Wat is in Krommenie een goede plek om de gedenksteen te herplaatsen die herinnert aan tien jaar bevrijding (1945-1955)?
Dit kleine monument en een herinneringsboom hebben zestig jaar in een plantsoentje op de kruising van de Weverstraat en de Badhuislaan gestaan.
Op donderdag 27 maart 2014, binnen het broedseizoen dus illegaal, liet ZNSTD de gezonde herdenkingsboom op de hoek Weverstraat – Badhuislaan omhakken.
De gemeente had wel een kapvergunning verstrekt, maar zonder één woord over de aard van de boom en het bijbehorende gedenkbordje. De plaquette kwam terecht op de gemeentewerf aan het Volwerf.
De boom is in 1955 geplant door mevrouw Provily, de echtgenote van de toenmalige burgemeester J.C.A. Provily. “Ook deze ceremonie verliep vlot, niet in ’t minst door de mooie zang van ‘Verhulst’ (zangkoor – redactie),” schreef de Krommenieër. “Mevrouw Provily die het planten op zich had genomen, droeg met een paar goed gekozen woorden nog tot de waardigheid van het geheel bij.”
Tijdelijk plaatsen
Josefien Gigengack, die betrokken was bij Stichting Monumenten spreken, heeft zich ingespannen om de plaquette tijdelijk ergens anders te plaatsen. Ze dacht daarbij aan de Weverstraat waar Bram Prins heeft gewoond die in september 1942 is omgekomen in Auschwitz, maar dat bleek geen haalbare mogelijkheid.
Inmiddels is duidelijk geworden dat het nog maar de vraag is of op de oorspronkelijk plek wel ruimte is voor het planten van een Bevrijdingsboom. Dat hangt af van de herinrichting van de Weverstraat en het kruispunt en daarover is pas duidelijkheid in 2017. Vandaar dat een tijdelijke plek heel goed de definitieve kan worden.
Ideeën over een goede plek
Wat zou in Krommenie een goed plek zijn om de plaquette te plaatsen en de bevrijding van vijf jaar oorlog en bezetting te gedenken? Wie daar ideeën over heeft, kan die als reactie op dit artikel doorgeven. Het zou heel toepasselijk zijn als de gedenksteen op 4 mei van dit jaar terug geplaatst is in de openbaarheid.
Tekst: Jaap de Jong
Vorig jaar schreven wij ook al over deze plaquette. Komt het deze keer goed?
Ik zeg op het gras veldje tussen nw rosariumhorst en de dekamarkt vindt ik wel een goede plek
Ik stel voor om een gedenksteen op te richten voor de kinderen van de slachtoffers van 1945/1955...
Ik kan me levendig voorstellen dat aan deze steen een bepaalde zwaarte hangt zodat deze steen een plek moet krijgen. Die zwaarte bestaat uit dat er ooit mensen zijn geweest die de moeite genomen hebben, die het belangrijk gevonden hebben om het 10 jarige jubileum van de bevrijding te gedenken met deze plaquette en daarbij stilgestaan hebben. Uit die zwaarte zou ik deze plaquette ook niet "zomaar" omwisselen voor een ander, laat staan dat (mocht je er weet van hebben) je hem laat verpieteren op een gemeentewerf. Eigenlijk zou je dat niet eens moeten verdedigen, hij moet gewoon een plek krijgen al hoeft het niet met teveel bombarie en al te opzichtig.
Idee voor plek gedenkplaquette: ergens goed in't zicht bij de NH kerk, maar zodanig dat ie het verkeer (nu & i.d. toekomst) niet hindert.
Ik lees steeds meer berichten over de vlucht van joodse inwoners van oa Frankrijk maar ook Nederland. Zorgelijk' en ik vraag me af waarom dat is?
