Eind november 2018 ging het laarzenpad langs de Zaanse Schans (Schanszichtpad) dicht omdat de bruggen te slecht waren om veilig te betreden.
Na een jaar of drie was er geld genoeg bij elkaar gebracht. Wethouder Wessel Breunesse (GL) kon in maart 2021 verheugd melden dat hij de resterende € 20.000 ging regelen en dat in de zomer van dat jaar begonnen kon worden met de vervanging van bruggen.
Het is nu ruim en half jaar verder en er zijn geen tekenen van bouwplannen te bespeuren (boven de afgesloten toegang aan de kant van Wormer).
Helemaal onverwacht was dat niet. In oktober van 2021 meldde Staatsbosbeheer “Goed nieuws: het benodigde bedrag van €464.000 voor de vernieuwing van het wandelpad Schanszichtpad is rond.”
“Recreatieschap Twiske-Waterland, provincie Noord-Holland, Edwin Bouw Fonds en de gemeente Zaanstad is het herstel nu mogelijk. Wanneer de vergunning- en bouwfase voorspoedig verlopen zouden wandelaars in 2023 het wandelpad weer kunnen gebruiken.”
Niet alleen de bruggen worden vervangen:
“Als onderdeel van de vernieuwing zal het wandelpad straks over een door Stichting Kalverpolder beheerd terrein van Staatsbosbeheer gaan lopen. Stichting Kalverpolder zal hier een nieuw aan te leggen natuurpark gaan maken, waardoor er een extra educatieve beleving van het veenweidegebied zal ontstaan voor de passerende wandelaars.”
Omgevingsvergunning uitgesteld
Waar is dat ‘2023’ op gebaseerd?
“De volgende stap in het proces is het verkrijgen van de vergunningen en het kiezen van een aannemer. Als dit voorspoedig verloopt kunnen de bruggen waarschijnlijk vanaf halverwege 2022 geplaatst worden en zal het wandelpad dan in 2023 weer te bewandelen zijn.”
De Bekendmakingen van Zaanstad zijn weinig hoopgevend, afgelopen week werd bekend dat de ‘beslistermijn omgevingsvergunning’ voor het “renoveren drie bruggen en bouwen nieuwe brug” aan het Schanszichtpad werd verlengd. Het besluit over de vergunning is dus uitgesteld door de gemeente, en als die vergunning er komt, volgt nog nog een inzage- en bezwaartermijn waarop de gemeente weer een paar maanden kan broeden. En dan nog een aannemer zoeken.
Halverwege 2022 bouwen gaat niet lukken. ‘Bewandelen’ in 2023? Misschien eind 2023 als het allemaal meezit.
Inmiddels is de houtprijs zo ver gestegen dat e.e.a. niet meer gerealiseerd kan worden voor het beoogde bedrag. Mogelijk dat er dan gekozen gaat worden voor een minder duurzame houtsoort waardoor over een jaar of 15 het huidige probleem teruggekeerd is.
De Orkaan zou nog maar weinig nieuws te melden hebben als er in de Zaanstreek geen bruggen waren. Echte bruggenbouwers zijn we hier niet.
Dit zou een uitgelezen kans zijn om deze bruggetjes te laten ontwerpen en vervaardigen door studenten van een MBO opleiding 'Bouw en Hout'. Scheelt een hoop aanbestedingsperikelen en een hoop geld. Zie het als een uitdaging. Zelfs in mijn LTS tijd maakten wij al grote projecten voor de gemeenschap, dus waarom nu niet?
Heel goed idee! Met een verklarend tekstbord erbij. Wij wonen 40 jaar in een huis van ZVH dat gebouwd is als leer-werktraject in Zaandam Zuid. Bij de sleuteluitreiking waren de leerlingen apetrots dat zij nu echt zagen voor wie zij bezig waren geweest.