Wij geven onmiddellijk toe dat er in Lourdes grotere wonderen zijn gebeurd, maar in alle bescheidenheid doet Oostknollendam ook mee bij de wonderbaarlijke verschijningen.
Na 40 jaar dook het Maltezer kruis van de gesloopte kerk van Oostknollendam op bij Voetbalvereniging Knollendam (Oost).
Dit nieuwtje halen we uit Knol Knal 2.0 (de nieuwsbrief van de voetbalclub), het werd gevonden door ‘iemand uit Wormer’ die het kennelijk jarenlang in de schuur heeft gehad, waarna een barse stem uit de hemel hem/haar tot terugbrengen bracht (denken wij, zo gaat dat namelijk met wonderen). Twee leden van VVK poseren met het kruis in hun midden.
“Ooit stond-ie fier en hoog op de kerk in het dorp. Tot de (jammerlijke) sloop in de jaren ’80. Daarmee raakte ook het ijzeren (Maltezer) kruis uit beeld. Letterlijk en figuurlijk. Tot deze maandag. Het dook weer op, na bijna 40 (!) jaar. Bij VV Knollendam nog wel. Iemand uit Wormer (‘Het kruis is 100% zeker van de voormalige kerk’) kwam er mee aan.
Het achtpuntige ‘Kruis van Malta’ of ‘Maltezer kruis’ heeft vier armen, zeer smal op het snijpunt en breed op de uiteinden, die uitlopen in twee punten. Het is afgeleid van het christelijke kruissymbool. De acht punten symboliseren de acht zaligmakingen.”
Met dank aan Bart van der Laan. In het gemeentearchief van Zaanstad (!) barst het van de foto’s van de kerk. Hier onder eentje (en de kruis-foto nogmaals). En daaronder een recentere ansichtkaart van Reliwiki.
Vermoedelijk heeft dit op het torentje gestaan en was het ook bedoeld als bliksemafleider.
Geboren Oostknollendammer Jasper Sint, actief betrokken bij Stichting Historisch Oost-Knollendam, zag het meteen. ''O ja, dit is het kruis dat op onze gesloopte kerk stond, aan de achterkant''. Op de foto vanaf de Zaan kan ik dat net niet zien. Wellicht zijn er ook wat scherpere foto's van de kerk ergens te vinden?
Welke foto's zijn na het downloaden voorzien van een watermerk?
Misschien toch ook maar even kijken op de beeldbank van het Waterlands Archief?
Die hebben minder foto's die ook deels onbruikbaar vanwege het watermerk, en/of niet gedownload kunnen worden. Enkele van die foto's komen weer uit het archief van Zaanstad, dus dat is de meest voor de hand liggende plek.