Ook zin een overheerlijke lichte zomersalade uit de berm van moeder natuur?

Met slechts drie ingrediënten, die nu nog volop zijn te vinden, maak je in een handomdraai een frisse salade vol met pietamientjes.

Ik zal je ook zeggen waar je de producten kunt vinden.

Door David Sluis

Paardenbloem

We beginnen met de meest eenvoudige; de Paardenbloem. De bermen en grazige terreinen staan er vol mee en een paar plukken kan geen kwaad. Je kunt in principe alles van de paardenbloem eten, maar ik nam alleen de bloemhoofdjes mee. Staat ook leuk decoratief in de salade, en geinig als je iemand als een konijn een Paardenbloem ziet verorberen. Let even op, dat je wel de juiste mee neemt, er zijn meer gele ‘Paardenbloemachtige’ (Klein hoefblad bv). De Paardenbloem bevat melksap, dit is een goede raadgever. Bij twijfel niet plukken!

Gewone veldsla

 

Berm met o.a. Gewone Veldsla

Dan heb je een hele leuke groente nodig, die je vast wel kent uit de supermarkt of groenteboer. Het is de Veldsla. De Gewone Veldsla staat nu nog volop in de berm, je kunt hem o.a. vinden rondom de Enge Wormer. Je moet even weten waar je op moet letten, en hij wordt nu snel overwoekert door grassen en andere planten die omhoog schieten. De veldsla uit de winkel is de gecultiveerde vorm, maar voor de rest dezelfde soort. Hij behoort tegenwoordig tot de Kamperfoelie-familie, maar vroeger was hij ingedeeld onder de Valeriaan familie. Dit laatste komt nog terug in zijn wetenschappelijke naam: Valerianella locusta. De blaadjes lijken wel wat op ezelsoren. De plant stond in vroeger eeuwen te boek als een akkeronkruid, totdat men ontdekte dat hij prima eetbaar was. Hij heeft een ietwat nootachtige smaak. Ik heb het mezelf niet moeilijk gemaakt, en de stengels, blaadjes en bloempjes, hup die salade in!

Look zonder look

Om het geheel nog wat te verfijnen heb ik wat Look zonder look geplukt, wat een fantastische naam is dat. Het is een kruisbloemige met witte bloempjes. Je vindt hem op schaduwrijke standplaatsen, zoals lichte loofbossen, parken, maar ook tuinen, zolang er maar schaduw is en wat humusrijke bodem. Zijn naam dankt hij aan het feit dat hij ruikt en smaakt naar ui. Look is de naam voor planten uit het geslacht Allium (Bieslook, Knoflook, Ui etc). Overigens kun je nu ook de Kraailook in de berm vinden. Deze is sterk gelijkend qua smaak als Bieslook. Maar Look zonder look, is een Kruisbloemige, en heeft geen bol, zoals alle Looken (Allium).

Ik heb de ingrediënten met de hand losjes door elkaar gehusseld en afgespoeld met water. Daarna wat olijfolie, balsamicoazijn en zout en peper naar smaak. Een koele Chardonnay mag best, eet smakelijk! 😉

Groentjes!