Vandaag is er een bijzondere gebeurtenis bij Hockeyvereniging De Kraaien (1922) in Wijdewormer. Het iconische hoofdveld, per volgende maand officieel het oudste nog in gebruik zijnde kunstgrasveld ter wereld en al vele decennialang een vertrouwd beeld in de regio, krijgt een Koninklijke onderscheiding. Het is een onverwacht neveneffect van het uitstel van de verhuizing naar Rooswijk voor de Kraaien.

Dit unieke stuk hockeygeschiedenis, dat ver terug in de vorige eeuw werd aangelegd, is inmiddels een begrip geworden in het Noord-Nederlandse hockeylandschap en wordt nu officieel als Antiek bestempeld.
Het hoofdveld van De Kraaien werd ooit aangelegd toen de meeste KNHB verenigingen nog deels gebruik maakten van echte grasvelden en de uitvinding van goed groeiend kunstgras nog als revolutionair werd beschouwd. Inmiddels is het tot op de draad aan toe versleten veld al meerdere keren afgekeurd door de KNHB, maar door de voortdurende onzekerheid rondom de verhuizing van de club naar een nieuwe locatie is telkens noodgedwongen dispensatie verleend en menige oplap gedaan.
Struikelen
Menig Kraaien hockeyer raakte inmiddels gehecht aan het veld, al is het maar omdat de gemiddelde uitwedstrijd altijd gepaard gaat met gemopper over de ‘luxe’ van waterkunstgras en hoe moeilijk het daarop spelen is. Het veld is zelfs uitgegroeid tot een tactisch wapen; tegenstanders struikelen over de naden, stoppen de aangegeven strafcorners niet door de cirkel-hobbel, schatten het gebrek aan balsnelheid verkeerd in, glijden uit op de onvoorspelbare ondergrond en zij zien nagenoeg niets bij de schaars verlichte avondwedstrijden.
In een recente poging om het veld op te knappen, heeft de Gemeente besloten een konvooi vrachtwagens met zand over het veld uit te storten. Het resultaat is een sportveld dat qua beleving eerder doet denken aan het strand van Noordwijk dan aan een hockeyveld. Tegenstanders reizen inmiddels met nog meer angst naar Wijdewormer af, want winnen op het ‘Zandveld’ van De Kraaien blijkt een huzarenstukje. Toch wisten de teams van De Kraaien ondanks de prehistorische veldcondities altijd mooie thuisresultaten neer te zetten.
Het veld heeft door de jaren heen talloze heroïsche momenten gekend: de promotiewedstrijd van 1987, waarbij menig tegenstander vast kwam te zitten in het zand, het legendarische Winterpret-toernooi van 1993, waarbij een dik pak sneeuw van twintig centimeter de speelomstandigheden aanzienlijk verbeterde (sommige deelnemers noemden het zelfs het best bespeelbare veld ooit) en de bekerfinale van 2001, waarin de regen zoveel plassen achterliet dat het veld tijdelijk werd omgedoopt tot “De Kraaienplas” en de bal meer zwom dan rolde.
Schepje
De Koninklijke onderscheiding zal tijdens een feestelijke ceremonie worden uitgereikt door ZKH Prinses Amalia, zelf een respectabel hockeyster, aan het oudste lid van de vereniging, die zal worden vergezeld door het bestuur en tal van (oud-)leden. Het lid, dat liever anoniem wil blijven, laat weten: ‘Ik kan me eigenlijk niet meer precies herinneren wanneer het veld werd aangelegd, het is al zo lang geleden…’
Genodigden (leden, ereleden, leden van verdienste, oud-leden en omwonenden, KNHB- EHF- & FIH Besturen) worden verzocht om een schepje en een emmer mee te nemen om een relikwie van het zand mee naar huis te nemen. De voorzitter laat weten dat het verzamelen van zand officieel is goedgekeurd, mede om de belasting voor de eerste hulp in het nabijgelegen Zaanse Hospitaal te verlichten, waar men inmiddels een overdaad aan schaafwonden en blessuregevallen behandelt.
Mocht het ooit zover komen dat De Kraaien gaan verhuizen naar een nieuwe locatie en er een nieuwerwets waterveld wordt aangelegd, zal het oude veld bij opbod per vierkante meter verkocht worden. De opbrengst daarvan zal naar schatting ruim voldoende zijn om een vier verdiepingen tellend nieuw clubhuis en de tribunes te financieren. Naar verluidt overweegt de club de slogan: “Van zand naar zilver” als motto voor deze historische transitie.

Door redactie Orkaan op basis van persbericht De Kraaien.
Nee hoor op volledig op feiten berust deze mooie erkenning😉
We krijgen het nog druk op 1 april, maar….de Kraaien ligt op mijn dagelijkse fietsroute. Wellicht toch ffffffff kaike….
Kaike maar niet koiere
1 april