Een doorn in het oog van de omwonenden: vier leegstaande woningen in de omgeving van de Jaspersstraat en Lobeliusstraat in de Zaandamse wijk Poelenburg. In de ramen van deze woningen hangen pamfletten van KBK-bouwgroep met een waarschuwing dat de vloer aangetast zou zijn en de woningen niet veilig zijn. Op de pamfletten valt te lezen dat KBK ‘binnenkort’ in opdracht van ZVH zal beginnen met werkzaamheden in de woningen en dat hier ‘de laatste voorbereidingen voor worden getroffen’.

Dat ‘binnenkort’ duurt volgens de bewoners al even. Zo staat een woning aan de Lobeliusstraat 1 volgens een naaste bewoonster sinds 2 januari leeg en is er in de tussentijd al gewerkt in de woning. Roy Krijnen is manager vastgoed bij ZVH. Hij legt aan de hand van het voorbeeld van een andere leegstaande woning (Jaspersstraat 54) het probleem met de vloeren uit:

‘Zo’n woning komt leeg en dan doen we altijd een asbestinventarisatie, om te kijken of dat erin zit. Ook hebben we een behoorlijke opgave om onze woningen te verduurzamen dus om bijvoorbeeld de isolatie te verbeteren. Vaak doen we dat op natuurlijke momenten zoals bijvoorbeeld als een woning leegkomt, zodat de bewoner er geen last van heeft. Dat was ook bij deze woning van toepassing.

Toen we de woning zijn gaan opnemen bleek dat onder de vloer (onder de woonkamer heb je een houten vloer met balken en planken), wat zwam [schimmels red.] zat. In dit geval waren twee balken aangetast. Op zich kan dit geen kwaad, maar als je onder de vloer wil isoleren wil je wel weten dat die vloer in goede staat is. We hebben toen de vloer verder opengebroken en onderzoek laten doen hoe groot dit probleem nou echt was. Dit door twee partijen zodat je ook een second opinion hebt. Toen bleek inderdaad dat er sprake was van zwam. Als je daar jarenlang niks aan doet heb je kans dat het de balk helemaal doorvreet. Dat was hier nog niet van toepassing.’

Onder de foto gaat het artikel door.

De woning aan de Jaspersstraat

Ook in de andere drie leegstaande huizen is er in meer of mindere mate zwam aangetroffen. De bewoners van de omliggende huizen hoeven zich volgens Krijnen echter geen zorgen de maken over hun eigen vloeren. Krijnen:

‘Er is geen acuut probleem dat mensen door de vloer zakken of wat dan ook, maar op termijn moeten we hier wel wat aan doen. Met ‘op termijn’ bedoel ik dat het bijvoorbeeld ook nog vijf jaar kan wachten. We willen nu bij één woning (een leegstaande dus red.) een soort basis neerleggen die we als het nodig is ook bij andere woningen kunnen toepassen.’

Volgens Krijnen heeft ZVH bij de woning in de Jaspersstraat de tijd genomen om te kijken wat de mogelijkheden zijn:

‘Onze aannemer die het mutatieonderhoud doet moest ook met andere partijen in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden en wie de beste prijs heeft. Dat heeft een tijd geduurd omdat er door bepaalde partijen best hoge prijzen werden gevraagd, voordat ze een goede partij met een goede prijs hadden gevonden is daar best een tijd overheen gegaan.’

Snoeien

De bewoonster die De Orkaan heeft gesproken liet weten dat de grootste doorn in het oog de leegstand in tijden van een woningcrisis is. Krijnen is het roerend eens met de bewoners en zegt woningen zo snel mogelijk weer te willen verhuren als ze leeg komen te staan. In dit geval heeft dit volgens Krijnen ‘helaas’ wat langer geduurd en gaat dit ‘in negen van de tien gevallen heel soepel’.

