Zaankanters hebben vorig jaar iets meer ruzie gemaakt met hun buren dan in 2015. Dat blijkt uit gegevens van de stichting Beter Buren: zij heeft in 373 conflicten een bemiddelende rol gespeeld (365 in 2015).
Ondanks die geringe stijging is Beter Buren dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Naar mensen die na een opleiding als bemiddelaar buren kunnen helpen om hun conflict op te lossen en in vrede verder te leven.
Het aantal escalerende burenruzies mag dan marginaal zijn gestegen de aard van de conflicten is een afspiegeling van een samenleving, waarin burgers agressiever voor hun belangen opkomen en meer verwarde mensen voorkomen.
Inez De Jaegher, projectleider van Beter Buren:
“De problemen die aanleiding zijn voor een conflict zijn zwaarder of zitten dieper verborgen. Het kost meer tijd en moeite om de oorzaak te vinden en de buren zover te krijgen dat ze afspraken maken en die ook naleven. Er wordt ook steeds meer een beroep gedaan op bemiddelaars die gespecialiseerd zijn in het coachen. We moeten vaker mensen in het voortraject individueel begeleiden om te kunnen meewerken aan het bemiddelingsgesprek en in het natraject bij het naleven van de afspraken. Een andere omstandigheid is dat steeds meer mensen vanuit instellingen worden teruggeplaatst in de samenleving, maar niet de sociale vaardigheden hebben om goed met elkaar om te gaan en conflicten te voorkomen.”
Zelf problemen oplossen
Beter Buren werkt nu met 34 gecertificeerde vrijwilligers. Zij krijgen een basistraining en worden regelmatig bijgeschoold om adequaat te kunnen reageren op ontwikkelingen in de samenleving. Zoals bijvoorbeeld omgaan met agressieve mensen of met mensen met psychische problemen. Zij hebben gemiddeld twee casussen in behandeling en doen er tien tot vijftien per jaar. Een ‘doorsnee’ burenruzie vergt twee tot drie gesprekken voordat de buren zelf een oplossing hebben gevonden, waarover zij tevreden zijn. Voor de gesprekken worden twee bemiddelaars ingezet die eerst met de buren afzonderlijk praten en daarna op neutraal terrein in een gezamenlijk gesprek afspraken proberen te maken. De bemiddelaars zijn geen rechters die een uitspraak doen, maar specialisten die de buren op weg helpen om de problemen zelf op te lossen.
Ria Steenaart die nu negen jaar als bemiddelaar werkt voor de stichting Beter Buren meldt dat het bijna altijd lukt om een oplossing te vinden:
“In het begin zie je alleen maar de verschillen. De buren hameren daar ook op. Maar als je goed doorvraagt en blijft doorvragen dan kom je altijd overeenkomsten tegen die je kunt gebruiken als opstap naar een oplossing.
Voor mij is het bevredigende van dit werk dat je mensen, die eerst lijnrecht tegenover elkaar stonden, als vrienden de deur uit ziet gaan. Dat heb ik meegemaakt: twee dames die lachend afscheid van ons namen en vertrokken alsof er nooit wat was gebeurd. Dit werk draagt bij mij ook bij aan het besef hoe goed ik het eigenlijk heb. Je komt buiten je eigen comfortzone en ziet in wat voor ellendige omstandigheden andere mensen leven.”
Stabiele persoonlijkheid
Ria is ‘toevallig’ in contact gekomen met Beter Buren. Ze was net gepensioneerd als gemeenteambtenaar, zocht een zinvolle bezigheid, was bij het toenmalige Welsaen en raakte daar in gesprek met iemand die betrokken was bij het project buurtbemiddeling.
Wat moet je als vrijwilliger in huis hebben om met succes te kunnen bemiddelen in burenruzies?
“Je moet goed in je vel zitten en een stabiele persoonlijkheid zijn. Dat is nodig om je onafhankelijkheid te bewaren. Want in het begin hebben beide partijen altijd gelijk. Je moet ervoor waken om nooit partij te kiezen. Je moet goed en duidelijk kunnen communiceren en vooral goed kunnen luisteren. Want in wat mensen je vertellen zit vaak de oplossing verborgen.”
Om daar nuchter aan toe te voegen:
“Je moet vijf uur per week beschikbaar zijn. Hoe je die besteedt en wanneer mag je zelf bepalen.”
Belangstelling?
Wie nieuwsgierig is naar of geïnteresseerd is in het werk van bemiddelaar, moet contact opnemen met Inez de Jaegher, telefoon (085) 902 28 10; e-mail: inez.dejaegher@beterburen.nl. Meer informatie is te vinden op de website: www.beterburen.nl. Wie zich nu meldt, kan meedoe aan de basistraining die op 3 en 4 maart wordt gegeven.
Een bijdrage van Jaap de Jong.
Ha ha Zaanstad bouw maar lekker door alles steeds dichter op elkaar .
Met binnen stedelijk bouwen .
Hoe dichter mensen op elkaar leven hoe meer irritaties
Zaanstad bedankt
en als 1 van mijn buren durft te beweren dat het niet waar is, sla ik hem helemaal verrot.