Een vrouw uit een iets eerdere periode dan hier beschreven, maar die het mijns inziens toch verdient om op Internationale Vrouwendag in het zonnetje gezet te worden, is Maria Johanna Everhard-Dik – geboren in 1884 gestorven in 1982.
Zij werd in 1931 het tweede vrouwelijke raadslid van Zaandam, voor de SDAP. Zij woonde in de Russische Buurt, was filosofisch ingesteld, fietste heel Noord-Holland door om leesclubs voor vrouwen op te richten en was steun en toeverlaat voor de mensen om haar heen.
Door: Winnie de Wit
Zij zette zich in drie raadsperiodes – 1931 tot het uitbreken van WOII – in voor de minder bedeelde mens en voor het welzijn van dieren, en had een strijdbare en optimistische levensvisie. Dat was de reden dat ik haar leven kort voor de Zaanwiki beschreven heb.
Het begint zo: ‘Maria Johanna Dik, groeide op in Monnickendam, waar haar moeder een winkeltje dreef. Zij trouwde met Arend Everhard, die werkzaam was bij de Artillerie Inrichting. Het paar vestigde zich in de Russische Buurt in Zaandam.
Tijdens haar eerste raadsperiode zat ze in de Commissie voor de Geneeskundige Dienst. Bij de ingebruikname van het nieuwe Gemeenteziekenhuis in de Frans Halsstraat pleitte zij ervoor dat er in het oude consultatiebureau op de Zuiddijk nog 1x per week spreekuur gehouden zou worden. Zij vond het voor jonge moeders met hun baby en eventuele peuter(s) te ver lopen, helemaal naar de andere kant van de stad.’
Haar verhaal is nog niet helemaal compleet, maar kijk vooral even op de Zaanwiki.
Oproep: schrijf over bijzondere vrouwen!
Vereniging Zaans Erfgoed heeft in 2017 samen met het Gemeentearchief de Zaanwiki online gezet, met als doelstelling om zoveel mogelijk kennis over de Zaanstreek te verzamelen. En omdat er maar heel weinig vrouwenlevens in beschreven staan, wil ik hierbij een oproep doen om korte biografieën over strijdbare, bijzondere vrouwen aan ons te sturen. Dat kan via zaanwiki@zaanserfgoed.nl.
Het lijkt mij geweldig wanneer er – misschien op het Gemeentearchief – een dagdeel per kwartaal gezamenlijk geschreven kan worden aan levensverhalen van opmerkelijke vrouwen. Het Amsterdamse Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria houdt eens in de zoveel tijd dergelijke schrijfochtenden om levens van vrouwen en thema’s die vrouwen betreffen voor Wikipedia te beschrijven.
Foto’s: Jan Lapère