De dames van hockeyclub de Kraaien zijn het seizoen goed begonnen. Dinsdagavond werd ook de derde wedstrijd in de 4e klasse gewonnen. Uitgeest, dat nu op drie verliespartijen staat, werd met 7-1 aan de kant gezet in Wijdewormer. De tweede helft leek wel een trainingspotje.

Het vorige seizoen ging de kans op promotie net aan de Kraaien voorbij, daar was een slechte start van het seizoen debet aan. Laat juist dat in jaargang 2024-2025 niet het geval zijn. De eerste drie wedstrijden zijn overtuigend gewonnen. Tegen laagvlieger Uitgeest kon er aan het doelsaldo worden gewerkt en mochten de ‘jonkies’ wat ervaring opdoen.

De thuisploeg zette Uitgeest direct het mes op de keel in het eerste kwart. De druk was hoog, toch was het na een kwartier pas raak. Een aanval over links werd ingetikt door Eva Kuipers. Twee minuten later was daar al de 2-0 van Nova Ripken en was het Kraaien-kostje wel gekocht. Vijf minuten na het begin van het tweede kwart was daar de 3-0 al door Anne Mak, direct daarna gevolgd door de genadige vierde treffer die Nicky Roos op haar naam zette.

Het enige gevaar van Uitgeest ontstond, niet lang voor de rust, door een fout achterin bij de Kraaien. Uitgeest profiteerde en schoot de bal met een boog in het doel. Een eretreffer die de bezoekers meer gaf dan ze verdienden. De Kraaien waren de baas op het middenveld en naïeve passes van Uitgeest werden om de haverklap onderschept. Op hun beurt vonden de Zaanse dames elkaar makkelijk en waren er mooie lange ballen over de flanken te bewonderen.

Tweede helft

Na rust was het alweer raak na vijf minuten. Een doelpunt werd aanvankelijk afgekeurd omdat er al was gefloten voor een overtreding. De jarige Nicky van der Laan nam de daarvoor gegeven penalty en trakteerde haar ploeggenoten op de 5-1. Ondanks nog wat mooie aanvallen, ‘lanceer jezelf!’ klonk het langs de lijn, vielen er nog maar twee doelpunten. Die kwamen van de sticks van Elaisa van Noortwijk en Anne Mak. Eindstand 7-1.

De jarige Nicky van der Laan schiet de 5-1 binnen uit een penalty tegen Uitgeest.

‘Plan’

Het damesteam is ververst met wat jeugdige nieuwe speelsters. De meer ervaren Minke van Wijk is blij met de positieve start van het nieuwe seizoen, al is ze na drie wedstrijden in minder dan een week tijd wel erg moe. Afgelopen vrijdag werd gespeeld tegen Saxenburg voor de beker (2-2 en verlies na shootouts) en zondag werd met 0-4 gewonnen bij Voorhout.

‘Ja ik ben best kapot na drie wedstrijden in een week tijd maar het is een goede start van het seizoen. We hebben drie nieuwe speelsters, totaal zijn we nu met zeventien. We kunnen dus lekker rouleren dankzij een brede selectie. De eerste wedstrijd tegen Soest scoorden we niet makkelijk maar de laatste twee wedstrijden gaat het steeds beter.’

Vorig seizoen moest de ploeg het deels zonder coach doen. Nu staat Silver Booy voor de ploeg, voorheen keeper bij de heren en doelman bij voetbalclub Blauw-Wit Wormerveer. Dat er nu een leider is maakt volgens van Wijk een duidelijk positief verschil.

‘De sfeer is heel positief, we worden nu wat meer geleid. Er is gewoon één iemand die duidelijk de zaken uitmaakt. Er is een plan, al sinds de voorbereiding. Een duidelijke pressie die we al oefenen sinds half augustus. Uitverdedigend weten we ook wat we moeten doen. De strafcorners lopen nog niet zoals we willen, daarin zijn we nog niet effectief, maar er is structuur.’

Deze wedstrijd werd eerder gespeeld omdat diverse speelsters a.s. zondag meedoen aan de Dam tot Damloop. Zondag 29 september staat de volgende wedstrijd op het programma, uit bij Strawberries in Driehuis. De Kraaien kunnen met vertrouwen afreizen met een goede start in tas.