De fracties van Lokaal Zaans en de SP in Zaanstad roepen op om onmiddellijk te stoppen met bemesting van parken en groenstroken met de omstreden ‘bokashi’-methode.
Lokaal Zaans heeft een motie ingediend en de SP heeft vragen gesteld, maar de motie kan pas op 27 mei behandeld worden. Dat gaat Roland van Braam (SP) en Marianne de Boer (LZ) te lang duren. Daarom stuurden ze een brandbrief aan B&W om meteen te stoppen.
De Bokashi-methode houdt in dat bladafval wordt verzameld en na fermentatie (rotten) weer uitgestrooid wordt op het groen ter bemesting. In dat proces zouden of bij verzamelen of bij uitrijden vervuiling uit het bladafval verwijderd moeten worden. De aannemer of aannemers die daarvoor verantwoordelijk zijn, doen dat dus niet voldoende. Het gevolg is groenstroken en parken die vervuild zijn met plastic, glas en blik. Op veel plaatsen in Zaandam, Krommenie, Wormerveer en Assendelft is al geklaagd over de vervuiling. Daarnaast stinkt de Bokashi-bemesting behoorlijk. In het voorjaar van 2020 ging het mis, in het najaar opnieuw, en ondanks dat de gemeente beterschap beloofde, was het de afgelopen weken weer raak op veel plekken.
SP en LZ schrijven:
“Er zit veel gefermenteerd afval in de bemesting waardoor veel inwoners al veel klachten hebben ingediend bij de gemeente. Stukjes plastic, glas, mondkapjes, blik en ander afval zit in de bemesting. Lokaal Zaans heeft reeds een motie ingediend om te stoppen, de SP heeft reeds vragen gesteld, maar de motie kan pas op de eerstvolgende raad behandeld worden (27 mei) en vanwege het reces zijn vragen bij het vragenuur voorlopig ook niet aan de orde. Daarom vragen de fracties van Lokaal Zaans en de SP aan het college om nu te stoppen in ieder geval tot de motie in de raad behandeld is. Dit om te voorkomen dat nog meer vervuilde bemesting in de tussentijd kan plaatsvinden.”
Foto: M.L. Kingweg (Zaandam)
Ik heb ook ergens gelezen dat er behalve straatvuil uit de goten ook rommel uit de sloten in woonwijken wordt gebruikt.
Elk najaar worden veel van deze sloten ontdaan van waterplanten daarbij zit ook veel troep dat in de sloot wordt gegooid of er in is gewaaid.
Het groffe vuil zal er handmatig uitgehaald worden maar al het kleinere spul niet en dit verklaart de grote hoeveelheden rotzooi in de Bokashi.
Het wordt tijd voor een strafrechterlijk onderzoek. Dit dumpen van verontreinigd afval heeft niets met bokashi recycling te maken.