Boenkeboenkeboenkeboenk, Boenkeboenkeboenkeboenk, Boenkeboenkeboenkeboenk… Het dreunende geluid tot in de vroege uurtjes is voor de een een bron van plezier, maar voor de ander een aanslag op de rust. Waar omwonenden hun frustratie kunnen uiten, zijn dieren volledig overgeleverd aan de provincie en de festivalorganisatie. Voor hen is er geen ontkomen aan.

De vergunningverlening voor festival Lentekabinet in het Twiske ligt opnieuw onder vuur. Er is een verzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland om de verleende vergunning in te trekken, maar de provincie weigert dit. Daarom is er een ‘ontwerpbesluit tot weigering’ genomen, wat in de praktijk betekent dat de provincie opnieuw groen licht geeft voor het festival.

In een zienswijze op dit ontwerpbesluit, met een klacht en handhavingsverzoek aan de Provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN), stelt een omwonende dat de vergunning onterecht is verleend en dat er sprake is van belangenverstrengeling. Daarnaast wordt gewezen op de ernstige verstoring van natuur en dierenwelzijn.

Vergunning in strijd met de wet

De kern van de zaak draait om de Wet natuurbescherming (Wnb). Volgens de indiener heeft de provincie slechts getoetst aan hoofdstuk 2 van de Wnb, dat zich richt op Natura 2000-gebieden, terwijl ook hoofdstuk 3 had moeten worden meegenomen. Dit hoofdstuk beschermt diersoorten en hun leefgebieden. Door deze toetsing achterwege te laten, zouden wettelijke natuurregels worden overtreden.

Daarnaast vindt het festival plaats in een Natura 2000-gebied en binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN), waar festivals juridisch niet zijn toegestaan. Volgens de indiener veroorzaakt het evenement blijvende schade aan flora en fauna en verstoort het de leefomgeving van mens en dier. Niet alleen wordt de rust van omwonenden aangetast, maar ook vogels en andere wilde dieren worden blootgesteld aan ondraaglijke geluidsniveaus en verhoogde stress.

Dieren onder druk

De impact op dieren wordt vaak onderbelicht, maar is aanzienlijk. Vogels raken verstoord in hun broedseizoen, reeën en andere zoogdieren vluchten in paniek en vleermuizen verliezen hun jachtgebied door de intensieve licht- en geluidsoverlast. Dit heeft niet alleen tijdelijke effecten, maar kan ook leiden tot structurele verstoring van het ecosysteem. Experts waarschuwen dat herhaaldelijke stress en verstoorde voortplantingscycli populaties blijvend kunnen schaden.

Belangenverstrengeling bij provincie

Naast juridische argumenten wordt de integriteit van de provincie in twijfel getrokken. De provincie is niet alleen toezichthouder en vergunningverlener, maar ook eigenaar van Recreatie Noord-Holland NV (RNH), de organisatie die het terrein verhuurt aan festivalorganisaties. Bovendien heeft de provincie een zetel in het bestuur van Recreatieschap Twiske-Waterland, wat volgens de indiener leidt tot een ‘dubbele petten-problematiek’. Hierdoor zou de provincie zichzelf opdrachten verstrekken en niet onafhankelijk kunnen oordelen over vergunningen.

Een rapport van onderzoeksbureau Common Eye bevestigde eerder al dat deze constructie onwenselijk is. Toch blijft de provincie vergunningen afgeven. Met de ontwerpweigering van het intrekkingsverzoek wordt de bestuurlijke en financiële verstrengeling niet in de beoordeling meegenomen, stelt de indiener.

Druk op gemeenten

Uit de onderbouwing blijkt dat Lentekabinet tot 2022 zonder omgevingsvergunning werd georganiseerd en sindsdien onder een zogenaamde ‘kruimelvergunning*’ is toegestaan. Omdat het festival jaarlijks terugkeert en er geen wijziging in het bestemmingsplan is doorgevoerd, zou de vergunning in strijd blijven met zowel de Wet ruimtelijke ordening als de Wet natuurbescherming.

Daarnaast wordt de rol van gemeenten kritisch bekeken. De gemeente Oostzaan zou onder druk zijn gezet om de vergunning te verlenen vanwege ‘gemaakte afspraken’ met de provincie en het recreatieschap. De indiener stelt dat dit niet kan, aangezien dergelijke afspraken geen wettelijke basis mogen ondermijnen.

Oproep tot handhaving

Met een dossier van 17 juridische documenten roept de indiener van de zienswijze op tot intrekking van de vergunning en onmiddellijke handhaving:

‘Dit festival hoort niet thuis in een Natura 2000-gebied en had nooit toegestaan mogen worden. Het veroorzaakt niet alleen schade aan de natuur, maar ook aan de leefomgeving van mens en dier.’

De Provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord hebben nog niet gereageerd op de zienswijze op de ontwerpweigering.

Zienswijze indienen?

Iedereen die het niet eens is met het ontwerpbesluit tot weigering van het intrekkingsverzoek van de vergunning Wnb voor het festival Lentekabinet, kan tot 18 maart 2025 een zienswijze indienen. Dit kan op twee manieren: schriftelijk of mondeling. Een schriftelijke reactie kan worden gestuurd naar Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Holland, via de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, Postbus 2095, 1620 EB Hoorn. Het zaaknummer is OMG-043008/DMS491668. Mondeling reageren kan ook. Dan kun je een afspraak maken via 088-102 13 00. Houd er rekening mee dat alleen mensen die een zienswijze hebben ingediend later nog bezwaar kunnen maken tegen het definitieve besluit.

* Een kruimelvergunning is een handig instrument voor kleine en tijdelijke aanpassingen, maar wordt soms onterecht gebruikt voor grootschalige of structurele veranderingen. Dit kan leiden tot juridische conflicten en schade aan natuur en leefomgeving.

Door: Merel Kan, met informatie van de provincie en de brief van de omwonende (waarvan de naam bij de redactie bekend is).