Op de redactie werd de wekker gezet. De jongste bediende kreeg instructie om de klok precies 03.00 uur vannacht achteruit te zetten naar 02.00 uur.
Ook aan de Zaan ging de wintertijd in.
De wintertijd is btw eigenlijk de echte tijd. De zomertijd verzonnen we om energie te besparen. Verder komen onze kerstlichtjes dan nog beter tot hun recht.
Maar weest gerust, er gloort licht: in 2024 zetten we op 31 maart de klok weer vooruit. Over vijf maanden doen we de zomer.
Hoe zit het eigenlijk met die ‘wintertijd’?
Vroeger was er ook zomertijd- en wintertijd in Nederland maar dat werd bij het einde van de Tweede Wereldoorlog afgeschaft. Het was een Duitse uitvinding. Niet uit de Tweede maar uit de Eerste Wereldoorlog. In 1916 voerden de Duitsers de zomertijd in om energie te sparen. Nederland volgde en hield de zomertijd tot 1945. In 1940 voerden de Duitsers overigens wel iets anders in: de Midden-Europese (zeg maar Duitse) tijd, daarvoor had Nederland de Engelse Greenwich-tijd. Die Greenwich-tijd verschilde weer 20 minuten (eigenlijk 19:32) van de Amsterdamse tijd die tussen 1866 en 1892 was ingevoerd (vooral voor de treinen zodat die overal dezelfde tijd gebruikten). Niet iedereen hield zich daaraan, pas in 1909 voerde Nederland de uniforme tijd in.
Redactie, foto van Josefien Gigengack
Heeft dit nog wel waarde ??, van mij hoeft dit niet meer..................Have a nice day.