De laatste twee bewoners willen niet weg uit de Durghorst. De lege oplevering die aanvankelijk voor 2017 was gepland is voor de vierde keer uitgesteld. Begin juni hadden de laatste bewoners het voormalige verzorgingshuis de Durghorst in Krommenie moeten verlaten.
Eigenaar Parteon heeft eerder via ‘beheerder’ Camelot uitzettingsbrieven laten schrijven maar of Parteon nu druk uit gaan oefenen om uitzetting af te dwingen is onbekend.
Afgelopen maandag is één van de bewoonsters verhuisd maar er wonen nu nog twee ‘tijdelijke’ bewoners in het pand die niet weg willen. Medio mei werd nog aangekondigd dat alle bewoners de Durghorst ‘moeten verlaten’.
De achterblijvers vinden de aangeboden alternatieven van Zaanstad niet acceptabel. Bewoners is toegezegd dat zij hulp krijgen bij het zoeken van een nieuw onderkomen. Volgens de woordvoerder van de gemeente hebben de laatste bewoners alle opties van de hand gewezen, daarbij is ook een nieuw ‘anti-kraak’ contract aangeboden. Zaanstad voelt zich wel verantwoordelijk voor de ‘kwetsbare’ jongeren die er nog wonen en zoekt samen met Parteon naar mogelijkheden.
De inspanning van Zaanstad om de bewoners aan nieuwe huisvesting te helpen is een ‘service’, de gemeente heeft die plicht niet. Zij gaf wel subsidie aan Leviaan om bewoners te begeleiden en woonvaardigheden aan te leren. Maar dat ging om jongeren die binnen het project Kamers met Kansen in de Durghorst waren gehuisvest. De overblijvers wonen via Camelot, een bedrijf dat kortdurende anti-kraak (tijdelijke bewoning) organiseert voor eigenaar Parteon.
Ontruimingsbrief
Na de sluiting van het verzorgingshuis in 2013 werd het pand gebruikt voor tijdelijke huisvesting. In 2017 zou het leeg komen maar dat werd later uitgesteld tot september 2018. Op dat moment woonden er nog bijna 50 ‘tijdelijke’ bewoners in het pand waardoor de lege oplevering opnieuw werd uitgesteld. In april 2019 woonden nog 22 mensen ‘tijdelijk’ in de Durghorst, medio mei waren er nog 15. Voor 7 daarvan was een andere plek, de anderen zouden het pand desnoods gedwongen moeten verlaten.
In mei zei Sandra van der Woude van Parteon dat er een ‘procedure’ gestart ging worden tegen onwillige bewoners. De eerste bewoners hadden toen ook al een ontruimingsbrief binnen. Zaanstad is dus niet voor de lege oplevering verantwoordelijk. Dat zijn eigenaar Parteon en verhuurder Camelot.
Voor de Durghorst zijn al verschillende plannen gemaakt (onder) om een nieuw zorgcomplex te bouwen. Een bewoner die bij Zaanstad vroeg wat er met het pand ging gebeuren, werd naar Parteon gestuurd:
“het pand is geen eigendom van de gemeente maar van Parteon. Pas als Parteon een vergunning aanvraagt, weet de gemeente wat de plannen van Parteon zijn. Ik raad u dan ook aan contact op te nemen met Parteon.”
Parteon stelt echter dat er alleen nog maar gesprekken met Zaanstad zijn en dat er geen concrete plannen zijn.
Bewoners klagen ondertussen over de staat waarin het pand terecht komt: geen onderhoud en meters hoog gras in de plantsoenen.
M.m.v. Jaap de Jong
Dan weet jij meer als wij. Want zowel Parteon als de gemeente ontkennen dat er al plannen zijn. Deel je kennis over de plannen maar.
Ik ben zelf 1 van de bewoners en moest noodgedwongen me eerste plekje opmezelf verlaten. Er was geen spraken van hulp of vervangende woonruimte.... ik sta al 2 maanden nu op straat en zelfs de gemeente weet niet wat ze der mee aanmoeten. Parteon weet heel goed wat ze daar willen neer zetten want de bouwplannen zijn er al.Er zijn ongeveer 5000 jongeren woningen te kort en toch gaan ze daar niet voor bouwen. Het is een verloren strijd en de jongeren staan aan de verliezende kant.
Bouw een nieuwe Durghorst! Het zij een wooncomplex met seniorenwoningen zoals daar er al een staat of nog beter, een verzorgingstehuis, waar zo'n grote behoefte aan is
,
Daar ben ik het helemaal mee eens