Het plan van Lokaal Zaans (LZ) om in Zaanstad een referendum te houden over de Parkeervisie heeft concrete vormen aangenomen. Het wordt een ‘kiesgerechtigden’-referendum dat aangevraagd zal worden als de gemeenteraad de Parkeervisie aanneemt.
De eerstvolgende raadsvergadering waarin dat kan gebeuren is 27 februari, voor die bijeenkomst is de agenda overigens nog niet bekend. Dan moeten de aanvragers binnen drie weken 500 handtekeningen verzamelen om hun aanvraag te ondersteunen.
Marianne de Boer van LZ: ‘we hebben nu een team van vijf mensen, uit Krommenie, Westzaan, Zaandam en twee van ons, die het gaan voorbereiden. De vele reacties van inwoners, ook onder artikelen over het referendum, maken ook dat we het doorzetten. De referendumcommissie van Zaanstad is al bij elkaar gekomen.’
Handtekeningen
Als die 500 handtekeningen binnen zijn moet de raad beslissen of het verzoek voor een referendum wordt ingewilligd. Het raadsbesluit wordt dan geschorst. Aanvragers moeten binnen zes weken handtekeningen van minstens 4 procent van de kiesgerechtigden verzamelen. De laatste CBS-cijfers gaan over 2023 en toen waren er 114.600 kiesgerechtigden in Zaanstad, 4 procent daarvan is 4.584. Inmiddels is Zaanstad qua inwonertal gegroeid; naar schatting zal het uitkomen op bijna 4.700 handtekeningen.
Dat is minder dan bij het vorige referendum werd geëist, toen stond in de verordening dat het er 5.000 handtekeningen moesten zijn. De belangrijkste verandering is echter dat nu ook met digitale steunbetuigingen kan worden gewerkt. Jan de Bruin, de man achter het Cultuurcluster-referendum van 2018: ‘we hebben dat toen wel geprobeerd, maar het is niet gelukt.’ De Bruin en zijn collega’s moesten op straat de handtekeningen ophalen.
Uitslag is ‘advies’
De raad bepaalt ook de dag van het referendum. Dat is uiterlijk vijf maanden nadat besloten is tot het houden van een referendum. De datum kan met twee maanden worden opgeschoven.
De raad bepaalt ook de vraagstelling. De Boer zet nu in op een vraagstelling die gaat over de parkeernormen die in Zaanstad moeten gaan gelden.
De uitslag van het referendum is een advies aan de raad, ‘en in geen geval een formele verplichting om te handelen conform de uitslag van het referendum.’
Door Piet Bakker. Bronnen: Marianne de Boer (LZ), Referendumverordening, Jan de Bruin, CBS en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: Sascha Timmerman (Westerwatering).
Als men echt wil weten hoe de inwoners van Zaanstad en dus de dorpen ervan, hierover denken dan lijkt een (bindend) burgerberaad een beter democratisch instrument dan een referendum. In het laatste, het referendum, ligt een vraag of bepaalde oplossing meestal vast (met mogelijk een ingekleurde politieke voorkeur van de organisatoren. Dezelfde organisatoren die er toch al niet uitkwamen met de door hen geziene voorkeuren).
Een burgerberaad laat de werkelijke stem van de bewoners horen en maakt de weg vrij voor oplossingen buiten het nu in grenzen gevangen denkkader van de (vastzittende) politiek.
Dus: durf Zaanstad! en geef de inwoners van de dorpen een kans om hun eigen creativiteit, wensen, mogelijkheden, knelpunten etc te tonen. Anders dan op een 'afvink' bewonersbijeenkomst.
Wat een treurnis.
Moet een referendum nu als schijnvertoning het gebrek aan visie van een stad als Zaanstad verhullen.
We hebben deze raad bij de verkiezingen toch mandaat gegeven om een visie te presenteren.
Ik hoop dat niemand gaat stemmen.
Het is alleen maar een raadgevend referendum en dat lost niks op.
Laat het bestuur hun werk gewoon goed doen.
Eens dat het hele proces iets weg heeft van een slecht toneelstuk.
Het heikele punt van de voorliggende parkeervisie, die door de gemeenteraad besproken is de laatste paar weken en waarover op 27 februari besloten wordt, is dat met de inbreng van onze inwoners niets gedaan is.
Woordelijk zei de wethouder vorige week in het debat:
“De inbreng van inwoners die niet met de lijn van de voorgestelde parkeervisie strookt is niet meegenomen. Daar moeten de politieke partijen maar op reageren met moties en amendementen”.
Dat doen we dus.
En met het meest voor de hand liggende instrument: we organiseren een referendum met ondersteuning van kiesgerechtigden.
Dat zijn dus onze inwoners. Die zich dus kunnen uitspreken. We zijn het niet eens met het huidige bestuur, maar dat is inmiddels wel duidelijk.
De voorliggende parkeervisie is een ‘recept voor chaos’ in Zaandam en in alle buurten en dorpen!
En daar willen we graag iets aan doen!
Dit hele circus is te zielig voor woorden.
Het is natuurlijk wel een uitstekend punt voor de locale vertegenwoordigingen om afgerekend te kunnen worden op de uitgangspunten cq de stemming over dit onderwerp.
"De uitslag van het referendum is een advies aan de raad, ‘en in geen geval een formele verplichting om te handelen conform de uitslag van het referendum."
Ik voorzie teleurstellingen.