Gisteravond – 10 augustus – werd een meisje met onbekend letsel naar het ziekenhuis afgevoerd nadat de scooterrijder waarbij ze achterop zat op een loszittende tegel klapte.
Dat het fietspad aan de Rijn en de Drielse Wetering gevaarlijk is op verschillende plekken, is bekend bij de gemeente. Het is gemeld. Door de Fietsersbond en op 9 augustus, een volle dag voor het ongeluk waarschuwt iemand via de gemeentelijke website:
‘Losse fietspadtegels op de Rijn ’t.h.v. Sporthal De Tref. Levensgevaarlijk, sommige staan omhoog.’
En op 8 augustus komen er 4(!) meldingen binnen over de losse tegels van datzelfde pad, maar langs de Drielse Wetering.
Dit zijn de meldingen die via de website van Zaanstad te vinden zijn. Maar dat is niet alles. Op maandagavond 8 augustus deed iemand een noodmelding via het nummer dat daarvoor beschikbaar is: 075-6701701.
De melder (naam bekend bij redactie) benadrukte in dat gesprek meerdere keren dat de losliggende tegels levensgevaarlijk waren. Zelf was hij over een van de tegels gereden waarop die opsprong en een gigantische klap onder de scooter gaf. Dit leverde schade en flinke schrik op. En de vrees dat dit wellicht een bejaarde inwoner op bijvoorbeeld een elektrische fiets ook zou kunnen overkomen. Het was gisteravond geen bejaarde op een fiets die slachtoffer werd, maar een jong stel op een scooter.
Opvallend detail is dat de melder op 29 juli het fietspad al als gevaarlijk ervoer:
‘Je rijdt eroverheen en het voelt alsof je over drijfzand rijdt: je bent je grip kwijt. Dit over een afstand van zo’n 100 meter op meerdere plekken.’
Hij maakte toen de foto’s die we in dit stuk gebruiken. Een toevallig passerende ambtenaar van Zaanstad (naam niet bekend) stopte en maakte eigen foto’s. Hij deed de belofte het binnen de gemeente onder de aandacht te brengen, waardoor melder op dat moment zelf geen actie heeft ondernomen. Tot de klap op 8 augustus.
Momenteel is de put provisorisch gedempt nadat het kalf verdronken is: het fietspad is afgesloten. Naar verluidt zijn er ‘in de toekomst’ plannen om het fietspad te asfalteren.
Wij hebben vragen gesteld aan de woordvoerder van wethouder Breunesse (openbare ruimte). Als we antwoord krijgen dan vullen wij dit stuk aan.
Je kan aan deze tegel zien dat hij eruit gewipt is…. Vorig jaar hebben jongeren tegels uit de grond gehaald en op elkaar gelegd bij mij in de buurt, met gevolg dat ik een gigantische smak maakte en iemand, in corona tijd, mij moest helpen op te staan. Dus bij deze kan dit ook zo iets zijn. Een tegel wordt niet eruit gewipt door een wortel van een boom maar gaat scheef liggen… dit vertel ik omdat bovenstaande ook tot de mogelijkheden behoord.
Dit is een terug kerende probleem wat al een paar jaar speelt .het was er op wachten dat het een keer goed fout zou gaan .
Elk jaar rond de zomer vliegen op dit stuk de tegels om je oren ,al jaren lang word er melding over gedaan.
En wat doet de gemeente ? Die laat er door een aannemer een beetje zand over heen gooien en klaar.
Het stuk langs de voetbal velden en de lidl en aldi kent het zelfde probleem.
Het probleem word al jaren op de korte termijn opgelost.het word tijd om de knip te trekken en er voor de lange termijn op te lossen.
Sterkte voor de slachtoffers.
Ook last van tegels die omhoog komen, we lossen dat zelf op, tegeltje eruit worteltje stuk met een bijl, tegeltje weer terug.
Gister ging ik op dezelfde plek onderuit. Gelukkig zonder gevolgen.
Op diverse plekken in Zaanstad liggen tegels of klinkers los. Dit kom meestal doordat er opnieuw bestraat is en men er een beetje zand overheen gooit en niet daarna met de bezem goed in veegt.Dit in zanten is teveel werk, en daar heeft men geen zin in, kost waarschijnlijk te veel tijd. Controle na werkzaamheden en er blijft een hoop ellende bespaard.
Sterkte aan het slachtoffer en familie.
Laten we ook niet vergeten dat er waarschijnlijk zeer veel meldingen binnen komen bij de gemeente, dat het vakantietijd is en dat "onze ambtenaren" echt niet moedwillig de inwoners willen laten vallen.
Wat een gejank om niks
Wij melden vaak losliggende tegels of slechte bestrating bij de gemeente middels de handige App. Onze ervaring is dat de gemeente dat behoorlijk snel opvolgt. Bovendien wordt het geregistreerd en zijn de acties goed te volgen. Vergeet niet dat we allemaal bij de gemeente horen en meldingen om erger te voorkomen kunnen eenvoudig kunnen doen.
Lieve mensen,
Als het u bekend is dat er in de gemeente Zaanstad een verkeersgevaarlijke situatie is - dus bijvoorbeeld in dit geval- meld dit dan bij de polititie. Een goede agent (en dat zijn er velen) muteert dat en geeft dit door aan de gemeente-afdeling dienaangaande, zodat de 'burgemeester' (grapje) zich niet meer kan beroepen op overmacht wanneer zich een ongeluk voordoet.
Leuk dat men zich dan uit de naad werkt om het euvel op te lossen (ik spreek uit ervaring)
Gemeente Zaanstad laat het behoorlijk afweten ook wat betreft het groen. De Stationsstraat in Koog aan de Zaan waar dagelijks veel toeristen langskomen is een trieste bedoening.
Wat een onzin. Juist de Stationstraat met die prachtige (behouden) bomen ziet er prachtig uit. Dat mooie laaneffect is zo mooi.
Wat let je om zelf een schoffel te grijpen. Dit is jaren de wens van de burgers geweest : Minder ambtenaren. En nu ze zelf aan de bak moeten klagen over de gemeente.
Vreemd dat er na de eerste klacht niet gelijk actie is ondernomen.
Het is toch kleine moeite om even iemand langs te sturen om te kijken?
Als ik de plek op de foto zie dan is het een kwartiertje werk,er moeten een stuk of 10 tegels uit,beetje zand er bij, de tegels terug leggen en afstrooien en invegen met een beetje zand.
Maar misschien had de gemeente het plan al om wat aan het fietspad te doen want op de foto zie ik dat er boombeschermers rond de bomen zijn aangebracht.
Is volgens mij al meerdere keren gebeurd, komt telkens terug. Op het bewuste fietspad is het of je altijd op kleppers rijdt.
Nog heel even onze Jan citeren? Iedere Zaankanter moet kampioen van zijn eigen droom kunnen worden! De gemeente, de overheid, moet er zijn om inwoners te laten stralen. We moeten er alles aan doen om de dromen van onze inwoners mogelijk te maken.’
Dromen geen fietspaden
Als boomwortels de oorzaak zijn. Dan asfalt niet veel. Dat wordt nl. ook omhoog gedrukt.
https://www.fietsberaad.nl/Kennisbank/Wortelgroei-in-fietspaden-is-te-voorkomen
Misschien dat de gemeente -voordat met asfalteren wordt begonnen- de plek des onheils met fliebertjes kan markeren om meer ongevallen te voorkomen. Ook het geel schilderen van de plek zou mogelijk kunnen helpen.
Kan ik op je stemmen?
Mijn stem heb je ook.