De bekendste reisjournaliste uit de jaren ‘30 en ‘40 was Mary Pos. Geboren in 1904 in Zaandam, haar faam dankt ze aan haar ongebreidelde reislust. Ze maakte overal ter wereld reportages voor tal van kranten en tijdschriften.
Ze reisde in haar eentje en interviewde tal van hoogwaardigheidsbekleders en beroemdheden.
Na de oorlog werd ze door Het Parool beschuldigd van ‘journalistieke collaboratie’, en afgeschilderd als een ‘nazipropagandiste, naar aanleiding van artikelen in de Telegraaf uit 1940 waarin ze verslag deed van een bezoek van Nederlandse kinderen die aansterkten in de ‘Ostmark’ (Duits bezet Oostenrijk). Ook kwam er kritiek op haar vanwege het verdedigen van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika.
Over Mary Mos is een zeer uitgebreide biografie online verschenen van de hand van Hans Krol. Mary Pos overleed in 1987 in Bussum.
Het radioprogramma OVT zond vorige maand het proramma ‘Mary Pos, kent u haar nog?’ uit, beluister het hier.
Natuurlijk kan en wil ik haar niet vergeten, ik werkte destijds op een reisbureau in Bussum en kreeg na het boeken van een van haar reizen het boekje ,,de maan schijnt overal" compleet met voorwoord waarmee ze mij een hart onder de riem stak,ik koester het boekje en denk nog vaak aan die ontmoeting terug inmiddels 43 jaar geleden
Niet vergeten. Mijn achternicht. Mijn vader vertelde wel eens over haar. De Possen zijn bijzondere mensen!
Maar ik ben haar nog niet vergeten.
Heb verschillende boeken van haar gelezen.
Een indrukwekkende vrouw,die heel wat in haar mars had.
In de Zaanstreek wonen trouwens nog veel personen die familie van haar zijn.
Zelf heb ik nog een boekje van haar,waar nog haar handtekening in staat.
Tevens staat daar een stempel ingedrukt met haar woonadres.
Mary Pos. Ooievaarstraat 21 Zaandam.