Bewoners van het Madagaskar in de Vijfhoek in Zaandam zijn tegen de uitbreidingsplannen van de Essalam moskee. En dat niet alleen.
Na een mislukt mediation-traject, onvrede over de communicatie met de gemeente en nadat de buurt zelf bezoekers ging tellen zijn ze tot de conclusie gekomen dat de moskee beter kan verhuizen.
Nu komen er al meer bezoekers dan de moskee kan hebben, als de moskee twee keer zo groot wordt zal de overlast voor de buurt alleen maar groter worden volgens hen.
De uitbreidingsplannen voor de moskee dateren uit 2013. Een alternatieve locatie was niet voorhanden, vandaar de plannen voor nieuwbouw. Vanaf het begin ging het proces mis, het ‘draagvlak-onderzoek’ van moskee dat door Zaanstad als steun voor de plannen werd uitgelegd, bleek niet te deugen, de gemeente nam besluiten zonder de omwonenden daarin te kennen en afspraken om met de raad te praten werden keer op keer afgezegd.
Burenakkoord
Buurtbewoners vinden dat de gemeente wel erg veel meedenkt met de moskee en weinig oog heeft voor bezwaren van de buurt. Een ‘burenakkoord’ ontbreekt. Volgens de gemeente was er wel zo’n akkoord en had de mediation succes gehad.
De gemeenteraad verklaarde de plannen ‘politiek gevoelig’ waardoor het plan in de raad behandeld moet worden. De raad moet een verklaring van geen bezwaar afgeven voordat er gebouwd kan worden.
Centraal in de bezwaren van bewoners staan de bezoekersaantallen. Die worden volgens hen door de moskee systematisch te laag ingeschat. De moskee zegt tussen 1998 (start van de moskee) en 2019 in ledenaantal gegroeid te zijn van 104 naar 122 leden.
Bezoekersaantallen
Bewoners stellen dat ‘leden’ niks zegt maar dat het om de daadwerkelijke bezoekersaantallen gaat en die zijn veel hoger volgens hun eigen tellingen. Ze verwijten de gemeente en moskee ook dat die geen bezoekers en geparkeerde auto’s tellen. Veel bezoekers komen van buiten de buurt.
Op hoogtijdagen (ramadan, suikerfeest) gaat het om rond de 200 bezoekers (met een uitschieter van 275 bij het offerfeest) en vaak meer dan 70 extra auto’s in de straat. Het aantal bezoekers is zo hoog dat vrouwen bij elkaar komen op het Smitsven. Bij de nieuwbouw is een aparte vrouwenruimte voorzien waardoor het bezoekersaantal nog meer zal toenemen.
De mislukte mediation heeft voor bewoners de deur dichtgedaan. Omdat ze een geheimhoudingsverklaring hebben getekend mogen ze niets over het proces zeggen. In plaats daarvan maakten ze een presentatie.
Foto boven: parkeren tijdens vrijdaggebed in 2017.
Lees hier ons Essalam / Madagaskar dossier.
(Wie de video op YouTube bekijkt en onder de video op MEER WEERGEVEN klikt, ziet de tijdlijn van de communicatie tussen bewoners en gemeente.)
Als dit een voorbode is voor de moskee in Assendelft, dan zou de Gemeente Zaanstad er verstandig aan doen de omvang van het gebouw en het aantal bezoekers contractueel te maximeren voor nu en de toekomst.