De 28e en laatste film van Momenten Spreken begint bij het monument voor de Bonifatiuskerk in de Oostzijde.
Die kerk was in de Tweede Wereldoorlog een haard van verzet tegen de Duitsers.
Kapelaan Groot die in 1939 tot priester was gewijd en in het begin van de oorlog naar Zaandam kwam, nam een vooraanstaande rol in bij het verzet. Hij en zijn medestrijders brachten onderduikers in veiligheid, ze zorgden voor voedsel en valse persoonsbewijzen.
Na de oorlog werd het monument geplaatst uit dankbaarheid dat de kerk gespaard was gebleven tijdens de oorlog.
Het verzet hield ‘kantoor’ op de zolder van de kerk, tijdens de razzia op de Brucht werd de kerk als vluchtplek gebruik terwijl er ook wapens werden verborgen.
In de pastorie werden de eerste plannen gesmeed voor een illegale krant die in oktober 1944 het licht zag: de Moffenzeef.
Kapelaan Groot was het niet eens met de naam, tijdens een vergadering kwam er een Engels jachtvliegtuig over, een Typhoon. Iemand suggereerde die naam te gebruiken. De Typhoon groeide na de oorlog uit tot het grootste dagblad van de Zaanstreek, de krant fuseerde later met De Zaanlander tot Dagblad Zaanstreek en werd een editie van het Noordhollands Dagblad.
Hieronder een stukje uit de film die morgen voor het eerste getoond zal worden aan de getuigen die in de film aan het woord komen en hun familieleden tijdens een bijeenkomst in het Zaans Museum.
Misschien idee voor RTV Zaanstreek om het uit te zenden.
Prima voorzet!
Kan ik ergens de hele film bekijken? Op de foto, die te zien is bij aanvang van de trailer, zie ik links schuin achter de kapelaan mijn opa staan Martien de Rooij. Uit de weinige verhalen die ik ken is hij nauw betrokken geweest bij de oprichting van de Typhoon en zat hij in het verzet. Hebben jullie meer informatie over hem?
Hier vind je al onze documentaires https://www.monumentenspreken.nl/documentaires
Nummer 28 gaat over de Bonifatiuskerk en de Typhoon. Martien (staat bij ons in het archief als Martin) was inderdaad nauw betrokken. Ik mail je een stuk uit de Typhoon waarin hij voorkomt.
(Ook kwam De Rooij naar voren als schenker van een raam in de zuidelijke zij-beuk van de Bonifatiuskerk (van west naar oost): I. Centraal Jozef; Maria en kind in stal: atelier W. Bogtman (Haarlem), ca. 1947, schenking door fam. De Rooij t.g.v. het 25-jarig huwelijksfeest in 1947.
Beste Tycho en Jan van Breukelen,
De documentaire is aanstaande maandagochtend nog een keer te zien.
Het Sociaal Wijkteam Rosmolenwijk verwelkomt op maandag 25 april a.s. Merel Kan.
Ze zal de mini-documentaire over het verhaal achter het Christus Koning-monument voor de Bonifatiuskerk in Zaandam laten zien.
U bent van harte welkom vanaf 10.00 uur tot 11.30 uur in het nieuwe buurthuis aan de Klampersstraat 1 te Zaandam. Entree is gratis, koffie/thee per kopje € 1,-. U kunt ook bellen 075 – 3020030 van 09.00 tot 12.30 uur. Of mailen team9@swtzaanstad.nl.
En als alles volgens plan verloopt is de film voor de zomer ook te zien op www.monumentenspreken.nl
Wordt deze film nogmaals ergens vertoond?
Te laat gezien dat het om 14.00 uur begon, dacht 15.00 uur. Jammer een gemiste kans. Als straks de Bonifatiuskerk weer open is, misschien 'n
idee, om de film nog 'n keer te vertonen in de kerk?
Jan van Breukelen
Koster Bonifatiuskerk
Oei wat mooi.
U kunt zich nog opgeven voor de première op:
Datum: zondag 17 april
Tijd: 14:00 uur - 15.00 uur (inloop vanaf 13:45 uur)
Plaats: Zaans Museum Schansend 7, Zaandam
Aanmelden kan via een e-mail naar rsvp@zaansmuseum.nl onder vermelding van ‘Monumenten Spreken’ of telefonisch via (075) 681 00 00. Wilt u daarbij aangeven of u met of zonder introducee komt? Bij een te grote belangstelling hanteren wij plaats toekenning op basis van volgorde van aanmelding.