In de tijd dat in ZNSTD de genderneutrale toiletten als paddestoelen uit de grond schieten, de regenboogvlag rijk wordt gehesen, en je oversteekt via een zebra die carnaval viert, lijkt het Toen-was-geluk-heel-gewoon-symbool dat sinds gisteren vanaf de Amsterdam-kant bij de Hempont staat, ons een klein beetje uit te lachen…
Mark Damman zag het -bijna 10 meter hoge- kussende stel, bedacht een antwoord en klom in de pen…
Opinie door Mark Damman
De fietsroute tussen Amsterdam en Zaandam wordt leuker gemaakt door het plaatsen van kunst. Ik hou ervan. Deze week is aan de kant van Amsterdam bij de Hempont het wereldberoemde kussende stelletje geplaatst. Het Delfts blauwe boertje en boerinnetje dat naar elkaar toebuigt om een kusje te geven. Een mooi symbool dat past bij de lieve stad die Amsterdam volgens, de onlangs overleden burgemeester, Eberhard van der Laan is en moet blijven.
Een kussend stelletje. Het is ook het eerste en het laatste beeld van Amsterdam dat de toeristen op de metershoge cruiseschepen zullen zien van ons tolerante en kleurrijke landje. En eigenlijk is dat een gemiste kans… En daarom pleit ik voor een homo of lesbische variant van datzelfde beeld aan de Zaanse oever van het Noordzeekanaal.
Zaanstad regenboogstad
Als regenboogstad mogen we best wat meer doen dan een vlag ophangen tijdens coming-out dag en een regenboogzebrapad aanleggen in de stad. Het zou mooi zijn als ieder verzorgingshuis, net als Saenden vandaag, het keurmerk de Roze Loper krijgt. Met een (oud)roze zebrapad voor de deur. En dat iedere scholier aanstaande vrijdag 8 december, op paarse vrijdag een paarse trui draagt om te laten zien dat iedereen moet kunnen houden van wie hij of zij dat wil. Het is namelijk nog steeds belangrijk dat homoseksualiteit op alle scholen een onderwerp is dat wordt behandeld. Homo’s of lesbo’s die met elkaar hand-in-hand lopen of elkaar op straat een zoen geven is nog altijd een taboe. Een symbool, zoals dit standbeeld, helpt om het gesprek met jong en oud aan te jagen en mensen erover te laten nadenken. Ik ben van mening dat dit standbeeld bijdraagt aan een vertrouwd straatbeeld waarin het normaal is dat twee mannen of twee vrouwen elkaar een kus geven.
Symbool voor een lieve stad
Dit standbeeld past bij een lieve samenleving voor iedereen. Het past bij Nederland. Tevens wordt het een beeld dat gefotografeerd gaat worden en de hele wereld over zal gaan. Ik vraag me dan ook af naar welke kant het cruiseschip gaat overhellen door de fotograferende toeristen als je aan de ene kant het hetero stelletje en aan de andere kant het homostelletje langs de oever plaatst.
Ps. Ook Erik Schaap opperde eerder de mogelijkheid om aan de Zaandamse kant een kussend stel van gelijk geslacht toe te voegen.
De boerenbeeldjes doen hun werk:
Quote van een NOS bericht van vandaag:
Spekgladde brug
De eerste incidenten door de gladheid waren afgelopen nacht. In het Noord-Hollandse dorp Schellinkhout raakte een automobilist te water. In het centrum van Zaandam sloeg een bestuurster met haar auto op een glad dijkje over de kop.
Mark, ik kan en mag niet aan jouw gevoel of mening tornen. Echter wil ik toch het volgende kwijt: begrijp ik goed, dat omdat het een zoenende vrouw en man betreft, men onvoldoende aan de acceptatie van LHBT-ers denkt? We kunnen of mogen dus geen 'hetero'-paar meer weergeven? Ik weet heel zeker dat er mensen zijn, het opiniestuk en reactie's lezende, die weerstand voelen opkomen. En dat kan volgens mij nooit de bedoeling zijn. Ik ben voor acceptatie en integratie van elk mens, wil dat een ieder zich vrij en veilig voelt. Maar niet elk symbool in de openbare ruimte hoeft hier over te gaan. Tot slot: ook de sneer naar Zaanstad snap ik niet in dit verband.
Beste JK, Dat schrijf ik niet. Ik pleit voor beide paartjes. En niet ieder kunstwerk hoeft inderdaad in het teken van integratie of acceptatie te staan. Ook dat zie je mij nergens vermelden. Maar in dit geval zou het een truttig kunstwerk een stuk interessanter maken en draagt het bij aan de discussie en meningsvorming. En zou je trots kunnen zijn dat in de rijke traditie van ons tolerante land een dergelijk beeld mogelijk is.
Hoi Mark, ik ben ook trots, tros op ons inderdaad tolerante land. Dank je voor je positieve reactie. Laten we gewoon gaan genieten van de twee olijke landbouwers, aan de overkant, in wat voor mij althans nog steeds een mooie stad is, net als Zaanstad!
