LHBTIQ+ (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Intersekse en queer) personen willen, net als alle anderen, zorg, ondersteuning of begeleiding in een veilige sfeer met respect voor hun leefstijl en identiteit.
Om deze reden is er gestart met een zogenaamde Roze Loper in de zorg en welzijn. Dit initiatief is een samenwerkingsverband tussen o.a. COC en ANBO. In Zaanstad vond op 17 oktober de Eerste Zaanse Roze Loper dag plaats*.
Deze sleutel, die deuren opent, is van belang voor alle mensen die zich binnen de diversiteit van onze samenleving bevinden.
In zorgcirkel Saenden kwamen diverse mensen uit de zorgsector bijeen om de waarde van een Roze Loper nog eens te onderstrepen en om te kijken hoe een en ander binnen de organisaties verbeterd kan worden en nieuwe initiatieven ontplooid kunnen worden. Wethouder Rita Noordzij opende de middag en onderstreepte het belang ten aanzien van de LHBTI ouderen. Manon Linschoten van Roze 50+ was aanwezig om de deelnemende zorginstellingen die al een Roze Loper hebben weer van nieuwe inspiratie te voorzien en nieuwe belangstellenden te interesseren. Er zijn plannen gemaakt en ideeën uitgewisseld.
De Roze Loper richt zich in eerste instantie op de ouderenzorg zoals woonzorgcentra, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen, maar is ook toepasbaar op de zorg voor mensen met een beperking en voor welzijnsinstellingen. Voor deze bewoners is het van belang dat ze uit kunnen komen voor hun geaardheid maar ook voor partners, familie en naasten is het van groot belang dat deze groep niet in een isolement terecht komt.
Omdat heteroseksualiteit in de zorg nog steeds de norm is gaan ouderen LHBTIQ+’ers vaak op oudere leeftijd weer de kast in. Maar al te vaak worden zij genegeerd en gediscrimineerd en gaan de gesprekken veelal over heterorelaties en kinderen. Heb je geen kinderen of kleinkinderen dan ben je al snel “verdacht”. LHBTIQ+ ouderen willen kunnen blijven leven zoals zij zelf verkiezen, met respect voor de keuzes die zij maken, in alle veiligheid die zij wensen.
Uit onderzoek is gebleken dat deze groep, vaker dan hetero’s, kampen met eenzaamheidsproblemen dan hetero’s. Ouderen staan vaak afwijzender tegenover homoseksualiteit dan jongeren. Ook medewerkers en vrijwilligers kunnen onwetend zijn over hoe om te gaan met deze groep. Daarom is scholing op dit gebied van grote betekenis.
Naast de 15 instellingen in de Regio die de Roze Loper al hebben ontvangen zou het goed zijn als dit nog zou worden uitgebreid. Dat mensen kunnen kiezen voor een instelling die past bij hun leefstijl, geschiedenis of cultuur, en niet alleen van LHBTIQ+’ers maar ook voor mensen uit een andere cultuur. Daarmee komen alle minderheidsgroepen beter voor het voetlicht. Alle kleuren van onze samenleving zonder vooroordelen, met respect en tolerantie naar alle bewoners.
*In Nijmegen werd in 2008 de eerste Roze Loper uitgereikt.
Coby Voorn
De foto boven werd gemaakt door Frankie Vos van de Zaanse Regenboog
Alle hokjes welkom.
Ik meen dat een paar jaar geleden al een Roze Loperfeest/bijeenkomst werd georganiseerd in het Erasmushuis.
Dag Ans, op 27 maart 2014 kreeg het Erasmushuis de eerste Roze Loper in de Zaanstreek. Ik denk dat je dat bedoelt. Dit was een bijeenkomst met meerdere partijen. Inmiddels 150 Roze Lopers in Nederland en, zoals ik schreef, 15 in de regio waaronder ook die van Odion.