Het zou beslist kunnen dat er Joodse medeburgers ons land verlaten maar dat is in heel Europa gaande. Maar een éénduidige oorzaak is er niet aan te wijzen. Het is veelal een combinatie van gebeurtenissen die daar aan ten grondslag liggen. Het zich hier steeds moeten verdedigen voor de daden van hun geloofsgenoten in het Beloofde Land, de beperking die wij opleggen aan koosjer vlees en niet te vergeten ook daar heb je radicaliserende mensen. We vinden het heel gewoon als Joden naar Israël trekken om daar Palestijnen te vermoorden. Doet een Mohammedaan dat door naar Syrië te trekken krijg je grote koppen in het Telegram en vragen van de PVV. Ik heb een praktiserende Jood in de buurt wonen en die heeft wel eens tegen mij gezegd dat het wel eens heel moeilijk is om tussen de gebeurtenissen in Israël en de wereld hier te kunnen laveren. Aan de ene kant het thuis land van veel Joodse burgers maar aan de andere kant de excessen jegens Palestijnen, zoals vruchtbomen rooien opdat er geen opbrengst komt of ziekenhuizen kapot schieten. Maar hij ziet ook de ongebreidelde haat van medelanders tegen Joden in het algemeen groeien vanwege dit gedrag van de Joodse Staat. Een Staat die bestaat uit geroofde gronden van de oorspronkelijke Palestijnse bevolking.
Het heeft wel niet van doen met het topic over Krommenie maar ik wil wel een aanzet geven op je vraag.
Ik ben bang dat ik de vrede in dat gebied niet meer mee zal maken want ook onderling bestaan er daar teveel groepen/gelovigen die schijnbaar niets liever doen dan elkaar af te maken.
Maar als je ook de kranten mag geloven is het niet het land van melk en honing waar de Joodse medeburger naar toe verhuist dus als je hier een redelijke boterham afwijst en daar voor het korstje gaat dan moet je geestelijke nood toch hoog zijn.
Boon dank voor je antwoord. Ik moet zeggen dat de verhalen die ik gelezen heb juist wel eenduidig zijn. Maar oke, ook deze redenen kan ik mij indenken.
Ja die verhalen kom ik ook steeds meer tegen, je hoort er alleen weinig over bij de bekende media.
Stel; " Oke, dit zijn de feiten, dit zijn de cijfers, en het ligt er dik bovenop dat het daar vandaan komt".......wat doe je anderen aan als je eerlijk en met gedegen onderzoek ondersteunde berichten naar buiten brengt? Berichten trouwens die jouw als media DICHTBIJ aan het hart liggen, en je als media niet zou willen dat een ieder zich voorgelogen zou voelen, en zeker om dit soort belangrijke berichten uit de samenleving.
Volgens mij is het een illusie om te denken dat media ongekleurd nieuws brengt. Zelfs de NOS kleurt zelf in wat zij goed achten om te brengen. Je mag al lang blij zijn als wat er gebracht wordt eerlijk en compleet is in plaats van een kant belicht.
Dat is waar Broekjevol de driede. Maar er zit mij iets dwars. Nu heb ik de vraag gesteld waarom er zoveel berichten zijn dat vele joodse inwoners van oa Frankrijk emigreren naar elders buiten Europa. Niemand van de orkaan die dit weerlegt of tegenspreekt of beaamt. Zal het dan toch waar zijn en daarmee een ongemakkelijke waarheid zijn? Mocht het een ongemakkelijke waarheid zijn zou je haast zeggen dat men dan de volgende keer niet zo hoog van de toren mag blazen als het bv gaat over discriminerende opmerkingen op een zaankanter-FB site. Niet dat ik achter zulke opmerkingen sta; ze kunnen uitgroeien tot acties. Maar zo te lezen zijn er al acties gaande, al langere tijd, die maken dat joodse mensen zich hier niet meer thuis voelen. Kan iemand van de orkaan mij vertellen of zij hiervan weten of dat het sowieso waar is of niet? Ik weet niet of het waar is, maar ik vind het zeer zorgelijk.