De komst van Landsaat met een banketbakkerij en tearoom is in zekere zin een compliment aan Krommenie. ‘Wij passen goed in de Zuiderhoofdstraat. Het is een authentieke en aantrekkelijke winkelstraat. Niet om uitgebreid te winkelen, maar je kunt hier goed terecht voor je boodschappen,’ zegt Jaap Landsaat:
‘En nu ook voor een lekkere kop koffie en mooi vers gebak van een goede kwaliteit.
De verbouwing van het voormalige winkelpand met werkplaats heeft meer voeten in de aarde gehad dan Jaap Landsaat had gedacht. Inclusief voorbereiding heeft de verbouwing ruim twee jaar in beslag genomen, ondermeer doordat twee panden moesten worden samengevoegd tot één geheel, de fundering moest worden vernieuwd, asbest verwijderd en isolatie verbeterd (‘Ik denk dat we label G hadden. We hebben nu label A’).
Slagroomgebak
Dinsdag ging de winkel open en vanaf dat moment zat de loop er goed in.
‘We hebben wel af en toe alle zeilen moeten bijzetten om alle klanten snel van dienst te kunnen zijn. In Zaandam doen de medewerkers de winkel en de tearoom. Hier hebben we de bediening gescheiden. Dat hebben we gedaan, omdat we het menu willen uitbreiden met hartig gebak. Nee, geen restaurant want dan verwachten de klanten dat ze gebakken eieren en biefstuk kunnen bestellen. We blijven bij onze leest van vers gebak van een hoge kwaliteit. Met de nadruk op slagroomgebak.’
Aan plannen geen gebrek. Het pand achter de winkel en het appartement op de eerste verdieping zijn gereserveerd voor bed & breakfast. ‘Op termijn, want eerst moest de winkel en het kantoor van Buro Bereik af.’ (Landsaat deelt het pand met dit communicatiebureau.)
Door
Jaap Landsaat is de vierde generatie die de banketbakkerstraditie voortzet. Als jochie van tien zag hij met hoeveel plezier zijn opa zijn werk deed. Dat wilde hij ook. Maar hij maakte eerst een uitstap naar de woninginrichting als een van de oprichters/partners van de Zuiver Group. Totdat in 2018 Landsaat failliet ging:
‘Door omstandigheden waar de toenmalige eigenaar niets aan kon doen. Daardoor zag ik kansen om een doorstart te maken die gelukt is. We hebben nu een winkel in Zaanstreek Zuid en Zaanstreek Noord en twee busjes die dagelijks vanuit de bakkerij de winkels bevoorraden met vers gebak. Het is net als met brood: vers is het lekkerste.’
Wat is er zo leuk aan een banketbakkerij?
‘Je doet iets. Je hebt natuurlijk mensen nodig die aan een bureau werken. Maar ik heb ervaren dat dat niets voor mij is. Hier ben ik op mijn plaats. Hier moet je flexibel zijn, want ik ben met het hele proces bezig. Met de producten, de winkel, de tearoom, de klanten, het team. Je bedenkt nieuwe producten. Ons antwoord op de hype van de crompouce was dezelfde als de HEMA: we hebben een rechthoekige crompouce-variant die wij al heel lang maken.’
Jaap de Jong, bron interview Jaap Landsaat
heel blij dat de winkel na lange tijd open is ik wens jullie heel veel sucses
heerlijk dat word genieten
Leuk dat jullie nu ook in Krommenie zijn. Een aanwinst voor deze fijne winkelstraat.
Er zijn in de Zaanstreek goede banketbakkers, zeer goede banketbakkers en er is Landsaat, de overtreffende trap.
Landsaat, altijd goed en lekker!! Succes!
Wat een mooie winkel . Stijlvol zowel binnen als de prachtige pui,gevel. Nu die zaanse koeken nog leren dat ze hun fietsen ergens anders neerzetten.
Heelveel succes met deze prachtige zaak.
Aanwinst voor het winkelgebied van Krommenie