Nederland was in 2001 het eerste land dat het burgerlijk huwelijk openstelde voor mensen van gelijk geslacht. De toenmalige Amsterdamse burgemeester Job Cohen voltrok het eerste homohuwelijk, dat werd toen zo genoemd.
In 2018 werden 1502 huwelijkssluitingen gedaan voor mensen van dezelfde sekse.
Dat is fijn maar daarmee is de emancipatie onder LHBTIQ+’s nog niet voltooid. Onlangs heeft COC Nederland de regering en het parlement opgeroepen om de rechten te verankeren in artikel 1 van de Grondwet.
Er is de laatste jaren ontzettend veel bereikt is op het gebied van wetgeving en acceptatie en dit is mede te danken aan dit soort organisaties die zich daar hard voor hebben gemaakt.
Naast de botenparade op 2 augustus was er in Amsterdam de week ervoor de PrideWALK. Oscar en Martin liepen mee, terwijl Coby, Hanny, Siep en Frankie de stand in het Vondelpark bemensten.
We kregen heel wat vluchtige bijval: “Zaanstad probeert het weer eens!” Vlak voor het Vondelpark maakte een meisje zich los uit haar groepje voor een selfie met onze logo, dit om haar moeder te laten zien dat haar dochter niet de enige was in Zaanstad met zo’n bevlieging.
Dat dit in de praktijk nog veel begrip van burgers en organisaties vereist, is voor De Zaanse Regenboog voldoende reden om zich hiervoor in te zetten. Is er in Zaanstad sprake van een LHBTIQ+ community? Hoe gaat de politie Zaanstreek/Waterland om met homo- gerelateerd geweld, hoe wordt er met Transgenders omgegaan in de maatschappij, hoe beleven jonge LHBTIQ+’s hun coming-out in de Zaanstreek? Zomaar enkele vragen waarop het antwoord vaak niet zo vanzelfsprekend is.
Om deze en andere groepen te benaderen gaat De Zaanse Regenboog binnenkort van start met een netwerkborrel. Iedereen die actief is of wil worden in De Zaanse Regenboog kan langskomen om elkaar te leren kennen en een bijdrage te leveren aan de LHBTIQ+ organisatie. Het vindt plaats op 20 september in de Fabriek Zaandam van 15 tot 17 uur.
Coby Voorn en Martin Punt