Maandag 8 juli is er een extra raadsvergadering over de crisis in de coalitie die met het afsplitsen van VVD’ers Marianne de Boer en Simone van Otterloo haar meerderheid kwijtraakte.

VVD-wethouders Gerard Ram en Hans Krieger wilden donderdag 11 juli met de raad praten over hun positie, maar DZ, POV, SP, PVV en het kersverse LZ (Liberaal Zaanstad) gingen daar niet in mee: zij vroegen om een extra raadsvergadering om wethouders en college te bevragen.

Die extra vergadering zou niet volgende week maandag maar deze donderdag (4 juli) al moeten plaatsvinden. Formeel moet zo’n vergadering door minstens een vijfde van de raadsleden minstens 48 uur tevoren worden aangevraagd. Aan die voorwaarden is voldaan, Juliëtte Rot van DZ stuurde het verzoek om een interpellatie tijdens een extra raad gister om 18:58. De vergadering zou dan in plaats van het Zaanstad Beraad moeten komen (dat dan op zou moeten schuiven) of erna.


UPDATE: VVD stapt uit coalitie, wethouders Ram en Krieger dienen ontslag in


Maar daar ging burgemeester Jan Hamming weer niet in mee:

“Wanneer 1/5 deel van de raad vraagt om een extra raadsvergadering, dan komt deze er. Als burgemeester schrijf ik de raadsvergadering uit en bepaal daarbij dag en aanvangstijd van de vergadering. Dit heb ik gedaan na overleg in de agendacommissie waarbij de verschillende perspectieven zijn besproken, daar hecht ik aan.”

Hamming wil het Zaanstad Beraad niet verplaatsen, ook omdat er onderwerpen op de agenda staan die op donderdag 11 juli tijdens de raadsvergadering moeten worden besproken. Ook staan er al drie insprekers voor 19:00 gepland, Hamming:

“De gemeenteraad en ik hechten aan de inspraak van inwoners en ik acht het dan ook zorgvuldig richting hen om hun inspraak niet te verzetten op deze termijn.”

Juliëtte Rot vindt dat “echt niet te geloven. We zoeken nog uit of dit zomaar kan. Volgens ons gaat de voorzitter van de raad niet over de interpellatie.” (zie ook reacties)

Draagvlak

Hamming heeft de extra raad op maandag 8 juli om 19.30 uur gepland. De vragen die bij de Interpellatie aan de orde komen:

  1. Kunnen Krieger en Ram nog functioneren zonder representatieve achterban?
  2. Hoe beoordelen zij de berichtgeving van de afgelopen dagen omtrent hun persoon?
  3. Zijn ze bereid de politieke consequenties te aanvaarden en, zoals het hoort, af te treden?
  4. Hoe beoordeelt het college de ontstane situatie?
  5. Bent u met indieners van mening dat de wethouders niet kunnen functioneren, nu het benodigde draagvlak is weggevallen, door het vertrek van twee van de zes raadsleden van de VVD?

Vragen 1 en 5 gaan over het geslonken draagvlak, vragen 2 en 4 ook over de aantijgingen aan het adres van Ram dat hij onder invloed auto zou hebben gereden. Blijkens app-berichten die in brief van De Boer en Otterloo zijn opgenomen, geeft Ram dat in feite toe en zijn Krieger en de huidige fractievoorzitter Stephanie Onclin daar getuige van geweest.

Hier de tijdlijn van wat eraan vooraf ging:

LZ bestaat nu ook officieel op de website van Zaanstad: zusterlijk naast de ex-collega’s van VVD.