Nog nooit was het zo droog in maart. Op het weerstation Zaandam-Peldersveld viel er 2,1 mm regen, terwijl voor deze maand op basis van het 20-jarig gemiddelde 53,7 mm bedroeg. Ook in 2022 was maart al erg droog met 13,5 mm terwijl in de jaren 2009-2014 de gemiddelde neerslagsom 30 mm bedroeg. Het kan ook anders uitpakken, want in 2023 viel er maar liefst 127,8 mm.
Door Hessel Kraaij
De landelijk gemiddelde neerslagsom bedroeg 6 mm en daarmee was het op de automatische weerstations van het KNMI de droogste maand maart sinds het begin van de metingen in 1906.
Ook bijzonder was de regelmatig onbewolkte blauwe lucht. Op de helft van het aantal dagen van deze maand maart bedroeg het aantal zonuren meer dan 80 procent. Voor onze streek kwam het aantal zonuren voor deze maand daarmee uit op 254 uur. Daarmee werd bijna het record van 2022 met 258 zonuren bereikt.
Volgens de metingen van het KNMI was het met gemiddeld over het land 247 uren zon de zonnigste maart sinds tenminste 1965.
Met zoveel zonuren is het natuurlijk niet gek dat ook de temperatuur hoger uitkwam dan normaal. Zaandam Peldersveld registreerde een gemiddelde temperatuur van 7,9 °C tegen normaal 6,4 °C. De nachten waren soms behoorlijk koud met 6 dagen een minimum temperatuur onder het vriespunt. Daar stond tegenover dat we ook 6 dagen boven de 15 °C mochten noteren en op twee dagen de 20 graden werd bereikt.
De eerste warme dag van dit jaar was 21 maart. De temperatuur liep op tot een maximum van 22,0 graden. Voor het weerstation Zaandam Peldersveld nog net geen record, want in 2017 werd het op 30 maart 22,1 °C.
Landelijk was het op 8 maart dat de eerste warme dag werd genoteerd. In de Gelderse plaats Delen werd toen een temperatuur van 20 graden gemeten. Dat is opvallend vroeg. Gemiddeld stijgt de temperatuur ergens in Nederland pas op 4 april tot minstens 20 graden. Zaandam kwam toen nog niet hoger dan 19,8 graden. Het is pas de tweede keer ooit dat het zo warm is begin maart. Eerder gebeurde dat alleen in maart 2014.
Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op ‘weerstation Zaandam-Peldersveld’. Hij schrijft daar maandelijks over op zijn weblog. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier – maandelijks over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.

Boven de temperatuur van de afgelopen 13 maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. Maart zat ruim boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.
Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. Maart 2025 was dus veel en veel droger dan gemiddeld.

Data en tekst: Hessel Kraaij / grafieken: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto boven: zonsondergang vanaf de Hempont op de laatste dag van maart 2025 (Piet Bakker).
Droogte in het jonge hout geeft een zomer nat en koud
Zullen we even zo'n tien eeuwen ( of meer ) terug gaan in de geschiedenis ?
Dan zien we hetzelfde patroon terugkeren.
We kunnen het effect van de verandering hoogstens iets verminderen, meer niet.
De aarde / natuur overleeft het wel, maar de mens .....
Misschien ben ik wat verblind door de zon maar het woord " klimaat" ben ik nergens in Hessels' stukje tegengekomen.
Overigens mis ik in het standaardwerk van Drs J. Buisman: "1000jaar weer, wind en water in de Lage Landen " de tabellen van de 11e eeuw. Dus lijkt mij de bewering dat het toen ook net zo droog was niet helemaal correct.
Hessel stelt gewoon een feit vast: Het was droog in Maart........
Ach, weet je, binnenkort staat het nieuws weer vol met dat we de natste maand hebben ooit gemeten.
Of de koudste of de heetste enz, alles weer breed uitgemeten.
Geniet van het zonnetje.
Voor Klimaat veranderingen moet je decenia (tientallen jaren) vergelijken, niet een paar jaar.
Verbranden van, en vervuilen met, fossiele brandstoffen bedreigen al het leven op aarde.
Nou, dat probleem lost zich dan vanzelf op :P
Misschien ben ik wat verblind door de zon maar het woord " klimaat" ben ik nergens in Hessels' stukje tegengekomen.
Overigens mis ik in het standaardwerk van Drs J. Buisman: "1000jaar weer, wind en water in de Lage Landen " de tabellen van de 11e eeuw. Dus lijkt mij de bewering dat het toen ook net zo droog was niet helemaal correct....