Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail.
Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging.
Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.
Kees zegt:
‘Een spannend doorkijkje… ‘
Meedenkfoto #13
Antwoord deel #12
De twaalfde meedenkfoto werd als eerste herkend door Siem van Westen:
‘Bilitonkade wormerveer prachtige complex van een(papier?)fabriekant.’
Bert Versteeg vulde aan:
Dit is het poortje dat leidt naar de tuin van `t Hof Saenden aan de Billitonkade in Wormerveer.
Het hofje is in 1915-1916 gesticht door de Wormerveerse firma Bloemendaal en Laan, ter gelegenheid van het gouden zakenjubileum van de industrieel Jan Adriaan Laan (1848-1918) Het hofje is gebouwd voor gepensioneerde oud-werknemers van Rijstpellerij Hollandia te Wormer en Oliefabriek De Toekomst te Wormerveer.Onderstaand citaat valt te lezen op de website van Historische Vereniging Wormerveer:
Het hofje had ten doel, om “(…) zoolang de Naamloze Vennootschap Mij. Saenden en de Firma Bloemendaal & Laan bestaan, aan hunne gepensioneerde werklieden, zonder kinderen, of geen kinderen ten hunnen lasten hebbende, eene vrije woning te verschaffen (…).”
En Aaf Aafjes weet te melden:
Wormerveer. Mooi parkje achter deze poort van hof Saenden. Ingeklemd tussen achtertuinen van huizen aan Delistraat en Riouwstraat. Stond vroeger nog een peuterschool, gedoe over salamanders en bewoners die in schooltje woonde, etc etc. Officieel alleen toegang voor bewoners hof Saenden, staat volgens mij ook naast de poort. Gewoon naar binnen gaan. Is een oase van rust zo dicht naast de Wandelweg. Nee heb je, ja kun je krijgen. Bewoners zijn net als wij mensen en gunnen je vast wel 5 minuten om even rond te lopen om dit verscholen pareltje van Wormerveer te mogen aanschouwen. Een mede Wormerveerder, Aaf Aafjes. Bijna buurman van dit hofje. Kijk altijd op de klok op torentje hoe laat het is.
Kees zelf vertelt bij de foto:
Deze meedenkfoto bood een spannend doorkijkje dat toch door oplettende gebruikers van de Orkaan werd herkend: Het leidt naar de binnenhof van “Hof Saenden”. Het hofje is in 1915-1916 gesticht door de Wormerveerse firma Bloemendaal en Laan, ter gelegenheid van het gouden zakenjubileum van de industrieel Jan Adriaan Laan. De woningen zijn gelegen aan weerszijden van een poortgebouw waarachter een fraai plantsoen. Het hofje had ten doel, om “(…) zoolang de Naamloze Vennootschap Mij. Saenden en de Firma Bloemendaal & Laan bestaan, aan hunne gepensioneerde werklieden, zonder kinderen, of geen kinderen ten hunnen lasten hebbende, eene vrije woning te verschaffen. Oudere bewoners herinnerin zich misschien nog het kleuterschooltje wat in het hofje stond. Tegenwoordig wordt het hofje bewoond door huurders van Parteon.
Oproep
Mochten er nog meer speurneuzen zijn die leuke plekjes zien voor deze rubriek, stuur ze in en Kees komt ze graag professioneel vastleggen. PS. tips uiteraard niet via dit reactieformulier, maar met een mailtje via info@deorkaan.nl
Over het bouwjaar van dit pand is wat onzekerheid. Op de website van het Hisorisch Genootschap Krommenie staat eerst 1725, als je dan het artikel opent staat er 1750-1775 en op een andere website vond ik weer1740.
Op oudere foto`s is halerwege de klokgevel nog een ornament te zijn dat helaas edwenen is.
Dit schrijft het HGK over het huis:
Stijl Lodewijk XVI, gebouwd rond 1750-1775 als koopmanshuis en nu een rijksmonument. Onder het bovenraam zit een prachtig gedetailleerd ornament. Achter het pand in de tuin aan de Zuiderdurgsloot bevind zich een zgn. luchthuis. Het ornament onder het bovenraam beeldt handel, zeevaart en nijverheid uit.
Het is een grotendeels houten huis met een rijk bewerkt in- en uitgezwenkt voorschot in Lodewijk XVI-stijl o.a. met de emblemen van de koopvaardij en een medaillonkop van Ceres. Ook in de bakstenen pui bevinden zich rijke vensteromlijstingen en een ingangsomlijsting met gesneden kozijn, gesneden deur en een snijraam met landbouw-emblemen. het plafond in de voorkamer is rijk gesneden. Een houten luchthuis met verdieping en tentdak, voorzien van een sierlijke bekroning en een windvaan bevind zich in de achtertuin. (Bron: HGC & Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Krommenieër Kroniek nr. 61 besteed een artikel aan dit pand en is in te zien bij het HGC.
Nee, dit is de voorgevel van de Oud-Katholieke parochie Noordrhoofdstaat 131. ik kan het weten, want ik heb deze gevel getekend als restauratiearchitect
Ook wel het luchthuis genoemd, vroeger woonde daar de fam.Stoop?
Volgens mij is dit huize Ceres aan de Zuiderhoofdstraat 65 in Krommenie.
Het is gebouwd in ca. 1740.