De provincie Noord-Holland, Zaanstad en Wormerland zijn slachtoffer geworden van hun eigen kunstige uitvlucht om de nieuwe Zaanbrug te realiseren zonder een grammetje extra stikstof uit te stoten.
De Provincie laat nu de locatie van de tijdelijke brug opnieuw onderzoeken, “ook de mogelijkheden buiten de locatie in het verlengde van de Lassiestraat.”
Eerder werd gesteld dat alles in kannen en kruiken was door alle verkeer tijdens de sloop en herbouw van de Zaanbrug over een tijdelijke brug tussen Lassiestraat en Zaanweg te laten rijden. Een plan dat op basis van het verkeersonderzoek uit 2011 al als onmogelijk werd beschouwd. Sindsdien is het alleen maar lastiger geworden omdat er meer verkeer is.
In een notendop:
- De Plannen (2011-2019). Tijdens sloop en bouw moet het verkeer omrijden, langzaam verkeer en hulpdiensten kunnen over een tijdelijke brug bij de Lassiestraat in Wormer die uitkomt tegenover Mulder Verhuizingen aan de Zaanweg. Snelverkeer gaat over de Clausbrug. Alle verkeer over de tijdelijke brug was onmogelijk omdat het zowel in Wormer als Wormerveer zou vastlopen.
- Het Probleem (2019). Door het PAS-besluit van de RvS kan de omrijroute voor snelverkeer niet gebruikt worden, dat levert extra stikstofuitstoot op, en dat mag niet zodat de bouw niet door kan gaan.
- De Oplossing (2020). De Provincie – in overleg met Zaanstad en Wormerland – tovert een wonderplan uit de hoge hoed: alle verkeer kan toch wel over de tijdelijke brug zodat niemand hoeft om te rijden. Daarbij twee problemen negerend: (1) het onderzoek uit 2011 waarin vastlopend verkeer en een chaos op de Zaanweg en in Wormer wordt voorspeld, en (2) als die chaos ontstaat, wordt er toch omgereden waardoor er meer stikstof wordt uitgestoten.
Van verschillende kanten – ook door De Orkaan – werd gewezen op de problemen maar die werden genegeerd. Tot nu dus. De Provincie:
Voordat de oude Zaanbrug wordt verwijderd, komt er een tijdelijke brug. De provincie verwacht begin 2021 de locatie bekend te maken.
Op dit moment zijn alle pijlen erop gericht om de locatie van de tijdelijke brug vast te stellen. Het belang van de bewoners en ondernemers in de directe omgeving van de Zaanbrug wordt daarin meegenomen. Daarnaast wordt externe deskundigen gevraagd om advies te geven, worden de verkeerscijfers in beeld gebracht en laat de provincie onderzoeken uitvoeren.
De provincie Noord-Holland neemt daarbij ook de mogelijkheden buiten de locatie in het verlengde van de Lassiestraat mee in dit onderzoek. Relevant voor de uitkomsten van de onderzoeken is het aantal te verwachten motorvoertuigen dat gedurende de werkzaamheden dagelijks gebruik gaat maken van de tijdelijke brug en de wegen rondom het projectgebied.
Het werk aan de Zaanbrug gaat ongeveer 1,5 jaar duren.
Op 18 juni 1993 opende Z.K.H. Prins Claus de Prins Clausbrug en was de zozeer gewenste tweede uitvalsweg voor Wormer een feit.
Het kostte veel geld.
Jammer dat nu blijkt, dat die weg niet gebruikt mag worden.