Zeven bewoners van de Durghorst in Krommenie krijgen nog drie weken de tijd om zich voor te bereiden op een verhuizing. Volgens de gemeente hebben ze “concreet zicht op alternatieve huisvesting”.

Acht andere bewoners hebben volgens Zaanstad “ook na een flinke inspanning van de gemeente om voor hen te bemiddelen in alternatieve huisvesting, geen van de vervolgopties aangenomen”. Deze bewoners krijgen geen uitstel en zullen de Durghorst moeten verlaten.

In april 2019 woonden nog 22 mensen ’tijdelijk’ in de (oude) Durghorst in Krommenie, dat zijn er nu nog dus nog maar 15. Het voormalige verzorgingshuis wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

In september zou het gebouw eigenlijk al leeg moeten zijn maar omdat er toen nog nog 47 mensen woonden is de oplevering een half jaar uitgesteld tot vrijdag 17 mei. Eerder werd er ook al een jaar uitstel verleend.

De bewoners van de Durghorst wonen daar tijdelijk, of via een contract van Camelot dat voor eigenaar Parteon een deel van de woningen beheert of als deelnemer van Kamers met Kansen, een project van zorgverlener Leviaan.

Woordvoerder Sandra van der Woude van Parteon zegt over de gedwongen verhuizing van een deel van de bewoners:

“als het even langer duurt, prima, dan komen we er wel uit. Maar als een oplossing geweigerd wordt, gaan we er beweging in brengen en een procedure starten.”

De eerste ontruiming is voor vandaag aangekondigd. Bewoonster Tsira Yüksel kreeg per brief de mededeling van Camelot dat om 13.30 uur het huis ontruimd zou worden. Volgens het NHD was de uitzetting van Yüksel, die een oplossing waar ze samen met anderen een huis zou krijgen afwees (“ik slaap nog liever onder een brug”), al twee maal uitgesteld. Yüksel huurde eerst via Kamers met Kansen, later via Camelot. In totaal verbleef zij 3,5 jaar in de Durghorst.

Leviaan

Leviaan kreeg in 2016 een subsidie van € 73.000 voor de begeleiding van bewoners. In 2018 is een subsidie van € 126.680 verleend. Omdat daarover nog geen verantwoording is afgelegd (verwacht voor 1 juli) is dus nog niet inzichtelijk hoeveel subsidie gebruikt is voor de activiteiten. Voor 2019 is de subsidieaanvraag ingetrokken omdat Leviaan achteraf factureert op de geleverde inspanning.

Woonbegeleiding vanuit Leviaan houdt in dat bewoners woonvaardigheden aanleren in maximaal twee jaar, Parteon biedt dan huisvesting aan. Wethouder Songül Mutluer schreef in een brief aan de raad:

“Nergens is contractueel vastgelegd dat Parteon, Leviaan of de gemeente verantwoordelijk is voor vervolghuisvesting. De bewoner zal zelf zorg moeten dragen voor een vervolg nadat het traject van Kamers met Kansen doorlopen is.”

De gemeente stelt nadrukkelijk dat de verwachting dat Zaanstad voor ‘vervolghuisvesting’ zal zorgen nergens op gebaseerd is.

De woordvoerder van wethouder Mutluer benadrukt dat Kamers met Kansen “is bedoeld voor jongeren die nog net dat extra zetje kunnen gebruiken, met begeleiding en coaching als een lichte vorm van zorg. De gemeente heeft samen met Parteon en Leviaan een flinke inspanning geleverd en verreweg de meeste deelnemers zijn na hun 2-jarig traject op eigen kracht of met hulp van KmK elders zelfstandig(er) gaan wonen.”

Foto’s: Jaap de Jong / De Orkaan