Kunst moet prikkelen en een discussie oproepen. Gezien de vele en diverse reacties hier en op Facebook zet het mensen aan het denken. Daarmee is het doel van dit opiniestuk al bereikt. De gedachte achter dit stuk gaat niet over twee beelden aan het Noordzeekanaal en wie gaat dat betalen, maar over een bijdrage aan de acceptatie en gelijkheid van homoseksuelen. De kussende boertjes of boerinnetjes hadden aan de Amsterdamse kant moeten staan, maar de keuze voor het traditionele stelletje symboliseert de vertrutting van Amsterdam en de sterke hang naar Nederlandse, traditionele symbolen. De tijd dat Amsterdam de gay-capital van de wereld was ligt ver achter ons en Zaanstad heeft de homoseksuelen alleen een snelle verbinding naar een echte stad te bieden. Het beeld aan de Amsterdamse kant laat zien dat we achteruit gaan in ons gedachtegoed en in onze ambitie om aan acceptatie te blijven werken in een tijd dat homo's zich steeds onveiliger voelen op straat. Amsterdam had een statement kunnen maken. En omdat zij dat niet doen, moeten wij het dan maar doen? Dat is de discussie. Want ik deel de mening dat het traditionele stelletje beter past bij de Zaanse kitch die ons centrum rijk is of die de toerist zoekt op de Zaanse Schans.
Ik vind het boertje en boerinnetje aan de A'dam kant een leuk idee. Ik snap ook Marks redenering, en het is een ludiek idee. Maar het gaat mij te ver om daar dan zoveel geld in te steken. Bovendien, moeten er ook genderneutrale boertjes komen? Er is altijd wel iemand die zich dan weer buitengesloten of beledigd voelt. Waarom alleen blanke boertjes? Zo kan je wel door blijven gaan. Nee dus.
Steek die duiten gewoon lekker in de verdere doorontwikkeling van het Hembrug-terrein. Of samen met het tegen die tijd geschrapte cultuurcluster/-huis in de ontwikkeling van cultuur en uitgaan binnen de stad. Daar wordt d'n Zaandammert veel blijer van. En ... die toeristen komen evengoed wel met een Amsterdam dat onder hun last dreigt te bezwijken.
Mochten ze ooit besluiten aan deze kant ook van die poppetjes te plaatsen dan toch zeker wel in de Zaans groene uitvoering, hoewel de eerste arbeiders in dat hoekje van Zaandam kwamen uit Delft. Dus dan toch maar blauw? O ja en daarna natuurlijk de onvermijdelijke discussie wie hebben de grootste!
Zetten we aan de Zaandamse kant de originele boertje en boerinnetje beelden neer.
Dan is het weer compleet.
Van mij mogen ze in Zaanstad meer van dat spul neerzetten ( misschien om wat rotondes op te leuken ? ), worden we toch weer een beetje vrolijker van tussen alle fantasieloze grijze zooi.
Ja, want jouw reactie is natuurlijk de enige die mogelijk is, voor andere(n) is er geen ruimte. Laten we de boel ook hier op scherp gaan zetten. Net als met de vele discussies van tegenwoordig. Mogen we niet gewoon genieten van een zoenend paartje, dat alleen maar liefde uitdraagt en tot nadenken aanzet. Naar voorbeeld van een al jaren bestaand fenomeen? Ook kan het geld voor evt. nog een beeld beter aan een ander goed doel besteed kan worden? Zaanstad heeft al meer dan gemiddeld ondernomen om alle geaardheden te ondersteunen. Jouw reactie wakkert geen binding en acceptatie aan, maar drijft mensen juist uit elkaar.
Helemaal mee eens hoor JK !
Hier worden we toch alleen maar blij van ?
Nu alleen maar hopen dat het niet gesloopt wordt of vol met graffity gespoten wordt.
Gezien de schrikachtige reacties, hier en op Facebook, heeft een beeld van twee kussende boeren en/of boerinnen een behoorlijke emanciperende meerwaarde. Snel neerzetten, zou ik willen aanbevelen.
Ach ja, waarom niet. Nederland schiet toch in alles door.
Misschien ook heel leuk als alle inwoners van Zaanstad een Zaans kostuum uitgereikt krijgen van de gemeente en daar altijd in moeten rondlopen.
Zou wel passen bij de (na)gebouwde omgeving.
Dit ziet er toch SUPER geweldig uit,
ontzettend leuk als je aankomt varen.
En past ook nog bij de Zaanstreek , voorjaar
mega tulpenbollen er omheen.
Hoe vrolijk kan je daarvan worden.
Er komt een tijd dat ik me moet schamen een hetero te zijn..
Helemaal mee eens Leo. En nu maar wachten op die mallotige azijnzeikers die ook hiervoor aktiegroepen gaan opzetten tegen dit geplaatste prachtige beeld dat wereldwijd al bekend is.En Mark Damman, graag verwijs ik naar o.a. Zaanlands Lyceum waar op 8 december de hele dag in teken staat van Roze Vrijdag. Vlgs. mij wordt er zeker op het middelbaar onderwijs open en "bloot" over homo's, lesbo's en andere bo's en mo's gesproken resp. aandacht aan besteed. Dit geldt ook voor de meeste ouders.
Op ongeveer 500 van de 700 middelbare scholen wordt er aandacht besteed aan Paarse vrijdag. Dat is op zich best een goede score, maar juist op die scholen waar het niet gebeurd is het het meest nodig. Verder hoef je je als hetero niet te schamen. Je kunt als hetero trots zijn dat je in een land leeft waar dit kan en dit beeld staat daar symbool voor. Het is een verworvenheid die past bij onze cultuur en die moeten we koesteren en met trots aan de rest van de wereld tonen. Omdat iedereen trots zichzelf kan zijn. Daarom ook dat beide beelden naast elkaar langs het Noordzeekanaal een mooi gebaar zou zijn. Nederland op zijn best!