Niemand hangt een bordje in het raam met de boodschap: ‘Ik ben eenzaam. Help mij a.u.b.!’, maar uit een onderzoek van de GGD-Zaanstreek Waterland blijkt dat het eenzaamheidspercentage in Krommenie het hoogst is als binnen de regio Zaanstreek-Waterland wordt gekeken.
Van de 65-plussers aldaar heeft 48 procent te maken met een problematische eenzaamheid. Voor de hele regio is dat 45 procent. Drie procent verschil is volgens de GGD niet significant. Met andere woorden: het kan op toeval berusten.
Door Jaap de Jong
Karen Hemink van het sociaal wijkteam Krommenie wijst erop dat Krommenie een rijk en actief verenigingsleven heeft en de meeste buurthuizen (vier) van Zaanstad. Dat maakt de hoge score op de schaal van eenzaamheid opmerkelijk:
“We hebben het aanbod aan activiteiten geïnventariseerd en die beslaan zes A-viertjes.”
Toch heeft het team lokale ondernemers gevraagd mee te denken over de vraag hoe je de eenzaamheid zou kunnen terugdringen. Samen met ondernemersvereniging Ondernemend Krommenie is daarover een avond lang van gedachten gewisseld. Met een tweeledig doel: veel ondernemers, met name winkeliers, hebben in hun dagelijks werk contact met klanten die 65 jaar en ouder zijn en kennen daardoor hun persoonlijke omstandigheden. Zij kunnen een entree zijn naar de groep die vereenzaamt. Winkeliersvereniging DOKA heeft zich ook bereid verklaard om over dit probleem in overleg te treden met het sociaal wijkteam.
Het is de kunst om de vicieuze cirkel te doorbreken: mensen zien te bereiken die zich afsluiten voor sociale contacten en hen te bewegen om actief mee te doen aan de oplossing van hun problemen. En daar wordt de komende tijd hard aan gewerkt.
De foto boven, uit het gemeentearchief, toont een uitje van bejaarden uit Krommenie in 1930.