Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail.
Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging.
Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.
Kees geeft geen hint deze week.
Meedenkfoto #11
Antwoord deel #10
De tiende meedenkfoto werd herkend door Hans Vrouwe:
‘Ik kom er regelmatig, dit is de toren van onze prachtige parochiekerk St.Petrus in Krommenie met als opvallend element dat dit één van de weinige kerktorens is zonder uurwerk maar uiteraard wel met klokken.’
Kees meldt bij de foto:
Dit is de kerk aan de Snuiverstraat 2 in Krommenie de kerk is in 1955 gebouwd. De diensten worden verzorgd door de St’ Petrus parochie. De naam van de kerk is Petrus’banden. De bevrijding van de apostel Petrus wordt beschreven in Handelingen 12. Petrus was door Herodesgevangengenomen en sliep tussen twee soldaten aan wie hij met twee kettingen (de ‘banden’) was vastgeketend. Er verscheen een engel die hem wakker maakte en hem zei om hem te volgen. De ketenen werden verbroken, twee wachtposten werden gepasseerd, en de ijzeren poort van de gevangenis ging vanzelf open. Toen ze op veilige afstand waren, verdween de engel en merkte Petrus dat het bezoek van de engel geen droom was, maar zich werkelijk had afgespeeld.
Beste meedenkers hoera, jullie hebben ook je ogen open voor leuke deatils. Volgende week formeel de oplossing, maar jullie zitten goed. Mochten er nog meer speurneuzen zijn die leuke plekjes zien voor deze rubriek, stuur ze in en ik kom ze graag professioneel vastleggen. PS tips uiteraard niet via dit reactieformulier, maar met een mailtje. Dank
Dit is het voormalige gemeentehuis van Zaandam, Burcht 11.
Nu is er advocatenkantoor Duijn, Bloem, Voss gevestigd.
Het werd gebouwd in 1846 / 1847 en de architect was Willem Anthony Scholten, stadsarchitect van Purmerend.
In 2013 was er ophef over het carillon dat zich in het gebouw bevind omdat één van 40 nummers van het carillon het Duitse volkslied was, iets wat diverse mensen ongepast vonden omdat er tijdens WO II een aantal mensen zijn geexecuteerd nabij het pand.
Oude stadhuis Burcht Zaandam……