Ook een doorn in het oog van de omwonenden is de staat van de tuinen van de leegstaande woningen. Snoeiwerkzaamheden zijn er niet verricht en dus hebben de bewoners zichzelf, in het geval van de Lobeliusstraat 1, bewapend met tuinmaterialen om het looppad voor de woning begaanbaar te houden. In het geval van de Jaspersstraat 54 staan er ook nog bouwmaterialen in de tuin. Krijnen geeft toe dat de verantwoordelijkheid hiervan bij ZVH ligt:

‘Normaal gesproken houden we zo’n tuin altijd bij als een woning langer leeg staat, zeker in de zomerperiode. In dit geval heeft er niemand aan gedacht om de tuin een beurt te geven, dat zijn we eigenlijk gewoon vergeten, wat niet heel netjes is. Vanmorgen [21 augustus red.] is de complexbeheerder bij alle vier de woningen geweest met een hovenier. Morgen gaat de hovenier beginnen om de tuinen in ieder geval weer even fatsoenlijk te maken’.

Krakers

Bij drie van de woningen hing er al enige tijd een waarschuwing betreft de vloeren op de ramen. Bij de Lobeliusstraat 1 was dit nog niet het geval, waardoor de omwonenden zich ernstige zorgen maakten voor mogelijke krakers. Vorige week uitte de bewoner deze zorgen tegenover ZVH, waarna eenzelfde waarschuwing als bij de andere woningen op het raam werd geplakt. Krijnen:

‘Die hebben we vorige week binnengekregen waarna bij ons alle alarmbellen gingen rinkelen, want je wilt natuurlijk voorkomen dat de woning gekraakt wordt. Daarop hebben we gelijk gekeken wat de status is van deze woningen en heeft de aannemer iets op het raam gehangen, in verband met die niet veilige vloer. Die tekst hebben we bewust ook iets aangedikt. Als een woning gekraakt wordt moeten we binnen 24 uur aangifte doen bij de politie, dus we zijn heel blij dat de bewoners ons weer op scherp hebben gezet.’

De brief is dus vooral een signaal voor krakers om de woning niet te betreden. Volgens Krijnen is er dus wel daadwerkelijk iets aan de hand met die vloeren maar zou een persoon wel over de vloeren kunnen lopen zonder bang te hoeven zijn om er doorheen te zakken (onder de foto gaat het artikel door).

De waarschuwingsbrief

Volgens de bewoonster die wij spraken staat de woning in de Jaspersstraat al ruim een jaar leeg. Nadat de bewoonster van de woning in juli vorig jaar overleed is er vanaf ongeveer oktober vorig jaar ruim vier maanden gewerkt in de woningen. Toch hangt er nog een pamflet in het raam met dezelfde mededeling als de andere woningen, en ook staat er nog bouwmateriaal in de tuin. De overige twee woningen zijn er zelfs twee op een rij. De woningen in de Lobeliusstraat (recht tegenover de woning in de Jaspersstraat) zouden ook al ruim een half jaar leeg staan. 

Lange leegstand

Krijnen erkent dat de woningen al even leeg staan. Volgens Krijnen is de tijd in drie van de vier gevallen volgens de huuropzeggingen wel korter. Zo zou de Jaspersstraat negen maanden leegstaan en de twee woningen naast elkaar in de Lobeliusstraat drie en vier maanden. Krijnen benadrukt daarnaast dat in een geval van overleden zonder erven, mogelijk het geval bij de mevrouw die in het leegstaande huis van de Jaspersstraat woonde, ZVH drie maanden moet wachten voordat ze iets met de woning kunnen doen. Volgens de administratie van ZVH is de woning in december 2023 vrijgekomen.

Volgens Krijnen zullen de woningen weer zo snel mogelijk in de verhuur gaan:

‘Begin september worden de woningen opgestart. 4 september beginnen ze bij de eerste en 17 september bij de laatste. Die werkzaamheden duren een bepaalde tijd en eind oktober/begin november zijn de woningen gereed voor verhuur en zullen ze dus zo snel mogelijk worden verhuurd’.

Twee leegstaande woningen aan de Lobeliusstraat naast elkaar

Door: Rick Nieborg (tekst & foto’s)