Wij ontvingen mail van Martin Punt en Coby Voorn. Zij zijn onderdeel van een groepje van vier mensen die onder de naam ‘De Zaanse Regenboog’ seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken in Zaanstad.
Daarnaast zal het platform diverse activiteiten organiseren.
Wij plaatsen de mail 1:1
Komkommertijd
De week van de Gaypride valt er precies middenin: de mensen hebben lekker vrij.
Vroeger was het makkelijk: je had hetero’s en homo’s (en lesbo’s). Uit die wereld kom ik als blanke man van 65 jaar. Wel al die vragen altijd maar: waarom een homo-sportvereniging, waarom op homo-skivakantie? Waar is die Botenparade voor nodig? Kan alleen voor mezelf spreken.
Ik was er op tijd bij, zeg maar, al bijna 50 jaar uit de kast, maar aan homostrijd deed ik niet veel. Ik was geen opvallend type, een hermelijn die de kleur aanneemt van zijn omgeving. Ik had zelden ergens last van. Ook bij die jaarlijkse grachtenparades was ik nauwelijks wezen kijken. Leek me meer voor gezinnetjes op een dagje uit. Ik was niet zo van clubjes; de term gay-community deed me rillen. Zoek het even uit!
Nu echter ben ik aangesloten bij ANBO/COC Roze 50+, want ik bekommer mij om de LBHTIQ+ ouderen, die in zorg zijn geraakt en de regie van hun leven in handen moeten leggen van weet ik wie. Ik bekommer me natuurlijk ook om mezelf en anderen voor als ze zover zijn.
Gebleken is dat in die zorgwereld de alom vertegenwoordigde moraal is dat men net als iedereen hetero is, minstens getrouwd is geweest, al dan niet met (klein)kinderen. Gelukkig heeft Zaanstad inmiddels 2 zorgcentra met de zo genaamde Roze Loper. Ook heeft Odion (voor mensen met een beperking) hier 3 vestigingen met dit certificaat. De Roze Loper is een erkend certificaat dat het huis openstaat voor LHBTIQ+ bewoners. Ook het personeel is erop getraind.
Zaterdag 27 juli was het voor mij daarom dat ik in Amsterdam meeliep in Pride Walk van de Westerkerk naar het Vondelpark. Afgelopen maandag was er ook een Pride in Zandvoort (Amsterdam aan Zee). Ook daar was ik bij.
Mijn hoop is dat zo’n parade mensen of familieleden, jong of op gevorderde leeftijd extra lucht geeft, zo als een goed boek, een film of een TV-uitzending met Ellie Lust. Mogelijk werkt het bij sommige de andere kant op, als bij de grappen van Johan Derksen of van Youp van het Hek “de pisnicht”
Maar gelukkig was de boodschap breder, jezelf kunnen zijn en dat uitdragen en dat dat voor iedereen in onze samenleving geldt.
Vier trotse inwoners van Zaanstad die behoren tot de LHBTIQ+ gemeenschap zijn begin dit jaar bij elkaar gekomen om de samenwerking tussen de actieve groepen te intensiveren. LHBTIQ is de afkorting van Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen, Transgenders, Intersekse-en Queer personen.
Zij zijn actief onder de naam “De Zaanse Regenboog” en vinden het belangrijk om seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken in Zaanstad. Ook willen ze een platform zijn voor diverse organisaties en initiatieven die LHBTIQ+ activiteiten organiseren. “Wij erkennen dat de diverse groepen verschillende belangen kunnen hebben en dat ieder mens het recht heeft en leeft op de manier wat men zelf kiest” aldus de organisatie.
Veel rechten van LHBTIQ+’s zijn al verworven maar in de praktijk blijkt er nog een grote emancipatoire weg te gaan. In verzorgingshuizen zijn nog steeds ouderen die het moeilijk vinden voor hun geaardheid uit te komen, jongeren worden nog vaak gepest om hun homo zijn. Vluchtelingen binnen de groep hebben het vaak moeilijk en in de gehandicaptenzorg is nog te weinig aandacht voor mensen met een beperking. Hoe is het in de sport gesteld en voelen allochtonen zich voldoende gesteund? Deze en nog veel meer groepen die behoren tot de doelgroep willen wij steunen. Het verbinden van mensen, het delen van ervaringen, wij zijn lotgenoten, geen slachtoffers.
Ze zijn gesprekspartner bij de gemeente, participeren bij verzorgingshuizen (de Roze Loper) en ontplooien initiatieven zoals een 50+ café voor ouderen, een netwerkbijeenkomst voor iedereen die actief wil worden en ervaringen uit wil wisselen. Tevens, in samenwerking met filmtheater De Fabriek, wordt het TranScreen filmfestival georganiseerd en zijn ze aanwezig op Pride bijeenkomsten. Ook hebben ze contacten met landelijke groeperingen zoals 50+ ouderen.
Dat er in Amsterdam een Pride festival is van maar liefst 9 dagen, waar gevierd wordt dat je kunt zijn wie je bent en dat je mag houden van wie je wilt willen ze in Zaanstad ook uitdragen.
Alle informatie over de activiteiten van de Zaanse Regenboog is te vinden op de website of op de facebookpagina van de Zaanse Regenboog: De Zaanse Regenboog-Zaanstad Roze
31 juli 2019 Martin Punt en Coby Voorn