
Ik denk dat je gelijk hebt, Tessa, er zijn in totaal 4 van deze kronen, 2 op de pilaren bij de ingang en dan bovenin de nok aan de voor- en achterkant.
Het lijkt er op dat de kroon op de foto op de nok van de achterzijde staat gezien de boomtakken links op de foto.
We zijn het in ieder geval met elkaar eens dat het om de overkapping van het Czaar Peterhuisje gaat.