Wij citeren eerst even Facebook Wormerveer die op 4 juni verslag deed van de jaarmarkt op de Zaanbocht: “Burgemeester Jan Hamming kwam speciaal naar Hotel Huis Te Zaanen om het terras aan de Zaan met de nieuwe overkapping te openen.”

Die officiële opening door de burgemeester heeft niet kunnen voorkomen dat Zaanstad op 25 juli, zes weken later, Leyla Rijkhoff van Huis Te Zaanen meldde dat de luifel weg moest: de vergunning was geweigerd.

Rijkhoff zegt tegen De Orkaan dat de vergunning voor het plaatsen van de luifel begin dit jaar al was aangevraagd en dat Zaanstad akkoord was gegaan met de overkapping, “ze wilden alleen nog iets weten over de kleur en het patroon van de stof.”

Een luifel was de enige manier om het terras effectief te overkappen, “parasols waaien weg en als je ze verankert gaan ze kapot. Dan kan je ze twee keer per jaar vervangen.” De overkapping, een “tijdelijke stretchtent t.b.v. windbestendige schaduw op terras op de locatie Zaanweg 93″ aldus de officiële bekendmaking, zou van half april tot 1 oktober blijven staan.”

Rijkhoff: “het is nu nog maar twee maanden, en in maart 2024 vervallen alle vergunningen, alleen Happy Döner heeft een permanente vergunning. Ook zijn vanaf dat moment terrasjes aan de gevel niet meer toegestaan. Waarom nu al die bureaucratie voor twee maanden?” Rijkhoff heeft overigens bezwaar aangetekend tegen de weigering. Ze heeft voor € 5.500 de luifel gekocht, “en het geld groeit ons ook niet op de rug.”

De weigeringsgrond van Zaanstad is volgens Rijkhoff dat door de overkapping het beeld van de Zaanbocht verandert en de kade niet meer openbaar toegankelijk is.

Dat burgemeester Hamming een terras opent dat nu plotseling wordt geweigerd vindt Leyla Rijkhoff nogal merkwaardig, “maar ja, Hamming is nu tot begin september op vakantie.”

Uit de stukken blijkt overigens dat volgens Zaanstad de vergunning niet begin dit jaar is binnengekomen maar pas op 7 april van dit jaar. Die aanvraag heeft Zaanstad overigens pas op 8 juni gepubliceerd. Dat is pikant omdat dat meer dan 8 weken na ontvangst is geweest. De gemeente is verplicht om binnen 8 weken te beslissen, anders wordt de vergunning automatisch verlengd. Daar kan de gemeente alleen onderuit als ze een verlenging met 6 weken van de beslistermijn aanvragen. Dat hebben ze niet binnen die 8 weken gedaan, maar pas op 12 juni, pas na zo’n 10 weken. Als Zaanstad dan uiteindelijk op 25 juli weigert – meer dan 15 weken na de aanvraag (en niet na de verplichte 14 weken – 8 plus 6). Opnieuw lijkt het erop dat de wettelijk periode door Zaanstad is overschreden (zie onder).


UPDATE 1 Augustus 2023: Zaanstad stelt dat de aanvraag in beginsel is gedaan op 7 april maar toen bleek dat de aanvraag niet compleet was moest het verzoek worden aangevuld. Pas toen is die aanvraag gepubliceerd.

De Orkaan: volgens de Algemene wet bestuursrecht (4.15) kan de gemeente inderdaad de looptijd opschorten zolang de aanvraag niet compleet is. Onze conclusie dat de termijn overschreden is klopte dus niet.

Zaanstad: “De afstemming met de burgemeester is niet goed gegaan. Dit is een vervelende samenloop van omstandigheden geweest omdat het zou kunnen dat dit onterecht verkeerde verwachtingen heeft gewekt. (Overigens was aanvrager op de hoogte van het feit dat nog niet alle vergunningen op orde waren). Als dit intern goed was nagegaan had de burgemeester de opening van de luifel niet verricht.”

Boven en onder: burgemeester Hamming opent het ‘geweigerde’ terras met luifel.

Door Piet Bakker. Bronnen: interview Leyla Rijkhoff; aangevraagde, verlengde en geweigerde omgevingsvergunning, Facebook Wormerveer. Foto: Facebook Wormerveer.