Na een weekend vol percer le trou de cochon, zeekraalcanard, ratatouille absurdité, gelakte zweverik met jus de verrues, fromage des orteils, urine hibou en cacabrûlé, ben je vast toe aan een slim, makkelijk en lekker recept.
Vanaf vandaag hoef je op maandag nergens meer over na te denken: dat doen wij voor je.
Verschillende keuken-toppers uit de Zaanstreek delen hun simpele recepten, het enige dat jij hoeft te doen is het uit te voeren.
We starten met de Carbonara van chef-kok Astrid van der Meer.
Carbonara a la Astrid
Boodschappenlijstje
Voor twee personen (kijk eerst even wat je nog hebt staan):
Pasta (naar wens)
Eieren
Room (je hebt 100ml nodig)
Spekjes, bacon of katenspek
Knoflook
Zwarte peper (heb je vast staan)
Geraspte kaas (naar smaak)
Beschrijving
Kook je pasta.
Doe 3 eidooiers (bewaar het eiwit!) in een kom en voeg er 100ml slagroom aan toe:
Roer door elkaar.
Bak 200 gram spekjes of katenspek of bacon in de koekenpan en doe dit bij het ei-room mengsel. Knijp er 1 teen knoflook bovenuit en strooi er wat zwarte peper naar wens overheen.
Giet de pasta af, maar laat een beetje kookvocht in de pan achter.
Het vuur mag nu uit.
Pasta terug in de pan, het ei-room-spekmengsel erbij en roeren… door de warmte en het vocht dikt de saus in en kleeft t lekker aan de pasta.
(Als t dun blijft dan even op een laag vuurtje wat hitte meegeven, dan dikt de saus ook in).
Kaas op tafel, toevoegen als jij dat lekker vindt.
Tip: Maak er een simpele groene salade bij van alles wat je in je koelkast vindt.
Eet smakelijk!
We gooien niks weg!
Astrid is warm voorstander van no waste koken (dus niks weggooien!). Daarom bedacht ze nog een extra receptje voor het overgebleven eiwit.
Cocos koekjes
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Weeg 150 gram suiker en 150 gram cocos af.
Dan: klop de 3 eiwitten met 50 gram (of ongeveer 1/3de deel van de 150 gram 😉 van de suiker met een paar druppels citroensap (of azijn) en een snufje zout stijf.
Doe er op het laatst beetje voor beetje de rest van de suiker bij.
Als t helemaal stijf is (kom boven je hoofd houden, als het geklopte eiwit erin blijft zitten is het goed), roer je de cocos erdoor en daarna maak je hoopjes op een bakblik.
Bak de koekjes af op 175 graden in ongeveer 15 minuutjes.
Over Astrid
Astrid van der Meer is de chef die besloot een kookstudio te beginnen om mensen bij elkaar te brengen. Iedereen is bij haar in Westzaan welkom en haar kookunits zijn prima aan te passen voor mensen met een (lichamelijke) beperking. Neem een kijkje op haar website.
Ik ga het maandag proberen!
Ik hield de kom boven m'n hoofd en het geklopte eiwit bleef er gewoon inzitten...
Waarom niet eigenlijk?