Lijsttrekker Juliëtte Rot was al eerder aangewezen bij Democratisch Zaanstad. Dat Jos Kerkhoven tweede staat, is geen verrassing. Maar verderop in de top zijn wel verrassingen.
Eerder werd bekend dat Marianne de Boer, de huidige fractieleider van Lokaal Zaans tussentijds de overstap maakt naar DZ, zij is 4e op de lijst. Voormalig SP-raadslid Maikel Kat staat 5e. Raadslid Hein Heinen is nu 7e.
Marianne de Boer kwam via voorkeursstemmen in 2018 uit het niets voor de VVD in de raad van Zaanstad. Ze werd fractievoorzitter nadat lijsttrekker Gerard Ram wethouder werd. Ze speelde vervolgens een cruciale rol bij het conflict rond Gerard Ram dat uiteindelijk leidde tot diens opstappen. In de nasleep van het conflict rond Ram trad De Boer af als fractieleider en scheidde ze zich van de fractie af samen met Simone van Otterloo. Ze noemden zich ‘VVD Zaanstreek’ wat later werd gewijzigd in Liberaal Zaanstad en nog later in Lokaal Zaans.
De Boer: nationaal record
Met de overstap naar DZ heeft De Boer voor vijf verschillende partijen in de raad gezeten (dan tellen we VVD Zaanstreek, Liberaal Zaanstad en Lokaal Zaans apart). En dat zou best eens een nationaal record kunnen zijn. De ’terugkeer’ van De Boer is opmerkelijk omdat ze haar afscheid van de Zaanse politiek had aangekondigd. Ze wilde – net als Simone van Otterloo – niet terug op de lijst van LZ en lieten de partij achter in handen van steunfractielid Tyler ter Meulen die snel aankondigde er een Zaanse afdeling van Forum voor Democratie van te maken. Dit tot ontsteltenis van De Boer en Van Otterloo die Ter Meulen per onmiddellijk ontsloegen en aankondigden dan maar helemaal niet met LZ aan de verkiezingen me te doen.
Maar fractielid (DZ behaalde bij vorige verkiezingen 3 zetels maar De Boer is een stemmenmagneet) is dus kennelijk wel een optie. Muurbloempje zal De Boer niet worden. In de afgelopen jaren ontwikkelde ze zich tot één van de smaakmakers van de raad. Marianne de Boer kwam vrij vaak langs in de Orkaan.
Nr. 5 voor Kat
Maikel Kat is aan z’n vijfde partij in vier jaar bezig. Tot november 2017 was hij raadslid in Zaanstad voor de SP, hij stapte boos uit de fractie omdat hij laag op de lijst was gezet. In 2018 deed hij zijn nieuwe partij De Volkstem mee aan de verkiezingen maar haalde te weinig stemmen voor een zetel. In januari 2019 dook Kat als nr 5 op bij Code Oranje voor verkiezingen van de Provinciale Staten. De partij haalde het niet. Begin dit jaar stond Kat op de 11e plek bij Trots op Nederland – ooit opgericht door Rita Verdonk. Ook Trots haalde het niet. DZ is de vijfde partij van Kat.
De keuze voor dit politieke dwaallicht is opmerkelijk. Kat heeft zich de afgelopen periode online op geen enkele manier betrokken getoond bij de gemeentepolitiek van Zaanstad. Hij voert op Twitter dagelijkse strijd tegen vaccinaties (voor onze vrijheid), boycot van de QR-code (aanhanger van ‘vrijheidszone’) en voor de ontkenning van corona (soort griep). Wij schreven ook al vrij vaak over Maikel Kat.
Heinen: stapje terug
Hein Heinen doet een stapje terug, nu raadslid, maar in maart nummertje 7. Maar je weet het nooit bij DZ: Jos Kerkhoven werd bij de vorige verkiezingen op een onverkiesbare 5e plek gezet maar keerde binnen de kortste keren terug toen nummers 3 en 4 (Paul Neimeijer en Willem Gort) toch geen echte DZ-tijgers bleken te zijn. Heinen kroop zelfs van de 6e plek de raad in toen Inge Felices Hernandez vanwege persoonlijk omstandigheden het raadslidmaatschap eraan gaf. Zij maakt een opmerkelijke come back op plek 8.
Verder op de lijst: steunfractieleden Peter Kranenburg (3e) en Peter Klos (6e) en fractieassistent John Steygeman (9e). Nieuw (volgens ons dan) is Juroen Koene op de 10e plek, sporter en stukadoor (en meer volgers op Instagram dan De Orkaan!).
De eerste 10 kandidaten van DZ zijn:
- Juliëtte Rot
- Jos Kerkhoven
- Peter Kranenburg
- Marianne de Boer
- Maikel Kat
- Peter Klos
- Hein Heijnen
- Inge Felices Hernandez
- John Steygeman
- Juroen Koene
Afbeelding boven: Kerkhoven, Felices Hernandez en Heinen (bovenste rij), Kat, Rot en Klos (midden), De Boer, Kranenburg en Steygeman (onder). Hieronder de zetels die DZ in de afgelopen jaren behaalde.
Beste Marianne,
Ik ben het met je bezwaar over het record van 5 fracties. Maar ik denk dat je wel het record hebt van het aantal fracties dat je op grond van één verkiezingsuitslag hebt gediend. Ik geloof niet dat het in Zaanstad eerder is voorgekomen dat iemand in één raadsperiode lid was van 3 verschillende fracties. Toch een record lijkt me. Of het een felicitatie waard is moeten anderen maar beoordelen.
Je vergeet je oud-partijgenoot Roël Dissels, Rienk. Drie fracties in één periode, veel meer partijen in meerdere periodes.
Volgens mij gaat het uitsluitend om de extra bijverdiensten van 2500 euro in de maand op te strijken.
Politiek in Den Haag is een onbetrouwbare vriendjespolitiek, maar dit begint er ook op te lijken.
Zet je in voor de Stad, kom voor je burgers op of gaat het alleen maar voor het plekje en de vergoedingen?
Is het DZ alleen te doen om een wethouder te leveren?
Of straks na de verkiezingen weer ruzie met elkaar , omdat wij toch iets anders nastreven?
Dag lieve Orkaan,
Wat een sensatie. En dan een record noemen🙄 We moesten toch iets van een naam hebben en het duurde even voordat we een mooie hadden gevonden: lokaal Zaans. Dat was echter steeds dezelfde!! Partij. Helaas konden we niet door met Lokaal Zaans. En toen de vraag van DZ kwam om aan te sluiten voor de verkiezingen, heb ik dat gedaan om het mooie politieke werk voort te zetten. Dus ex VVD klopt, de rest is allemaal wat misplaatst en doet erg denken aan teksten die in roddelblad Privé zouden kunnen staan…jammer.
Een hele fijne kerst allemaal!!